Kekov rezime katarske akcije, ki je prinesla veliko novost

Nogomet 30. Mar 202214:59 > 15:271 komentar
Matjaž Kek na tekmi proti Katarju. FOTO: Guliverimages.

Matjaž Kek je po koncu desetdnevne prve reprezentančne akcije v letošnjem letu spregovoril o turnirju v Katarju, ki je bil generalka za pestro junijsko dogajanje v ligi narodov. Selektor Slovenije je v Dohi, kjer je remiziral proti Hrvaški (1:1) in domači reprezentanci (0:0), preizkusil veliko taktično novost (prvič je zaigral s tremi branilci), ki jo očitno lahko pričakujemo tudi v prihodnosti.

“Tekma dveh različnih polčasov. Prvi je absolutno pripadel Katarju. Nismo se dobro znašli in nismo odgovorili na njihovo kakovost. V drugem je bilo dosti bolje. Prišli smo do situacij pred njihovim golom. Generalno gledano smo si seveda želeli zmagati, a smo še vedno preveč sterilni v napadu. Remi je realen rezultat,” je Matjaž Kek povedal o včerajšnji tekmi proti Katarju, ki se je končala z remijem brez zadetkov.

Statistično je bil sicer precej boljši Katar, ki je proti vratom Jana Oblaka usmeril 12 strelov, polovica teh je šla v okvir zvezdnika Atletico Madrida, ki je bil najboljši mož na igrišču. Slovenija je proti katarskim vratom streljala šestkrat, le dvakrat v okvir vrat.

Prva letošnja reprezentančna akcija, ki je potekala daleč od doma, je bila sicer ogrevanje za junijske tekme lige narodov, ko Slovenijo čakajo kar štiri tekme v desetih dneh.

Nova postavitev je stekla dosti hitro

“Fantom sem po koncu tekme povedal, naj ostanejo zdravi, igrajo čim bolje in se potem junija spet vidimo. Za nami je deset dni, ki smo jih dobro izkoristili. Odločili smo se tudi za novo postavitev, prišli so novi igralci. Z nekaterimi stvarmi sem zadovoljen, z nekaterimi nisem,” je še povedal selektor, ki se je po treh letih in pol svojega drugega mandata odločil, da prvič namesto s štirimi zaigra s tremi branilci, kar očitno lahko pričakujemo tudi v prihodnosti.

FOTO: Guliverimages.

“Ta postavitev nam je stekla dosti hitro. Kar se tiče defenzive, sem zelo zadovoljen. Prejeli smo le en gol na dveh tekmah, kar se pred tem ni dogajalo. Imeli smo dosti dobrih momentov. Seveda mi ni všeč, ker smo zabili samo en gol,” je selektor podal rezime velike taktične spremembe.

“Z nekaterimi igralci sem zadovoljen, z nekaterimi nisem, saj lahko dajo več. Ni pa tu vprašanje posameznikov, ampak bolj ekipe. Dobro smo trenirali, imeli smo super pogoje. Odigrali smo dve tekmi, ki nam bosta, upam, prišli prav. Za točke se bo igralo junija. Zagotovo bo takrat, po koncu sezone, težko odigrati štiri tekme v tako kratkem času,” je povedal Kek, ki ga čez dobra dva meseca čakajo tekme proti Švedski, Norveški in Srbiji, s katero se bo Slovenija pomerila dvakrat.

Od 24 igralcev so brez priložnosti ostali štirje

“Kombinirali smo veliko igralcev, tudi takšnih, ki nikoli niso igrali skupaj. Namen te akcije je bil, da z novo postavitvijo postanemo raznovrstnejši in ugotovimo, kdo vse bi nam še lahko prišel prav,” je za konec povedal Kek, ki je na dveh prijateljskih tekmah, na katerih je bilo dovoljenih šest menjav, ponudil priložnost 20 od 24 igralcem, ki jih je popeljal v Katar.
Pričakovano priložnosti nista dobila oba rezervna vratarja Vid Belec in Žiga Frelih, precej bolj nepričakovano pa je, da niti minute igre nista prejela branilec Jure Balkovec in vezist Dejan Petrovič.

To, da ni igral Balkovec, ki ga je selektor že dodobra preveril, saj je z njim v postavi začel prav vsako od desetih tekem v kvalifikacijah, še nekako razumemo.

Tega, da je brez priložnosti ostal Petrovič, ki je pri 24 letih še lahko prihodnost reprezentance, v njej pa je do zdaj odigral le 52 minut na dveh tekmah, ne najbolj. Sploh glede na to, da v dunajskem Rapidu že dve leti redno igra, na sredini igrišča pa ima Slovenija največ težav …

“Zelena” reprezentanta, ki sta zapolnila nova igralna položaja

Po tekmi s Katarjem sta pred mikrofone namesto koga od uveljavljenih reprezentantov stopila dva, ki sta šele začela nabirati reprezentančne izkušnje in sta v dresu Slovenije še precej “zelena”.

Prvi je Žan Karničnik, ki je debitiral v zaključku kvalifikacij in dvakrat zaigral tudi v Katarju. “V prvem polčasu smo stali nekoliko predaleč od nasprotnika, igrali smo preveč pasivno in Katarju puščali, da je prihajal do priložnosti. V drugem smo to popravili. Stopili smo višje, bili smo agresivnejši. Tako moramo tudi nadaljevati,” je povedal 27-letni osrednji branilec bolgarskega Ludogorca, ki je zapolnil “novo” mesto desnega bočnega branilca oziroma vezista v postavitvi 3-4-2-1 oziroma 3-4-1-2.

Gregor Sikošek je v Dohi prišel do drugega in tretjega nastopa za Slovenijo. FOTO: Guliverimages.

Drugi je Gregor Sikošek, ki mu je na obeh tekmah od prve minute pripadla podobna vloga na levi strani. Nogometaš Maribora, ki se je v reprezentanco vrnil po šestih letih, obe tekmi v Katarju pa začel v prvi enajsterici, je svojo vlogo odigral dobro in si prislužil tudi pohvale iz ust selektorja.

“Zelo sem vesel, da je selektor zadovoljen. Že ko sem bil vpoklican, sem bil vesel in si rekel, da bom dal vse od sebe. Zadovoljen sem, da se je dobro izteklo. Tekma? Dva različna polčasa. Morda nam je v drugem delu malce zmanjkalo, da bi prišli do zmagovitega gola, a moramo biti zadovoljni tudi z remijem,” je povedal eden od dveh nogometašev s tokratnega reprezentančnega seznama, ki prihaja iz slovenske lige. Drugi je vezist Mure Tomi Horvat, ki je včeraj dočakal prve minute v dresu Slovenije.

Komentari

Vaš komentar