Komu prvoligaška vstopnica za prihodnjo sezono?

Nogomet 25. Maj 20238:32 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

V Prvi ligi Telemach je na vrsti še sklepno dejanje letošnje sezone – dodatne kvalifikacije za obstanek med slovensko nogometno elito. Prva tekma med Aluminijem in Gorico bo odigrana danes v Kidričevem, povratna pa v nedeljo v Novi Gorici.

Nogometašem Aluminija se po lanskoletnem izpadu iz Prve lige Telemach nasmiha ekspresna vrnitev nazaj med najboljše. Kidričani so v drugem kakovostnem tekmovanju slovenskega nogometa v 30 krogih zbrali 64 točk in zaostali le za Rogaško Slatino, ki je izkoristila njihove spodrsljaje na zadnjih dveh obračunih, ko so doma izgubili proti Primorju (0:1) in v gosteh remizirali proti Krki (2:2).

Aluminij je sicer v najmočnejšem slovenskem klubskem tekmovanju prvič nastopil v sezoni 2012/13 in zasedel zadnje mesto, znova pa se vanj vrnil leta 2016 in se v njem zadržal vse do lani. “Gorica je favorit, to nam tudi odgovarja. Oni so tisti, ki ‘morajo’ zmagati, mi bomo vseeno lahko v srečanje vstopili bolj sproščeno. Vendar to ne pomeni nič, mi moramo biti pravi, mi moramo iti na ‘glavo’, do potankosti se moramo držati navodil trenerjev, celotna slačilnica je mnenja, da zmoremo in prav to moramo pokazati na terenu,” pred tekmo pravi prvi strelec Aluminija Nik Marinšek.

Nik Marinšek Aluminij
Nik Marinšek (desno) je prvi strelec Aluminija. Foto: Jure Banfi

Štiriindvajsetletni napadalec je bil z 21 ligaškimi zadetki drugi strelec druge lige in obenem eden redkih nogometašev v moštvu s prvoligaškimi izkušnjami. Zasedba trenerja Roberta Pevnika je sicer nase opozorila tudi v pokalnem tekmovanju, v katerem je v četrtfinalu izločila Koper (1:0), v polfinalu pa morala priznati premoč poznejšemu zmagovalcu tekmovanja Olimpiji (1:2).

Če se Aluminiju nasmiha ekspresna vrnitev, Gorici na drugi strani grozi nagla vrnitev v drugo ligo. Eden najbolj standardni prvoligašev – med elito je preživel kar 30 sezon, ima za sabo zelo pestro sezono, v kateri so ga vodili kar trije trenerji. V sezono so vstopili z Miranom Srebrničem, na klopi ga je nato nasledil Edi Reyja, v Prvi ligi Telemach pa jih bo zdaj skušal zadržati Agron Šalja.

Deveto mesto in dodatne kvalifikacije so si Primorci sicer zagotovili v čisto zadnjem krogu, ko jim je zmago z 1:0 proti neposrednemu tekmecu za obstanek – Taboru iz Sežane – zagotovil Etien Velikonja. Prvoligaški obstanek je za Novogoričane zagotovo izjemnega pomena tudi za nadaljevanje sodelovanja z ameriškim vlagateljem, ki je v klub prišel pred nekaj meseci.

Kvalifikacije za Prvo ligo Telemach

Četrtek, 25. maj

20.15 Aluminij – Gorica

Nedelja, 28. maj

17.30 Gorica – Aluminij

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!