Katarci na prizorišču SP aretirali dva norveška novinarja

FIFA Svetovno Prvenstvo 24. Nov. 202110:44 > 10:461 komentar
Delite:
AP via Guliverimages

Mundial v Katarju se bo začel šele čez eno leto, polemike okoli organizacije turnirja pa se kar kopičijo. Včeraj sta bila iz ujetništva spuščena dva norveška novinarja, ki so ju oblasti omenjene arabske države pridržale za 30 ur.

Halvor Ekeland in Lokman Ghorbani sta bila pridržana brez pojasnila, medtem ko sta zbirala informacije o turnirju, ki ga bo decembra 2022 gostil Katar.

Katarska vlada se najprej ni odzvala na vprašanja norveške televizije NRK, ki je omenjena delavca poslala soustvarjati reportažo o pripravah na SP v nogometu. Ekelanda in Ghorbanija naj bi varnostna služba lokalni policiji menda predala zato, ker sta preveč podrobno analizirala stanje migrantov, ki v Katarju opravljajo težka dela.

Sodelovanje z izdajalcem države

Kot poročajo tuji mediji, so novinarjema odtujili opremo, kar je Norveški sindikat novinarjev ostro obsodil. Ekeland in Ghorbani sta v Katar prispela v nedeljo, 14. novembra, dan zatem pa sta se dogovorila z režimskim kritikom Abdullahom Ibhaisom. Ta je bil pred tem direktor za stike z javnostjo katarske organizacije svetovnega prvenstva.

Aprila je bil zaradi zlorabe javnih sredstev in korupcije obsojen na pet let zapora, a se je na kazen pritožil. Le nekaj ur pred intervjujem z NRK je Ibhaisa aretirala policija. Po poročanju Josimar revije je še vedno v zaporu, kjer zdaj gladovno stavka.

Amnesty International opozarja na nehumane pogoje delavcev, ki pripravljajo prizorišče za SP. Angleški The Guardian neposredno povezuje 37 smrtnih žrtev z gradnjo stadionov za svetovno prvenstvo. Norveška sicer ni uvrščena na SP v nogometu.

Komentari

Vaš komentar