Če želiš biti prvak, moraš premagati vsakogar, tudi Maribor

Nogomet 29. Okt 202214:30
Valerij Kolotilo. Foto: Uroš Skaza

Letošnja sezona NK Celje je v primerjavi z lansko naravnost sanjska. A ambicij, ki jih imajo v vodstvu prvoligaša iz mesta ob Savinji, ne zadovoljuje. V pogovoru za Sportklub generalni direktor Valerij Kolotilo znova odločno poudarja, da bo zadovoljen samo takrat, ko bodo grofje povsem na vrhu slovenskega nogometa.

Tretje mesto na lestvici je bistveno, bistveno boljše kot osmo, na katerem so grofje končali lansko sezono Prve lige Telemach. V Celju so sestavili močno, kvalitetno ekipo, ki je na zadnjih osmih tekmah šestkrat vknjižila vse tri točke. A ob sijajni Olimpiji in nepopustljivi zasedbi Kopra, se morajo v vodstvu celjskega prvoligaša zadovoljiti s trenutnim tretjim mestom, iz katerega se podajajo v drugi štajerski derbi letošnje sezone.

“Naš cilj je jasen, boj za vrh. Seveda se pojavijo tudi napake, a moj cilj je, da sestavim močno, resno ekipo evropskega nivoja. To, da smo lani končali kot osmi, ni tako pomembo. Verjamem v te fante, tudi tiste, ki so bili lani osmi,” v pogovoru za Sportklub izpostavlja Valerij Kolotilo.

V pogovoru z generalnim direktorjem Celja preverite, kaj so bile napake iz lanske sezone, na katerih so se učili, zakaj so v klub pripeljali več novincev, kot so sprva načrtovali, kakšna bo prihodnost Charlieja Ikwuemesija in kateri evropski velikan se je poleti zanimal zanj, kakšen je proračun kluba in ali bo v prihodnosti član grofov tudi Matko Obradović. Valerij Kolotilo odgovarja tudi na vprašanje, ali je Celje v tem trenutku boljša ekipa od NK Maribor in favorit pred štajerskim derbijem.

Foto: Uroš Skaza

Vračajo se na pravo pot

Na začetku nas zanima kratka ocena dosedanjega dela sezone. Kaj je v tej sezoni drugače, kot je bilo v lanski, za katero vemo, da je bila neuspešna?

Ta sezona je najboljša, odkar smo v Celju. Popravili smo nekatere napake iz preteklosti. Ekipa je dobro sestavljena in verjamem, da bo še napredovala. Situacija v klubu je jasna in transparentna. Odnosi med igralci, trenerji in vodstvom so dobri.

A prehitro je za ocene, ta bo prišla na koncu prvenstva. Trenutno stanje pa je dobro in razmišljamo o nadaljnjem nogometnem razvoju.

Veliko smo v nogometni javnosti razmišljali o tem, kaj je šlo v lanski celjski sezoni narobe. Kaj ste vi ugotovili skozi analize, zakaj je bilo Celje tako daleč od vrha lestvice, ki ste ga odkrito napadli?

Težko je izpostaviti eno samo napako. V celoti stvari niso šle tako, kot smo načrtovali. Letos imamo res odličen odnos s trenerjem, ta pa ima odličen odnos z ekipo. V moštvo smo dodali igralce evropskega nivoja, vrnili smo domačine, vse to so bili koraki, da se vrnemo na pravo pot. To trenutno daje rezultat.

Ko sva se pogovarjala ob koncu lanske sezone, ste dejali, da v prestopnem roku ne načrtujete večjega števila okrepitev, morda eno ali dve. Na koncu je vendarle prišlo kar osem novincev. Kako to, da ste spremenili svoje načrte?

Opravičujem se, če se zdaj zdi, da sem se takrat lagal. Vedno si želim, da bo ekipa še boljša. Takrat, ko sva se pogovarjala, sem res razmišljal tako. Danes razmišljam drugače. Imamo vrhunske igralce, a to še ni konec našega napredka, nikoli ga ne sme biti konec. Vsako tekmo si želimo biti boljši in boljši.

Želim si, da bi bili navijači ponosni na ekipo in da bi Celje uspešno zastopalo Slovenijo v Evropi. To so trenutno naše sanje.

Foto: Uroš Skaza

Sprememb še ni konec, ekipa bo še boljša

Kar se tiče okrepitev, je zdaj v Celju kar nekaj uveljavljenih imen, tudi nekdanjih reprezentantov. Lani je klub končal na osmem mestu prvenstvene lestvice, kako težko je bilo te nogometaše, ki so v karieri že nekaj dosegli, prepričati v vaš projekt oziroma vašo zgodbo?

Naš cilj je jasen, boj za vrh. Seveda se pojavijo tudi napake, a moj cilj je, da sestavim močno, resno ekipo evropskega nivoja. To, da smo lani končali kot osmi, ni tako pomembo. Verjamem v te fante, tudi tiste, ki so bili lani osmi. Slovenska liga je liga, v kateri si z nekaj dobrimi rezultati hitro na mestih, ki peljejo v Evropo.

Kar se tiče novincev je Denis Popović znova doma, tudi Nino Kouter je želel iz Turčije in nazaj v Slovenijo. To so kakovostni nogometaši, ki jih bo vrnitvi ne motivira samo denar, ampak iščejo neko novo potrditev. Mi se trudimo ustvariti okolje, kjer lahko to najdejo.

Ne samo izkušeni nogometaši, v tej sezoni so se v ospredje prebili tudi mladi talenti, ki so bili doslej prave neznanke v nogometni javnosti. Denimo Charlie Ikwuemesi in Bi Nene Gbamble. Vas je njun preboj v tej sezoni presenetil?

Imamo ekipo strokovnjakov, skavte in športnega direktorja, ki poiščejo primerne okrepitve za našo ekipo. Potem pa je pomembno, da trener najde pravo mesto za igralca in ga zna motivirati, da lahko pokaže svoje kvalitete. Vsi se trudimo, da bi fantje čim hitreje napredovali.

Za vsakega mladega nogometaša, ki ga pripeljemo v klub, si želim, da bi bil to začetek njegove zvezdniške kariere. Pri tem bi želel izpostaviti naše slovenske mladeniče Milića, Ajhmajerja, Mačka … Želim, da bi Slovenija dobila novo zvezdo, ki bi nekoč blestela v reprezentanci.

Kar se tiče Charlieja Ikwuemesija, je že poleti zanj po nekaj izvrstnih predstavah vladalo veliko zanimanja. Kako blizu je bil njegov odhod, kako težko ga je bilo zadržati?

Res je, da je fant zelo dobro začel sezono. Takoj smo dobili resne ponudbe, najbolj konkretna je bila ponudba Dinama iz Kijeva. Ampak mislim, da mora nogometaš še marsikaj pokazati v Sloveniji, biti vodja ekipe in še boljši golgeter.

Dosegel je pet golov, sposoben je še več. Žal je zbolel za covidom in imel precejšnje težave, izgubil je optimalno pripravljenost, tudi nekaj kilogramov. Trenutno ni na pravem nivoju, ampak verjamemo, da bo kmalu. V vsakem primeru pa klub ne želi prodajati igralcev samo zaradi hitrega zaslužka, tega trenutno ne potrebujemo. Imamo resne cilje v prvenstvu in to je trenutno najbolj pomembno.

Boste lahko torej Ikwuemesija zadržali do konca sezone?

Trenutno klub ne potrebuje denarja. Naš cilj ni, da ga prodamo. Spodbujamo željo igralca, da ostane v klubu in da nam pomaga pri uvrstitvi v Evropi, s čimer tako ali tako že malo zamujamo (smeh). Bomo videli, kaj bo prinesla zima, mi se bomo potrudili, da bi Charlie ostal v Celju.

