“Klečanje v naši kulturi ni simbol borbe zoper rasizma”

Euro 2020 10. Jun 202113:31 > 14:50
Getty Images

V taboru hrvaške reprezentance so precej vzburkali nogometno javnost s tem, ko so sporočili, da njihovi igralci pred tekmami ne bodo klečali v znak boja proti rasizmu.

Hrvaška nogometna zveza se je odzvala na poročanja številnih medijev, ki so se obregnili ob dejstvo, da hrvaški reprezentanti v znak boja proti rasizmu niso pokleknili pred tekmo z Belgijo.

Hrvaška nogometna zveza in hrvaški reprezentanti vedno in povsod obsojajo kakršnekoli oblike diskriminacije. Zveze posameznih držav si na različne načine prizadevajo, da bi prispevale k rasni enakopravnosti. Spoštujemo vsakega od teh načinov.

“Hrvaška nogometna zveza meni, da ima vsak pravico sprejeti določene odločitve. Hrvaški reprezentanti so se soglasno odločili, da pred tekmo z Belgijo ne bodo pokleknili, z vsem spoštovanjem pa so sprejeli klečanje nasprotnikov. Hrvaška nogometna zveza spoštuje odločitev hrvaških reprezentantov in se ne bo zavzemala za to, da bodo ti v prihodnje pred tekmo pokleknili, saj ta gesta v hrvaški kulture ni simbol borbe proti rasizmu ali diskriminaciji.”

“Zagotovimo lahko, da se bomo zavzemali za to, da se bodo hrvaški reprezentanci tekom njihovih karier spoštljivo obnašali ter da bodo cenili druge običaje in da ne bodo delali razlik na osnovi socialnih, verskih, rasnih in drugih tovrstnih dejavnikov,” se glasi sporočilo Hrvaške nogometne zveze za javnost.

 

Komentari

Vaš komentar