Kdo bo zamenjal Le Graeta? Govori se o Platiniju

Nogomet 12. Jan 20238:39
Michel Platini, Sepp Blatter
Foto: Guliverimage

Nekdanji predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini naj bi bil po poročanju medijev možen kandidat za novega predsednika krovne francoske zveze FFF. Prejšnji predsednik Noel Le Graet je v sredo odstopil le nekaj tednov po porazu Francije v finalu svetovnega prvenstva v Katarju.

Le Graet je odstopil zaradi neposrečenih izjav o nekdanjem zvezdniku galskih petelinov Zinedinu Zidanu, za nameček pa ga je nogometna zastopnica Sonia Souid v pogovoru za športni dnevnik L’Equipe obtožila spolnega nadlegovanja. Obtožbe o neprimernem ravnanju je zdaj 81-letni Le Graet sicer zavrnil.

Süddeutsche Zeitung je danes s sklicevanjem na lastne informacije poročal, da francoski nogomet dela na načrtu s Platinijem kot naslednikom Le Graeta. RMC Sport je že poročal, da je francoski predsednik Emmanuel Macron vprašal, ali Platinija to sploh zanima, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V družbi francoskega predsednika Emmanuela Macrona. FOTO: Guliverimages.

Švicarsko sodišče je sicer julija lani Platinija oprostilo obtožb v sojenju zaradi suma goljufivega denarnega nakazila leta 2011. Platini je bil skupaj s Josephom Blatterjem, takratnim predsednikom mednarodne zveze Fife, obtožen nepoštenih poslovnih praks, zlorabe položaja in ponarejanja listin.

Po lanski oprostitvi, tožilstvo se je sicer na sodbo pritožilo, je Platini napovedal, da se ne bo več podal v funkcionarske vode.

Primer je dodobra zamajal nogomet na mednarodni ravni. Oba funkcionarja sta morala zapustiti svoja položaja in septembra 2016 je Platinija na čelu Uefe zamenjal Slovenec Aleksander Čeferin, Blatterja pa že februarja istega leta Gianni Infantino.

Komentari

Vaš komentar