Kaj lahko reši slovenski nogomet? Selektor Kek ima idejo

Euro2024 27. Jun 202419:30 1 komentar

Slovenski selektor Matjaž Kek je skozi današnjo debato ob kosilu z novinarji govoril tudi o zadovoljstvu, da so se zdaj v prvi plan zanimanja javnosti prebili tudi nekateri nogometaši, ki so bili po njegovem mnenju v preteklosti prevečkrat zapostavljeni. To so nogometaši, ki morajo biti vzor prihajajočim generacijam.

Četrtkovo zgodnje popoldne je v Wuppertalu, bazi slovenske nogometne reprezentance skozi Euro 2024, minilo v znamenju druženja ob kosilu, ki ga je novinarjem postregel selektor Matjaž Kek. Nekateri že veste, drugi ne, to je bil del dogovora med tukajšnjimi slovenskimi poročevalci in Mariborčanom, če se slovenska izbrana vrsta uvrsti v izločilne boje tekmovanja. In se je.

Kosilu je sledila tudi ‘pol uradna’ novinarska konferenca, na kateri je slovenski selektor odgovarjal na zelo resna, malce bolj sproščena, pa tudi nekatera bolj filozofska vprašanja. Med drugim je govoril tudi o tem, kako zelo je vesel, da je Euro 2024 v prvi plan zanimanja javnosti potisnilo tudi nekatere nogometaše, ki v preteklosti niso bili tako zelo izpostavljeni, a so ravno tako zelo zaslužni za vse uspehe naše izbrane vrste v zadnjih mesecih.

Matjaž Kek
Foto: Uroš Skaza

Deset Janov, Benijev in Bijolov nikoli ne bomo imeli

Tako v teh dneh prav toliko (ali pa še več) kot o Janu Oblaku, Benjaminu Šešku in Josipu Iličiću, govorimo tudi o Eriku Janži, Žanu Karničniku, Vanji Drkušiću in vseh ostalih junakih nove slovenske nogometne pravljice.

“Vsi ti igralci so si pozornost zaslužili že po kvalifikacijah. Pravzaprav vztrajam pri tem, da se je zgodba začela v Atenah, ko smo igrali z Grčijo za prvo mesto v skupini C lige narodov. To je bila prva reprezentančna tekma večine teh igralcev, ko je rezultat nekaj prinesel,” poudarja slovenski selektor.

In dodaja.

“Slovenski nogomet je vedno pisal takšne zgodbe. Tudi Andraž Kirm je igral v generaciji, ki je na piedestal postavljala nekoga drugega. Zelo rad imam takšne karakterne igralce. Je pa zdaj to stvar tega, če bomo znali v nogometu to izkoristiti. Ta izvor Karničnika, ki ni mogel igrati v Ludogorcu. Izvor Elšnika, ki je bil pet let v Angliji, a sam ne ve, zakaj je bil. To niso zgodbe, to je realnost slovenskega nogometa. Deset Janov, Benijev ali Bijolov ne bomo nikoli imeli. In o tem moramo razmišljati v procesu selekcioniranja. Pa tudi v odnosu do teh igralcev, ki so zdaj v slovenski ligi. To mora biti njihov izziv, ne pa frizura Šeška ali kopačke tega ali onega,” poudarja Matjaž Kek.

karničnik
Foto: Guliver images

Precej lepša reklama kot logotipi na dresu

V tem delu pogovora se je selektor kar sam navezal na to, o čemer velikokrat govorimo o slovenski nogometni javnosti. Na tisto, kar smo kritizirali, ko ni bilo pričakovanih rezultatov, in kar po drugi strani zdaj hvalimo, ko rezultati so.

“Ta moja filozofija, da imam rad standardno ekipo, da delujemo skozi klubski ustroj, to je moje gledanje. Deset različnih trenerjev ima deset različnih mnenj, zato pa je vse skupaj zanimivo. Pojavljanje vseh teh igralcev je precej lepša reklama kot to, kar imam jaz napisano tukaj (pokaze na majico z napisi sponzorjev, op. a.). To lahko na nek način reši slovenski nogomet, da ne bomo znova petnajst let čakali na veliko tekmovanje,” izpostavlja Matjaž Kek.

Matjaž Kek
Foto: Profimedia

Celotno razmišljanje selektorja Matjaža Keka na prehodu med tekmama z veliko Anglijo in nič manjšo Portugalsko boste lahko v celoti na Sportklubu prebrali jutri zjutraj. Njegove besede o trenutni situaciji z Benjaminom Šeškom pa že lahko preberete tukaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje