Poleti v Nemčijo po nov mejnik: “Nismo še rekli zadnje”

Nogomet 21. Nov 20236:00 2 komentarja
Jaka Bijol v družbi Jana Oblaka pred začetkom tekme. FOTO: Aleš Fevžer.

Jaka Bijol, steber obrambe slovenske nogometne reprezentance, ki se po 14 letih vrača na velika tekmovanja, je prepričan, da s soigralci niso rekli zadnje. "Zakaj se ne bi kot prvi uvrstili v izločilne dele?" se je po uvrstitvi na evropsko prvenstvo v Nemčiji vprašal 24-letnik, ki je v zadnjem času postal eden izmed vodij selektorja Matjaža Keka.

“Res lep večer za nas, za slovenski nogomet. Bilo je težko, ampak smo zdržali. Ponosen sem na vse,” je bil po koncu tekme presrečen Jaka Bijol, ki je bil na vseh desetih tekmah kvalifikacij za evropsko prvenstvo v začetni enajsterici Slovenije.

“Pokazali smo veliko in smo na koncu zasluženo tam, kjer smo. Gremo na evropsko prvenstvo. Normalno, da je bila ta tekma nekaj povsem drugega. Skozi cele kvalifikacije igraš dobro, potem pa pride tekma, kot je današnja, ko je vložek res velik. V nogometu se vedno ne izide tako, kot si želiš, ampak zdržali smo. Prejeli smo malce neumen gol, bilo nam je težko, ampak smo zdržali. Potem smo dosegli gol, po katerem se nam je odvalil kamen od srca. Super. Odlično za nas in celoten slovenski nogomet,” je povedal o celotnih kvalifikacijah in njihovem velikem finalu.

Bil je velik pritisk, veliko je bilo na kocki

Slovenci so na zadnji tekmi proti Kazahstanu za uspeh potrebovali le točko in bili na dobri poti, ob polčasu so vodili, potem pa takoj na začetku druga dela igre prejeli gol in kar nekaj minut trpeli. Vse do zmagovitega gola Benjamina Verbiča v 86. minuti, ki je odločil vse in Stožice so eksplodirale.

“Neverjetna podpora. Že pred tekmo se je čutilo, da obstaja poseben naboj. Bil je večji pritisk, veliko je bilo na kocki. Ne samo za nas kot posameznike, ampak za celotno Slovenijo. Dodatno breme, s katerim pa smo se dobro spopadli,” je vzdušju na največjem slovenskem nogometnem stadionu povedal branilec, ki je pri 24 letih že postal eden izmed vodij reprezentance.

“To pride samo od sebe. Ko pridejo težke minute, najbolj pride do izraza. Takrat skušam ekipi dati dodatno energijo, če začutim, da pademo. Tudi danes so bile težke minute, delali smo napake, a smo se uspeli dvigniti in zabiti gol, ki nam je prinesel lažjo končnico,” je povedal o tem in priznal, da so bile ure do večerne tekme v ponedeljek zelo dolge.

“To je bil nek drugačen pritisk, kot ga že dolgo nisem imel, če sploh kdaj. Pred nami je bila ena od največjih tekem za vse nas. Bilo je težko zaspati, ampak sem ostal zbran. Nisem preveč razmišljal o drugem kot o slabostih in prednostih Kazahstana. Tako kot pred vsako tekmo,” je to, kako se je pripravil na najbolj pomembno tekmo generacije, opisal nogometaš Udineseja, ki mu mnogi napovedujejo, da bo kmalu stopil še vsaj stopničko višje.

Dvoboj s kazahstanskim napadalcem. FOTO: Profimedia.

Lahko presežejo predhodnike, zakaj pa ne?

Da lahko korak dlje od predhodnikov, ki so na evropskem prvenstvu 2000 ter svetovnih prvenstvih 2002 in 2010 pot končali v skupinskem delu, naredi skupaj z reprezentanco, pa je prepričan tudi sam.

“Zakaj pa ne? Normalno, da bomo imeli najvišje cilje. Gremo na evropsko prvenstvo nekaj narediti tudi rezultatsko, ne pa samo, da gremo tja. Dali bomo vse od sebe, potem pa bomo videli, kaj nam bo to prineslo,” je povedal.

“Na evropskem prvenstvu lahko naredimo veliko. Upam predvsem, da bomo dali zadovoljstvo navijačem in samim sebi,” je še dodal, preden je šel naprej proslavljati velik uspeh s soigralci, za katere pravi, da tvorijo najboljšo ekipo, v kateri je kadarkoli igral.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje