Kapetan Olimpije bi na Euro vzel Josipa Iličića (VIDEO)

Nogomet 14. Maj 20247:53 2 komentarja

Prvo ime sobotnega večnega derbija je bil Josip Iličić. Eden najboljših slovenskih nogometašev vseh časov je pred očmi Matjaža Keka odigral tekmo, ki znova dviguje njegove delnice glede vpoklica v izbrano vrsto za nastop na Euru 2024. Da spada vanjo, meni tudi slovenski reprezentant in kapetan Olimpije Timi Max Elšnik.

Za nogometaši Maribora je izvrstna nogometna pomlad. Vijolice so v drugem delu sezone najboljša ekipa slovenskih nogometnih zelenic, po zmagi na sobotnem večnem derbiju pa so na lestvici prehitele Olimpijo in zasedle 2. mesto.

Eden od simbolov mariborskega preporoda je tudi Josip Iličić. Dolgoletni slovenski reprezentant pod Antejem Šimundžo igra kot prerojen, tudi na večnem derbiju se je izkazal z asistencama pri obeh zadetkih Maribora. Ob zadnjih dveh zmagah vijolic proti največjima rivaloma Celju in Olimpiji je skupno prispeval kar štiri podaje.

Josip Iličić
Josip Iličić. Foto: Uroš Skaza

Elšnik: Če potrebuješ nekoga, da nekaj naredi ‘iz nič’, potem ni boljšega

Dobra forma slovite 72-ice spet sproža debate o tem, ali se lahko za 36-letnika najde mesto na seznamu za Euro 2024, na katerega bo lahko selektor Matjaž Kek, večni derbi si je ogledal s tribun Ljudskega vrta, odpeljal 26 nogometašev. Da je Iličić pripravljen na vrnitev, je že pred časom poudaril v pogovoru za oddajo Pod prečko, da pa si zasluži mesto v izbrani vrsti, meni tudi kapetan Olimpije in slovenski reprezentant Timi Max Elšnik.

“Zagotovo bi ga vzel v Nemčijo. Sporočilo z njegove strani je jasno, čigavo ne bi bilo takšno. Kolikokrat pa se Slovenija uvrsti na veliko tekmovanje? Vemo, kakšno kariero je imel, manjka mu pravzaprav le še to. Verjamem, da so to njegove sanje. Ko gre za rezultat in v zadnjih petnajstih, dvajsetih minutah potrebuješ individualno kvaliteto oziroma nekoga, ki nekaj naredi iz nič ter reši tekmo, morda nimamo boljšega, kot je on,” je prepričan kapetan zmajev.

In v pogovoru za oddajo Pod prečko dodaja:

“Ni to moja odločitev, prepričan sem, da bo selektor sestavil ekipo, ki bo naredila pozitivno zgodbo v Nemčiji. Zdaj so tu še tri dodatna mesta in bomo videli, s kakšnim presenečenjem bo postregel. Tisti, ki bomo tam, smo bili danes morda res rivali, tam pa bomo kot bratje. Za vse nas, vas, vsi v eno smer. Da to lepo pravljico pripeljemo do konca. Bomo videli, ali bo Josip z nami, brez dvoma gre za enega največjih slovenskih nogometašev vseh časov in ta zvezdica bi mu prav prišla.”

Žan Karničnik Timi Max Elšnik
Bo ob Žanu Karničniku in Timiju Maxu Elšniku Prvo ligo Telemach na Euru zastopal tudi Josip Iličić? Foto: Aleš Fevžer

Šimundža: Vemo, kaj lahko Josip da na igrišču

Perečo temo v slovenskem nogometu je komentiral tudi trener Maribora Ante Šimundža, ki je pravzaprav eden glavnih ‘krivcev’ za to, da je Josip Iličić svojo raven igre spet dvignil na nivo, ko ga marsikdo vidi v slovenski reprezentanci.

“Njegova kvaliteta ni sporna. Z določeno vlogo bi bil nedvomno pripravljen sodelovati. Menim, da imamo tudi Jana Repasa, ki igra ‘brutalno’, kar se tiče doprinosa v ekipi, pri čemer mu drugi igralci sledijo in mu pomagajo. Imamo preobrazbo Svena Šoštariča Karića, ki je po mojem, verjetno subjektivnem mnenju, najboljši branilec lige to pomlad. Selektor Kek pa bo odločil, koga potrebuje. Vzeti igralca iz slovenske lige zgolj zato, da zadovoljimo nekim kriterijem, če si tega ne zasluži, zame ni smiselno. Je pa, ko nekdo iz lige igra pomembno vlogo v reprezentanci, dobro za nas. Vsi pa vemo, kaj ‘Jojo’, ko je tekaško na visokem nivoju, lahko da na igrišču,” zadevo ocenjuje strateg vijolic.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje