Kje se je izgubil Žiga Frelih?

Nogomet 30. Nov 202219:00
Žiga Frelih. FOTO: Profimedia.

Nazadnje je na zelenice stopil sredi aprila ob remiju njegovega Gil Vicenteja proti Famalicau (2:2). Poleti je zamenjal klub v portugalski prvi ligi in se preselil v Chaves, a tudi tam hitro končal svojo zgodbo in se vrnil v Slovenijo. Žiga Frelih je od poletja brez kluba in čeprav se je popolnoma umaknil iz javnosti, v prihodnjih mesecih načrtuje vrnitev na nogometne zelenice.

Le ena sezona (2020/2021) v ljubljanski Olimpiji je bila dovolj, da si je Žiga Frelih z dobrimi predstavami odprl vrata slovenske reprezentance in priigral prestop na Portugalsko, kjer je oblekel dres Gil Vicenteja. Zdelo se je, da je 24-letnik s selitvijo na Portugalsko zadel v polno, a potem ko je bil v prvem delu stalnica med vratnicama Gil Vicenteja, se je v zaključku sezone njegov status precej poslabšal. Kratka posoja v Chaves se je končala po vsega nekaj tednih in nekdanji reprezentant se je znova vrnil v domovino.

“Na Portugalskem so se stvari obrnile, kakor so se. Imel sem precej nesreče, vse se je nekako obrnilo proti meni. Moral sem si malce očistiti glavo in se umakniti iz nogometa. Vzel sem si tri mesece premora, treniram individualno, umaknjen od vseh in moram priznati, da mi je to obdobje zares dobro delo. Več časa sem preživel z družino in dekletom, zdaj pa načrtujem, da se v januarju oziroma takrat, ko bo prišla prava ponudba, vrnem v nogomet,” svoje “izginotje” v zadnjih mesecih v pogovoru za Sportklub pojasnjuje Žiga Frelih.

FOTO: Guliverimage

Celje? Ni bilo konkretnih pogovorov

A če se je Frelih v karieri nekoliko ustavil, je šel nogometni svet naprej in s tem tudi informacije o tem, kje bo nekdanji vratar Olimpije nadaljeval  kariero. Celjani, ki jih pogosto povezujemo s slovenskimi nogometaši v iskanju novih poti, so se ob vratarskih težavah zdeli najprimernejši za naslednje poglavje Frelihove nogometne zgodbe. A naš sogovornik poudarja, da kakšnih konkretnih pogovorov z grofi nikoli ni bilo.

“S slovenskimi klubi nisem bil v kontaktu. Je pa morda res v Sloveniji edina realna možnost Celje, toda po drugi strani precej bolj resno pogledujem proti tujini. Ko sem prekinil pogodbo na Portugalskem, so se dnevno vrstile različne ponudbe, a nisem se želel prehitro spustiti v neko novo zgodbo. Sredi sezone dobiti klub, kjer boš takoj prvi vratar, je kar malce utopično pričakovanje. Ni pa manjkalo klicev, tudi iz nekoliko bolj eksotičnih lig, a sam računam na to, da bom kariero še naprej gradil v Evropi,” se v prihodnost ozira Frelih.

Žiga Frelih
NK Olimpija Ljubljana

Olimpija ga je presenetila, Vidovšek mu je zaprl usta

V sezoni 2020/2021 je Idrijčan zablestel med vratnicama Olimpije in s svojimi predstavami tako zelo opozoril nase, da se je prebil celo na seznam slovenskega selektorja Matjaža Keka, a uradnega nastopa v majici s Triglavom na prsih še nima. Tako kot celotna nogometna javnost je tudi nekdanji član zeleno-belih iskreno presenečen nad podobo, ki jo v tej sezoni kaže ljubljanski prvoligaš. 

“Potem kar se je poleti dogajalo v klubu, nihče ni pričakoval takšne sezone. Vesel sem za nekdanje soigralce, da so se stvari razvile tako, kot so se. Upam, da se bodo stvari uredile še na preostalih področjih in bo klub iz sezone v sezono rasel,” sijajno sezono Olimpije komentira Frelih.

Kar je bil nekoč v Olimpiji Žiga Frelih, je zdaj Matevž Vidovšek. FOTO: Aleš Fevžer.

Zelo podobno zgodbo, kot jo je pred dvema letoma pisal sam, zdaj med vratnicama Olimpije piše Matevž Vidovšek, s katerim sta nekaj mesecev pri zmajih skupaj trenirala, a se pravzaprav poznata že precej dlje časa.

“Matevža sem spoznal že, ko je bil star petnajst oziroma šestnajst let in se je pridružil treningom Brava. Že takrat je imel vrhunske predispozicije. Pri Olimpiji je bil nato v moji in Nejčevi (Vidmarjevi, op. a.) senci, ampak je bil na treningih vedno stoodstotno z glavo pri stvari in ko je tako, se ti slej kot prej v karieri stvari obrnejo v pozitivno smer. Ko sem slišal, da bo šla Olimpija v sezono z njim kot s prvim vratarjem, sem bil malce skeptičen, ampak mi je zelo hitro zaprl usta. Vesel sem zanj. Je fant na mestu, tudi vpoklic v reprezentanco je bil zaslužen. Je zagotovo najboljši vratar v slovenski ligi in upam, da se mu stvari poklopijo ter v bližnji prihodnosti naredi še korak naprej v svoji karieri,” pogovor s komplimentom za svojega “naslednika” zaključuje Žiga Frelih.