Iz zlate ere NK Maribor: Te uspehe ostali težko razumejo

Nogomet 1. Mar 202320:331 komentar
Foto: SPS

V ponedeljkovi oddaji Pod prečko smo gostili tvorca velikih uspehov NK Maribor v minulem desetletju. Zlatko Zahović in Darko Milanič sta nam skozi debato ponudila zelo dober vpogled v to, zakaj so bile vijolice v njunem obdobju tako zelo uspešne. Kritike navijačev, ki so bile kljub serijskem osvajanju lovorik in rednem igranju v Evropi, tu in tam zelo glasne, izhajajo iz dejstva, da večina slovenske nogometne javnosti nima pravega stika z vrhunskim nogometom.

Trinajst let (2007 – 2020) je bil Zlatko Zahović alfa in omega nogometnega Maribora. Pod najuspešnejšim športnim direktorjem v zgodovini slovenskega nogometa so vijolice osvojile osem državnih naslovov, dvakrat so igrale v ligi prvakov in trikrat v ligi Evropa. Kar devet let je bil del njegove zgodbe tudi Darko Milanič, ki se je podpisal pod šest državnih in tri pokalne naslove s takrat daleč najbolj dominantno silo slovenskega nogometa.

Po odhodu Zlatka Zahovića (in Darka Milaniča) se je v NK Maribor spremenilo marsikaj.

A kljub vsem uspehom se je v določenih obdobjih zdelo, da mariborska nogometna javnost ni bila najbolj zadovoljna s podobo, ki jo je na igrišču kazal NK Maribor. Časi so bili za vijolice tako zelo uspešni, da zmage in lovorike same po sebi niso bile dovolj. Želja mariborske publike je bila tudi večja atraktivnost.

Ne moreš samo pritisniti na gumb in stvari početi drugače

Spomini na te čase so za Zlatka Zahovića in Darka Milaniča zelo lepi. A pripravljen imata tudi jasen odgovor na vprašanje, s katerim smo ju soočili v naši nogometni oddaji Pod prečko. Zakaj je bil tedanji Maribor, katerega ime je nekaj pomenilo tudi v Evropi, na domačih zelenicah včasih precej zadržan?

“Kako boš ti kot trener pripravil ekipo, da bo nekaj počela odlično, če to ne delaš vsak dan. Naš cilj je bil, da pridemo čim dlje v Evropi, in če želiš priti do tja, moraš to, kar počneš, početi zelo dobro. In mi smo to počeli zelo dobro,” poudarja Darko Milanič.

Darko Milanič je kot trener osvojil kar šest naslovov državnega prvaka. S tem dosežkom se ne more meriti nihče. FOTO: Guliverimages.

“Organizirali smo ogromno pripravljalnih tekem, se v Turčiji merili z močnimi evropskimi ekipami, da bomo pripravljeni na ta nivo. In potem je težko v prvenstvu samo pritisniti na gumb in se odločiti, zdaj bomo stvari delali drugače. Res je, bili smo pragmatični, smo zmagovali, osvajali točke in letvico dvignili zelo visoko. Potem pa je logično, da v zmagah postaneš malo monoton. Ampak to je edina pot, da na igrišču stvari ponavljaš, ponavljaš in ponavljaš. Dokler tega ne razumejo vsi na igrišču,” vpogled v zlate čase Maribora ponuja najtrofejnejši slovenski trener.

“Nismo niti pričakovali, da bo nekoga, ki pride v ligo prvakov, v slovenskem prostoru nekdo razumel. Tako kot mi ne razumemo vseh teh, ki ne pridejo v ligo prvakov,” v svojem slogu nekdanjega soigralca iz beograjskega Partizana dopolnjuje Zlatko Zahović.

V ligo prvakov te ne odpelje ena ‘petka’

Takratni NK Maribor še danes v nogometnih debatah radi poimenujemo z nazivov “evropski Maribor”. In res je bilo v tistem obdobju na stadionu Ljudski vrt vse podrejeno uspehom na mednarodnih prizoriščih.

“Primarni cilj je bil vedno ta, da osvojimo prvenstvo, to je bil predpogoj, da smo lahko uspešni v Evropi. In skozi trenažni proces se pripravljaš na način, da se predvsem dobro braniš in si dober v protinapadih. Ker, roko na srce, v Evropi kontinuirano prav veliko ne napadaš.

In dodaja.

“Tudi profili igralcev so bili takšni, da so ustrezali tem kriterijem in načinu igre. Malce manj pa so morda ustrezali navijaškim kriterijem. Naš trenažni proces je bil zelo evropski in izbrali smo ga prav z namenom, da bi bili uspešni v Evropi. V ligo prvakov nas ni pripeljala neka ‘petka’, ampak dejstvo, da so bili vsi igralci vedno na svojem mestu,” razlaga Darko Milanič.

Od odhoda iz Maribora je Darko Milanič delal na Slovaškem (Slovan Bratislava) in na Cipru (Pafos in Anorthosis). FOTO: Profimedia.

Oblikovalci mnenja nogometne javnosti nimajo stika z vrhunskim nogometom

Nobena skrivnost ni, da je bil Zlatku Zahoviću všeč način dela Darka Milaniča. Tudi zato mu je dvakrat ponudil delo trenerja Maribora, Izolan pa mu je zaupanje vračal z domačimi lovorikami in evropskimi uspehi. Toda še posebej v zadnjem obdobju njegovega dela v Ljudskem vrtu je nogometna javnost v Mariboru svojemu najuspešnejšemu trenerju obrnila hrbet. Nekdanji športni direktor štajerskega ponosa ima jasen odgovor, zakaj je do tega prišlo.

“Problem je v tem, da oblikovalci mnenja slovenske javnosti nimajo stika z vrhunskim nogometom. In potem ne znajo ceniti, kaj je atraktivno in kaj je dobro. Potem pa sprašujejo nas, ki imamo za seboj dve ligi prvakov in tri evropske lige, kakšen nogomet smo igrali. Kakšen? Fantastičen! Poglejte tudi statistiko, vsako sezono smo dosegli največ zadetkov.”

Svoje razmišljanje Zahović podkrepi z zanimivim opažanjem.

“Sam imam nogometne prebliske in ob enem izmed obiskov Španije, sem si ogledal tekmi med Sevillo in madridskim Atleticom ter potem še med Realom in Osasuno. Če primerjam takratni NK Maribor s tem Realom, se slednji brani v še globljem bloku, kot smo se mi takrat. A ko poslušaš ljudi na tribunah, to nikogar ne moti. Čeprav plačajo karto nekajkrat več, kot jo pri nas. Ampak imajo vsakodnevno skozi tekme in nogometne debate stik z vrhunskim nogometom. Zato te zadeve razumejo,” svoje razmišljanje s konkretnim primerom podkrepi nekdanja alfa in omega vijolic. In težko mu je oporekati …

Komentari

Vaš komentar