Na Otoku prve aretacije: “Sovraštvo ne bo nikoli zmagalo”

Euro 15. Jul 202110:56 0 komentarjev
Jadon Sancho, foto: Guliverimage.

Nekaj dni po finalu evropskega prvenstva v nogometu se je na rasizem, ki so ga bili po porazu proti Italiji deležni angleški izvajalci enajstmetrovk, odzval tudi Jadon Sancho, eden od treh temnopoltih nogometašev, ki so zapravili strel z bele točke.

Jadon Sancho, Marcus Rashford in Bukayo Saka so bili s strani selektorja Garetha Southgata izbrani, da izvedejo tretjo, četrto in peto enajstmetrovko za Anglijo. Vsi so bili neuspešni, Italija je postala evropski prvak, omenjeni nogometaši pa tarče zmerjanja in rasizma na družbenih omrežjih.

Dogajanje po tekmi je močno odmevalo, odzvali so se na Angleški zvezi in klubih, podporo so nogometašem izkazovali številni drugi športniki, med njimi tudi zvezdnik formule ena Lewis Hamilton, dejanja je ostro obsodil tudi britanski premier Boris Johnson.

Po nekaj dneh, ki si jih je vzel za razmislek, je zdaj mnenje delil tudi Sancho, ena od treh žrtev napadov: “To je daleč najslabši občutek, kar sem jih izkusil v življenju. Pred vsako tekmo se vprašam, kako lahko pomagam ekipi? Točno to sem poskušal storiti z enajstmetrovko, pomagati ekipi, o tem sanja vsak otrok,” je zapis začel komaj 21-letni krilni napadalec, ki mu je Gianluigi Donnarumma strel obranil.

Gianluigi Donnarumma je obranil zadnji dve enajstmetrovki Anglije, foto: Guliverimage.

“Ne bom se pretvarjal, da nisem videl rasističnih zmerljivk, ki smo jih deležni z bratoma Marcusom in Bukayem, a to žal ni nič novega. Sovraštvo ne bo nikoli zmagalo. Vsem mladim, ki ste deležni takšnih napadov sporočam, da dvignite glave gor in še naprej lovite svoje sanje,” je nadaljeval Sancho.

Zapisal je tudi, da je število pozitivnih sporočil močno preseglo negativna: “Hvala vsem. Verjamem, da se bomo nazaj vrnili še močnejši.”

Aretacije in prepovedi

Jadon je še pozval, da zlobneži odgovarjajo za svoja dejanja. BBC poroča, da je policija na Otoku že aretirala štiri osebe, v naslednjih dneh bodo nadaljevali s prečesavanjem tisoče sporočil na družbenih omrežjih, pričakovati je še precej več aretacij.

Prav tako je britanski premier obljubil, da bodo vsem obsojenim sovražnega govora, izrekli tudi prepoved vstopa na športna prizorišča.

Sancho je sicer tik pred selitvijo iz Nemčije v Anglijo. Član Borussie Dortmund bo v naslednjih dneh okrepil Manchester United.