Charlie Ikwuemesi. Foto: Uroš Skaza

Obradović? Trenutno ne načrtujemo okrepitev na položaju vratarja

V zadnjih letih se precej pogovarjamo o, za slovenske razmere, visokih investicijah v NK Celje. Kakšen je trenutno proračun celjske ekipe?

Naš proračun je med 5 in 6 milijonov evrov. To so resne številke, finance kluba so urejene. Zdaj je čas za napredovanje na igrišču.

Že načrtujete aktivnosti v zimskem prestopnem roku, da bo ekipa spomladi še boljša?

Z igralci, ki jih imamo trenutno na voljo, smo zelo zadovoljni. Trenirajo zelo zavzeto, trener je z njimi zelo zadovoljen z odnosom ekipe. Na žalost je na terenu lahko samo enajst igralcev, še kdo bi si zaslužil več priložnosti.

Konkurenca v ekipi je zdrava, kar je tudi prav. Si pa vedno želimo še več. Iskali bomo okrepitve, ki bodo dodana vrednost. Vsak prestopni rok se dogajajo prihodi in odhodi, to je normalno. Je pa trenutno še prezgodaj za kakšne resne dogovore.

V zadnjem obdobju ste zamenjali prvega vratarja, priložnost dobiva Florijan Raduha. Veliko se je v preteklosti govorilo tudi o morebitnem prihodu Matka Obradovića, ki je zdaj prost nogometaš. Je on naslednja okrepitev Celja?

Trener ni bil najbolj zadovoljen z Matjažem Rozmanom, po poškodbi pa se je vrnil Florijan Raduha. Zdaj dobiva priložnost, da se izkaže. Tu je še domačin Metod Jurhar, prihajajo tudi mladi fantje iz akademije, ki jih bomo počasi priključevali članom.

Trenutno na tej poziciji ne vidim težav. Trener je tisti, ki odloča, kdo bo branil. Vratarji so precej enakovredni, njegova naloga pa je, da izbere najboljšega v danem trenutku. Ne razmišljamo o tem, da bi iskali novega vratarja.

Matko Obradović. FOTO: Guliverimages.

Če želiš biti prvak, moraš premagati vsakogar

Pred vrati je štajerski derbi, vemo pa, kaj se letos dogaja z Mariborom. Kako vi gledate na težave vašega tekmeca?

Maribor je najboljša slovenska ekipa zadnjih let, poznajo ga povsod po Evropi. Tekmoval je z največjimi ekipami sveta. Vsaka ekipa pride v določene težave, a trenutno se mi ukvarjamo predvsem z nami.

Vsekakor pa želim Mariborčanom, da čim prej rešijo svoje težave, potrebno je gledati širšo sliko slovenskega nogometa. Maribor zelo spoštujem, če bi bili vsi klubi v Sloveniji takšni, kot je Maribor, bi bili vsi zadovoljni. To je evropski nivo nogometa.

Kakšno pa je vaše mnenje, je trenutno Celje boljša ekipa od Maribora in pred štajerskim derbijem favorit?

V Celju gradimo najboljšo ekipo v Sloveniji in razmišljamo o naslovu prvaka. In če razmišljaš o naslovu, moraš zaupati v svojo ekipo in premagati vsakega nasprotnika. Maribor spoštujemo, a pripravljeni smo nanje. Štajerski derbi je vselej zanimiv, predvsem za navijače.

Pred sezono ste dejali, da gre Celje na prvaka. Boste, tudi glede na izjemno formo Olimpije, zadovoljni tudi z uvrstitvijo v Evropo?

Želimo zmagati na vsaki tekmi in ne bi bili zadovolji, če se slovensko prvenstvo danes prekine in obvelja trenutna lestvice. Nismo še na vrhu, torej nismo zadovoljni. Od trenerjev in igralcev bomo zahtevali, da trenirajo še več, da bodo še bolj pridni.

Nič slabši nismo kot druge ekipe v ligi, teren pa je tisti, ki bo dal odgovore na vsa vprašanja. Smo na dobri poti in upam, da bom ob koncu sezone bolj vesel, kot sem bil lani.