Guberac s hudimi obtožbami spet trese nogometno javnost

Nogomet 24. Maj. 202219:30 > 20:316 komentarjev
Delite:

Ante Guberac, ki je v svojem slogu veliko prahu v slovenski nogometni javnosti na račun domnevnega početja Maribora že po nedeljski tekmi z Bravom v Ljubljani, kjer je njegov Koper izgubil naslov prvaka, je šel tokrat v pogovoru za SportKlub še dlje. Trdi, da so nogometaši Brava Koprčanom v zameno za pokal ponujali zmago na zadnji prvenstveni tekmi, a da tega ni dovolil. Ob tem je predsednik Kopra spet poskrbel za še nekaj odmevnih izjav.

Iskrene in nedvoumne izjave Anteja Guberca po tekmi med Bravom in Koprom so naletele na različne odzive. Našli so se posamezniki, ki so se strinjali s tem, da so bile nekatere poteze kluba iz štajerske prestolnice precej moralno sporne. Precej več pa je bilo takšnih, ki so v njegovem ogorčenju videli besede bridkega poraženca.

Razočaran sem nad odzivom javnosti. Če bom jaz edini, ki bo opozarjal na stvari, ki so jasne vsem, bo to zelo žalostno. Čakam na pogovor z odvetnikom, ne bom pa se več oglašal v javnosti, ker očitno takšno ravnanje ustreza vsem. Prepričan sem, da če bi kaj takšnega storili v Kopru, bi nas obsojala celotna Slovenija, sam pa bi bil označen za največjega kriminalca,” po dveh prespanih nočeh v telefonskem pogovoru razmišlja prvi mož kanarčkov.

Foto: SPS

Ponujal se nam je nogometaš Maribora, a …

Predsednika Kopra sta zmotili predvsem dve stvari, ki sta precej završali v slovenski nogometni javnosti. Prva so bile informacije o tem, da so Radomlje za zmago proti Kopru prejele finančno nagrado s strani Mariborčanov, o čemer smo se pogovarjali tudi v naši nogometni oddaji Pod prečko, druga stvar pa je podpis pogodbe Marka Zalokarja z Mariborom tik pred odločilno tekmo z Muro, zaradi česar je bil suspendiran in je za črno-bele na zadnji tekmi sezone branil vsega 17-letni Vid Šumenjak.

“Nam so se ponujali trije igralci Radomelj, sam pa se nam je ponujal tudi nogometaš Maribora, a se nismo želeli pogovarjati o prestopih, dokler sezona ni končana. Upam, da se bo od tega nekaj naučila tudi Nogometa zveza Slovenije, da se pokal ne bo igral več pred zadnjo tekmo prvenstva. To je razlog, da Koper danes ni prvak. Če bi se ista situacija ponovila v naslednji sezoni, bi finale igrali mladinci, člani pa bi se doma pripravljali na nadaljevanje sezone. In potem bi bila situacija povsem drugačna. Resnično upam, da se je zveza na tem primeru nekaj naučila in da se ne bodo več v zaključku sezone igrale prijateljske tekme.

Ante Guberac je skozi pogovor potrdil, da se bo v vodstvo mladinskega pogona vključil Novica Nikčević, ki bo postal tudi novi trener mladinske ekipe kanarčkov.

Nogometaši Brava so se skušali dogovoriti za izid finala

Pred finalom pokala med Koprom in Bravom so mnogi razmišljali o tem, da bodo Primorci Ljubljančanom prepustili pokalno krono, Šiškarji pa jim bodo uslugo vrnili v zadnjem krogu prvenstva. Ta scenarij se ni uresničil, kanarčki so suvereno opravili z nasprotnikom (3:1) in se po letu 2015 znova veselili pokalne lovorike.

“Pred tekmo so se pojavljali zapisi o tem, da je vse dogovorjeno, po naši zmagi pa so vsi na ves glas hvalili poštenost velikega finala. Kaj pa zdaj? Nihče ne piše, da razplet v prvenstvu ni bil pošten. Kje so mediji, kje je zveza? Kdo obsoja to, kar se je zgodilo? Je komu logično, da za Muro brani fant, ki pred tem nikoli ni stal med vratnicama članske tekme? Pa nihče ne zapiše nič, vsi samo čakajo, da nekaj izjavim jaz. To, kar je Maribor počel, pa je sramota.”

Zmaga v pokalu je po mnenju predsednika Kopra na ekipi enostavno pustila prevelik davek, da bi lahko v zaključku prvenstva Koper osvojil tudi prvenstveno krono. Predstavil pa je še en zelo pomemben vidik te tekme.

