Iran po dveh letih na tekmo spušča tudi ženske

Nogomet 4. Okt 202116:39 > 17:49
Foto: Guliverimage

Privrženke nogometa v Iranu si bodo po dveh letih lahko znova ogledale tekmo domače reprezentance proti Južni Koreji v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Katarju 2022, je na državni televiziji sporočil Klub mladih iranskih novinarjev.

Iranke so si nazadnje tekmo domače reprezentance lahko ogledale oktobra 2019, ko je Iran premagal Kambodžo s 14:0.

Na tej tekmi se je na stadionu Azadi v Teheranu zbralo več kot 3000 Irank, ki so po dolgih 40 letih lahko legalno spremljale nogometno tekmo, potem ko je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) iranski zvezi zagrozila z izključitvijo, če ne bo odpravila več desetletij trajajoče diskriminatorne ureditve.

Iran v kvalifikacijah za nastop na SP 2022 nastopa v skupini A z Južno Korejo, Združenimi arabskimi Emirati, Sirijo, Libanonom ter Irakom. Prvi dve ekipi v Katar potujeta neposredno, tretja gre v dodatne kvalifikacije.

Iran je dostop ženskam na športne prireditve omejil po islamski revoluciji leta 1979. Od leta 1981 ženske v Iranu niso smele na nogometne stadione, kleriki so to utemeljili z zaščito žensk pred izrazito moškim ozračjem in pogledom na pol gole moške.

Ob tem kaže omeniti, da so vse tekme iranske nogometne reprezentance v zadnjem letu minile brez gledalcev zaradi pandemije novega koronavirusa.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje