Kdor čaka, dočaka: prebujenje rušilca mladinskih rekordov

Nogomet 30. Nov 202213:30
Foto: Jure Banfi

Spreminjanje potenciala v kvaliteto je ena najtežjih stopničk v karieri vsakega nogometaša. Marsikateremu mlademu talentu to nikoli zares ne uspe. Žan Vipotnik je bil velik up mariborske nogometne prihodnosti, v zadnjem obdobju pa dokazuje, da ga v Ljudskem vrtu niso čakali zaman.

Vsaka ekipa, ki se želi boriti za vrh prvenstvene lestvice, potrebuje pravega golgeterja oziroma nogometaša, ki bo ustvarjene priložnosti spreminjal v zadetke. V Mariboru ga na začetku sezone niso imeli, nemotivirani in preslabo fizično pripravljeni Roko Baturina je vse bolj očitno strel v prazno športnega direktorja Marka Šulerja, saj Hrvat nikakor ni uspel zapolniti velike luknje, ki je nastala po odhodu lanskoletnega junaka vijolic Ognjena Mudrinskega.

A medtem, ko je Maribor čakal Baturino, je dočakal Žana Vipotnika. Njegov potencial, predvsem pa tisti tako iskani občutek za gol, nikoli ni bil vprašljiv. Kot član mariborske selekcije U15 je podiral prvoligaške rekorde in v svoji starostni konkurenci na 28 tekmah v sezoni 2016/2017 zabil kar 61 zadetkov. V tem tempu je nadaljeval tudi pri kadetih in mladincih, in ko je v sezoni 2020/2021 na vsega osmih tekmah mladinske lige dosegel kar šestnajst zadetkov, je postalo jasno, da je prerasel ta nogometni razred in v drugem delu sezone se je preselil na posojo v Gorico.

Foto: Jure Banfi

Preskok iz mladinskega v članski nogomet ni bil enostaven

V mestu vrtnic je na lastni koži spoznal razliko med mladinskim in članskim nogometom ter se na 17 prvoligaških tekmah podpisal pod en sam zadetek. Mladinskega staža je bilo konec, Vipotnik pa se tudi pri Mariboru v svoji prvi članski sezoni ni znašel. Sledila je polletna selitev v Kranj, kjer se je mladi napadalec strelsko znova prebudil. V drugi ligi je za Triglav na 13 tekmah dosegel devet zadetkov, čeprav pravzaprav niti ni igral na poziciji klasičnega napadalca, ampak kot krilo.

Po odhodu Mudrinskega in prihodu Baturine je bilo za Vipotnika v letošnji sezoni pri Mariboru rezervirano mesto rezervnega napadalca oziroma “jokerja” s klopi. V tej vlogi se 20-letnik ni znašel najbolje, vse pa se je spremenilo po domačem debaklu vijolic proti Domžalam (0:3), ko so se v članski ekipi štajerskega ponosa zgodile velike spremembe. Baturina je bil potisnjen na stranski tir, v prvi plan pa potisnjen mladi Konjičan, ki je v vlogi osrednjega golgeterja vijolic hitro zablestel.

Foto: Jure Banfi

To je Maribor

Maribor je v nizu štirih zaporednih zmag, vijolice so v tem obdobju nasprotnikom natresle kar 15 zadetkov. Vipotnik je vse štiri tekme začel v udarni enajsterici aktualnih državnih prvakov, dosegel štiri zadetke in dodal še asistenco. Svojo moč in hitrost je končno dokazal na članskem nivoju, ker pa je zdaj dodal še občutek za gol, ki ga je krasil v obdobju nogometnega odraščanja, je postal stalna nevarnost za vrata nasprotnika oziroma napadalec, kakršnega so v Ljudskem vrtu iskali in tudi krvavo potrebovali.

“Trenerju sem za priložnost v prvi postavi zelo hvaležen in upam, da mu na igrišču to vračam. Potrebovali smo nekaj časa, da so se zadeve v ekipi poklopile. Sedaj je vzdušje v ekipi odlično in upam, da ga bomo takšnega tudi ohranili. To je Maribor,” je po včerajšnjem “dvojčku” proti Bravu razmišljal 22-letnik, ki je poosebljenje mariborskega preporoda v zadnjem obdobju.