“V pokal smo vložili ogromno čustev, podlegli smo pritisku vzdušja, ki se je zbudilo v Kopru. Bili smo izpraznjeni. Ampak odločili smo se, da bomo igrali pošteno, čeprav zdaj vemo, da bi morali na tisto tekmo poslati mladince. Zdaj pa si predstavljajte, kaj bi v tem primeru pisali o nas. In odkrito povem, igralci Brava so klicali naše fante – pustite nam finale in mi vam bomo pustili na zadnji tekmi. Pa jaz tega nisem dovolil.

slavje
Foto: Uroš Skaza

Maribor dokazal, da si še vedno lahko prvak z zakulisnimi igricami

Stališče predsednika Kopra je zelo jasno. Znova je Ante Guberac poudaril, da si iskreno želi predvsem tega, da se prvenstvo ne bi odločalo skozi zakulisne igrice, ampak da bi odgovor na to, kdo je najboljši, podalo igrišče.

“Če nam je v interesu, da imamo pošteno ligo, kot smo jo vedno imeli, mora te dogodke obsoditi celotna nogometna javnost. V nasprotnem primeru lahko od Kopra pričakujete, da bo postal klub, ki bo v naslednji sezoni vsem povzročal ogromno preglavic. Do letos sta naša velika kluba Maribor in Olimpija vedno uspevala tudi na račun sodniških napak na odločilnih tekmah v korist teh ekip. Zdaj, ko imamo VAR, tega ne morejo več izkoriščati. Zdaj odloča zelenica. Je pa Maribor v teh dneh vsem dokazal, da se še vedno lahko z določenimi prijemi pride do želenega rezultata – s plačevanjem nasprotnikovim igralcem in lobiranjem ter sklepanjem pogodb pred ključnimi tekmami.”

“Tega, kolikor se jaz spomnim, v tej ligi še ni bilo. In res me zanima, kdo se bo oglasil, če se bomo teh stvari morda v naslednji sezoni posluževali mi. In če bo potrebno, se bomo. Na tak način ne bom več dopustil, da ostanemo brez zasluženega uspeha. In to bom počel bolj spretno kot oni, ki so tako nerodni, da danes ves svet ve, kaj so počeli.

Foto: Jure Banfi

Koper je pripravljen zadevo prijaviti tudi na CAS

Koper bo celotno situacijo v naslednjih dneh še enkrat temeljito preučil s pomočjo odvetnikov. Ante Guberac poudarja: “Zavedam se, da Nogometna zveza Slovenije v tem primeru ne more storiti nič, pričakujem pa njihov odziv na trenutno situacijo. Če bomo ugotovili, da imamo kakršnokoli možnost, da uspemo situacijo rešiti za zeleno mizo, bomo šli neposredno na CAS (Mednarodno športno razsodišče v Lozani, op. a.). Ne zato, ker Koper ne bi preživel brez tega naslova, ampak samo zato, da se ve, kaj se sme in kaj ne.

Nogometno zvezo Slovenije smo poprosili za komentar o trenutno najbolj vroči temi v slovenskem nogometu. Njihove odgovore pričakujemo jutri.

Žužek in Colley na izhodnih vratih, a razprodaje ekipe ne bo

V zaključku pogovora se s predsednikom Koprčanov dotaknemo tudi prihodnosti primorskega prvoligaša in sestave ekipe za prihodnjo sezono. Dejstvo je, da se v vrstah državnih podprvakov obetajo precejšnje spremembe, a po besedah prvega moža obalnega prvoligaša, bo jedro ekipe ostalo čvrsto.

“Temelji ekipe so zelo dobri. Pripravljeni smo na Evropo. Je pa dejstvo, da bo prišlo do nekaterih odhodov. Najbolj realna sta odhoda Žana Žužka in Lamina Colleyja. Ne bo pa razprodaje. Žan ima 25 let in ker se mu obeta dobra pogodba v tujini, ga ne bomo zadrževali. To je moja obljuba vsem nogometašem, ki pridejo v Koper – tu boste dobro živeli, ne boste pa obogateli. Če pa se boste izkazali in dobili pravo ponudbo, vas ne bomo zadrževali. Žužek je zelo pomemben za ekipo, a enostavno mu moramo dovoliti, da si zagotovi lepo prihodnost. Tudi za Colleyja imamo na mizi resno ponudbo, a tu se še nekoliko pogajamo.”

“Imamo pa v ekipi še nekaj velikih talentov, ki so zanimivi drugim klubom. Ti pa ne bodo odšli kar tako. Nam se ne mudi. Ne zadržujemo pa igralcev, ki so v zrelih letih in so odigrali dobro sezono. Tu je v ospredju njihova eksistenca in ustvarjanje lepe prihodnosti, ne pa odškodnina zanje. To je bilo vedno moje vodilo, zato me fantje spoštujejo. Nikogar nismo zadrževali, če je po dobri sezoni dobil pravo ponudbo,” pogovor zaključuje Ante Guberac.

Komentari

Vaš komentar