Ibraimi o večnih derbijih: Če bi bili soigralci trezni …

Nogomet 8. Feb 202213:30 > 13:45 1 komentar
Foto: Zajem zaslona

V včerajšnji oddaji Pod prečko smo se podrobno dotaknili prihajajočega slovenskega večnega derbija med Olimpijo in Mariborom ter se med drugim pogovarjali tudi z Agimom Ibraimijem, Makedoncem, ki je v svoji karieri nosil tako zeleno-beli kot tudi vijoličasti dres. Skozi pogovor je 33-letnik Mihi Penku in Dejanu Obrezu zaupal kar nekaj zanimivih anekdot.

“Še vedno seveda spremljam slovensko ligo, vsak teden. Kvaliteta je tu, do konca pa bo zelo napeto,” za uvod v pogovor v oddaji Pod Prečko zaupa Agim Ibraimi.

Nekdanji nogometaš Olimpije, Maribora, Nafte in Domžal od letošnje sezone igra za Dinamo iz Tirane, v tej sezoni je dosegel kar polovico zadetkov svoje ekipe, ki je v albanskem prvenstvu na skromnem sedmem mestu.

“Dinamo Tirana je osemnajstkratni albanski prvak, ki pa zdaj desetletje ni bil v prvi ligi. Klub so prevzeli novi lastniki, prišli so novi sponzorji, bo pa jasno potreben določen čas, da se vrnemo v zmagovalni ritem. Ekipa je precej nova, manjka nekaj izkušenj. Letos smo še na sredini lestvice, naslednje leto pa ciljamo na naslov prvaka,” trenutno poglavje svoje nogometne kariere opisuje Agim Ibraimi.

Precej klubov igra na istem stadionu

Skozi pogovor nekdanji reprezentant Severne Makedonije opiše tudi zanimivo situacijo v albanskem nogometu.

“Velika večina ekip prihaja iz Tirane in skoraj vse tekme igramo na fantastičnem stadionu Air Albania, tako da prednosti domačega igrišča praktično ni. Mestnih derbijev res ne manjka. Je pa albanska liga fizično zahtevnejša od slovenske, več je teka. Kar pa se tiče taktike, je slovenska liga zagotovo v prednosti.”

V slovenskem nogometu se je Ibraimi nazadnje predstavil v sezoni 2018/2019, ko je nosil dres Domžal.

V slovenskem nogometnem prostoru je Ibraimi najmočnejši pečat pustil v majici Maribora. Z njim je odigral ogromno težkih tekem v Evropi, na to obdobje pa ima zelo lepe spomine.

“Že ko sem podpisal za Maribor, sem vedel, da to pomeni nekaj velikega. Disciplina je na visokem nivoju, v nekaterih drugih klubih tega ni bilo. Tudi tega posebnega srca, ki ga ima Maribor, drugi klubi nimajo. Darko Milanić in Zlatko Zahović sta bila res fantastičen tandem in tega obdobja ne bom pozabil nikoli.”

Če pred derbijem ne čutiš posebnega adrenalina, zakaj sploh igraš nogomet?

Ena sezona v Olimpiji, pet sezon v Mariboru – dva gola na večnih derbijih, oba v majici vijolic. Kakšni so spomini na največjo tekmo v slovenskem nogometnem prostoru?

“Derbi je derbi, sploh ni pomembno, kdo je prvi in kdo je peti na lestvici. Pred tekmo čutiš poseben adrenalin, če ga ni, potem sploh ne vem, zakaj igraš nogomet. Derbi se ne igra, moraš ga zmagati. Maribor je bil v tistem obdobju dominanten, v igri so prevladovali avtomatizmi, tudi Olimpija pa, čeprav ni bila pri vrhu lestvice, ni imela slabe ekipe. Vršič, Vidmar, Andjelković … Spomnim se derbija, ki smo ga v Ljubljani izgubili s 4:1. To je bilo po tem, ko smo se proti Glasgow Rangersu prvič uvrstili v Ligo Evropa. Takrat ne vem, če so bili vsi moji soigralci trezni, tekma pa je bila zelo zanimiva, žal bolj za Olimpijo.”

V majici Maribora je Ibraimi spisal kar nekaj lepih nogometnih zgodb.

Dogajanje v štajerski prestolnici Ibraimi še vedno zelo podrobno spremlja, tudi zato, ker so v klubi nekateri njegovi nekdanji soigralci.

“V Mariboru so trenutno Marko Šuler, Aleš Mertelj in Željko Filipović. To so ljudje, ki imajo Maribor v svojem DNK, njihova naloga pa je, da ga zdaj prenesejo na nove generacije. So zelo dober tandem, Mertelj je bil vedno priden in delaven, Filipović ima več balkanskih prijemov, ki morajo biti v vsaki ekipi. Mislim, da bosta trenerju Karanoviću in športnemu direktorju Šulerju v veliko oporo.”

Celoten pogovor z Agijem Ibraimijem

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje