Ko se Slovenci znajdejo v vlogi nogometnega palčka

Nogomet 26. Mar 202410:03 2 komentarja
Foto: Aleš Fevžer

Slovenski navijači že nestrpno odštevajo ure do začetka nocojšnjega nogometnega spektakla med domačo in portugalsko vrsto. Čeprav bosta obe reprezentanci poleti nastopili na evropskem prvenstvu v Nemčiji, pa razlika med vrednostjo obeh reprezentanc znaša kar pol milijarde evrov.

Če so bili na tekmi med Malto in Slovenijo pretekli teden nogometni palček otočani, bo ta vloga drevi v Stožicah, ko gostujejo Portugalci, pripadla nogometašem selektorja Matjaža Keka. Temu ne pritrjujeta le položaj gostov na lestvici Mednarodne nogometne zveze (7. mesto) in dejstvo, da so leta 2016 osvojili naslov evropskega prvaka, temveč tudi pogled na vrednost njihovega igralskega kadra.

Že hiter pregled za nogometne prestope specializirane spletne strani Transfermarkt da vedeti, da je razlika med vrednostjo slovenskih in portugalskih nogometašev večja, kot je lani slovenska vlada v celotnem letu investirala v znanost. Oziroma prevedeno v številke 499 milijonov evrov.

Portugalci tudi močno oslabljeni izjemni

Z naskokom največji zvezdnik današnjih tekmecev slovenske vrste je brez dvoma Cristiano Ronaldo. Petkratni dobitnik zlate žoge bo za svojo reprezentanco danes vpisal že 206. nastop, svoj zbir golov pa bo poskušal povišati na neverjetno številko 129. Čeprav je nogometaš savdskega Al-Nassra pri 39 letih še vedno ocenjen na zajetnih 15 milijonov evrov, pa to znaša manj kot desetino njegove vrednosti pred šestimi leti (120 milijonov evrov).

Cristiano Ronaldo
Foto: Profimedia

Natančo polovico manj, kot je bil leta 2018 vreden Ronaldo, je danes ocenjen njegov soigralec Nuno Mendes, ki bo nocoj najvrednejši posameznik na zelenici stadiona Stožice. Član PSG je za 10 milijonov dražji od moštvenega kolega Matheusa Nunesa (Manchester City) in 15 milijonov evrov več od Antonia Silve, Joaa Nevesa (oba Benfica), Dioga Coste (Porto) in Vitinhe (PSG).

Skupna vrednost Portugalcev, ki so v ponedeljek pripotovali v Ljubljano, sicer znaša kar 617,8 milijona evrov, a velja poudariti, da je njihov selektor Roberto Martinez na tekmo prišel brez vseh svojih najdražjih zvezdnikov Rafaela Leaa (90 milijonov evrov), Bernarda Silve, Rubena Diasa (oba 80 milijonov evrov) in Bruna Fernandesa (70 milijonov evrov).

Slovenija – Portugalska prenos v živo:

KDAJ: v torek, 26. marca, ob 20.45
KJE: Stadion Stožice
TV-PRENOS V ŽIVO: Sportklub
SPREMLJANJE V ŽIVO Z VIDEO POSNETKI VSEH KLJUČNIH AKCIJsportklub.si 

Brez Oblaka in Šeška jih prekašajo celo Islandci

In Slovenci? Čeprav se bodo drevi svojim navijačem predstavili v svoji najmočnejši podobi, njihova ocenjena vrednost znaša “zgolj” 118,75 milijona evrov. Pri tem ni zanemarljivo, da več kot polovico vrednosti reprezentance predstavljata kapetan Jan Oblak in Benjamin Šeško, ki sta po trditvah Transfermarkta na trgu vredna po 30 milijonov evrov. Brez njiju bi bili Slovenci vredni le slabih 59 milijonov evrov oziroma manj kot 73. reprezentanca sveta Islandija (69,5 milijona evrov).

Jan Oblak in Benjamin Šeško
Foto: Aleš Fevžer

Cena vratarja madridskega Atletica je sicer v zadnjih petih letih strmoglavila za kar 70 milijonov evrov, medtem ko vrednost napadalca Leipziga strmo raste, saj je v primerjavi z lanskim julijem višja za šest milijonov evrov.

Sedemmestno številko pri Slovencih po vrednosti dosega le še Jaka Bijol (10 milijonov evrov), na pragu te pa je njegov klubski soigralec pri Udineseju Sandi Lovrić. Omenjeni četverici sledijo Andraž Šporar (5 milijonov evrov) in Žan Celar ter Jon Gorenc Stanković (4 milijone evrov).

Kakorkoli, na odgovor, ali se bo razlika v vrednosti obeh reprezentanc odrazila tudi na igrišču, prav dolgo ne bo treba čakati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje