Kaj vse bi lahko izgubil Roman Abramovič?

Nogomet 10. Mar 202212:28 > 13:092 komentarja
Foto: Guliverimages

Britanska vlada je uresničila svoje napovedi. Ruski oligarhi imajo od danes naprej zamrznjeno vso lastnino, ki jo imajo v Veliki Britaniji oziroma na ozemljih, ki spadajo pod Združeno kraljestvo. Eden izmed tistih, ki jih bo to najbolj prizadelo, je zagotovo Roman Abramovič. Že samo vrednost Chelseaja, s katerim od danes Rus ne more več upravljati, je ocenjena na tri milijarde evrov. A to je samo del premoženja, brez katerega lahko ostane eden 142. najbogatejši zemljan sveta.

“Za tiste, ki podpirajo zloben napad Vladimirja Putina na Ukrajino, ne sme biti varnih pristanov,” je danes odločno poudaril britanski premier Boris Johnson. Kar zadeva šport, so tako ostre sankcije zadele Abramovičev Chelsea, ki je ostal brez možnosti kupovanja nogometašev, podpisovanja novih pogodb in celo prodaje vstopnic za posamezne tekme. Največja težava pa je ta, da je Rus izgubil kakršno koli možnost upravljanja s klubom, kar pomeni, da je začasno zaustavljena tudi prodaja angleškega nogometnega velikana.

Chelsea le del bajnega bogastva

Abramovičevo celotno premoženje je po podatkih Forbesa iz leta 2021 ocenjeno na 14,5 milijarde dolarjev. Velik del premoženja izhaja iz njegovega deleža (28 %) v podjetju Evraz Group, jeklarskemu podjetju s sedežem v Londonu, katerega delnice so danes po objavi sankcij ruskim oligarhom padle za 20 %.

Rus ima v lasti tudi ogromno vilo v elitnem predelu Londona Kensington Palace. Veličastna stavba, ki ima kar 15-spalnic, je bila po poročanju angleških medijev v teh dneh naprodaj, a ker se prodaja še ni zgodila, je ruski oligarh vsaj začasno ostal brez nepremičnine, za katero je leta 2009 odštel približno 90 milijonov funtov. Podobno se bo zgodilo tudi z luksuznim stanovanjem ob reki Temzi, ki ga je Abramovič prav tako že ponudil zainteresiranim kupcem.

Foto: Guliverimages

Kaj sledi, če se za podobne sankcije odločijo tudi ostale države?

Leta 2001 je Abramovič kupil 340 milijonov vreden dvorec na francoski rivieri. Posestvo de la Croe je bilo kamen spotike s francoskimi oblastmi že leta 2018, ko je sodišče odločilo, da je Abramovič med letoma 2006 in 2007 plačeval premalo luksuznega davka, zaradi česar je bil oglobljen s skoraj tremi milijoni evrov.

Lastnik Chelseaja ima tudi 90 milijonsko nepremičnino na karibskem otoku St. Barts, ki ravno tako spada pod francosko oblast. Približno takšna je tudi vrednost njegovih luksuznih stanovanj v New Yorku. Leta 2018 je sicer štiri od petih stanovanj v sklopu pogodbe o ločitvi prepisal na svojo nekdanjo ženo Dašo Žukovo.

Foto: Guliverimages

Poleg nepremičnin je Abramovič poznan tudi kot velik ljubitelj jaht. Leta 2004 je kupil Pelorus, takrat eno največjih jaht na svetu. Toda tudi to lastnino mu je odnesla ločitev, njegova prva žena Irina jo je leta 2011 prodala nemškemu mogotcu Davidu Geffrenu za 300 milijonov dolarjev.

Ima pa Abramovič še vedno v lasti super moderno jahto Eclipse, katere vrednost je ocenjena na pol milijarde dolarjev. Abramovič ima tudi svojo floto letal, na čelu z Boeingom 767, v njegovih garažah pa najdemo tudi luksuzne Ferrarije, Bugattije, Mercedese in Aston Martine. Skupna vrednost avtomobilov je ocenjena na 11 milijonov funtov.

Foto: Guliverimages

Ogrožena je tudi Abramovićeva umetniška lastnina, katere vrednost presega 150 milijonov evrov. Kronska dragulja zbirke sta “Benefits Supervisor Sleeping” Luciana Freuda in “Triptych, 1976” Francisa Bacona.

Komentari

Vaš komentar