Ko bo Le Havre v prvi ligi, bo lahko razmišljal o Slovencih

Ligue 1 7. Feb 202315:28 0 komentarjev
Foto: Guliverimages

Luka Elsner in njegov Le Havre sta trenutno pravi hit sezone v Franciji. Nekdanji trener Domžal in Olimpije je s svojo ekipo na izvrstni poti vrnitve v Ligue 1, razloge za uspeh svoje ekipe pa je 40-letnik pojasnil v naši nogometni oddaji Pod prečko.

Lestvica francoske druge lige trenutno izgleda takole. Prvo mesto? Le Havre, 47 točk. Drugo in tretje mesto? Sochaux in Bordeaux, 39 točk. Zasedba Luke Elsnerja je z nizom izvrstnih rezultatov zbežala konkurenci na vrhu prvenstvene razpredelnice in je na dobri poti, da osvoji eno izmed prvih dveh mest, ki peljeta neposredno med francosko nogometno elito. A med gostovanjem v oddaji Pod Prečko slovenski strateg poudarja, da je končni cilj še precej daleč.

“Želja je seveda velika. Smo pa morda mi v ekipi še najmanj evforični, ker delamo pod težko pritiska. Pot je še dolga, zasleduje nas veliko zelo močnih ekip in moramo biti pazljivi. Želimo zgodbo, ki je nepričakovana in skušali bomo iti do konca. Ni garancij, da bomo tako uspešni tudi v prihodnosti, ampak klub to čaka že zelo dolgo in upam, da bomo mi tisti, ki nam bo uspel preboj med elito,” razmišlja strateg Le Havra.

Celoten pogovor z Luko Elsnerjem v oddaji Pod prečko:

V svoji ekipi si želi tudi kakšnega Slovenca

Elsnerjeva ekipa je nepremagana že šest mesecev, pred njo pa je tekma z drugouvrščenim Sochauxem, ki bo dala nove odgovore na to, kako resen kandidat za preboj v prvo ligo je letos Le Havre. Uspehi Slovenca seveda v domovini niso uspeli neopaženi, je pa zanimivo, da nekdanji trener Domžal in Olimpije nima nobenega slovenskega sodelavca. Se bo to v prihodnosti spremenilo in ali obstaja kakšna možnost, da se na sever Francije preseli tudi kakšen slovenski nogometaš?

“To je zagotovo moja želja, ampak naši finančni okvirji so precej skromni in najboljši igralci v slovenski ligi so za nas nedosegljivi. Upam, da se bo to spremenilo, če se prebijemo v prvo ligo. Kar se tiče strokovnega štaba, je zadeva enostavno. Delujem v okolju, kjer se govori izključno francoski jezik in angleščina ti ne pomaga prav veliko. Biti Slovenec, ki ne govori francosko, je velika težava. Poleti, ko sem sestavljal strokovni štab, sem imel nekaj stikov s slovenskimi strokovnjaki, ki znajo ta jezik, a se na koncu ni izšlo,” priznava gost oddaje Pod prečko.

Luka Elsner bo morda v prihodnosti na severu Francije dobil slovensko družbo. FOTO: Guliverimages.

Veseli ga, da v Sloveniji priložnost dobivajo domači strokovnjaki

Ko se v naši oddaji pogovarjamo s Slovenci, ki igrajo oziroma delujejo v tujini, debata vedno zaide tudi na vprašanje, koliko še spremljajo slovensko ligo. Luka Elsner je v domovini vodil Domžale in Olimpija, še danes pa seveda ostaja v stiku z dogajanjem v Prvi ligi Telemach.

“Spremljam rezultate, razvoj ekip, pogledam zadetke, enostavno me veseli biti v stiku s slovenskim nogometom. Imam veliko prijateljev med trenerji v slovenski ligi, predstavnika moje generacije sta Dejan Grabić in Zoran Zeljković. Vesel sem, da se daje priložnost mladi slovenski stroki in da se razvija ekipa, ki imajo jasno in konkretno identiteto. Če imamo dobre strokovnjake, potem je naš nogomet zdrav. Sicer pa ohranjam posebno navezanost s klubi, v katerih sem deloval. V Domžalah sem se razvil kot trener, Olimpija je močno povezana z mojo družino,” razmišlja trenutno vodilni trener druge francoske lige.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!