Kriza pri Olimpiji: oglasil se je Zoran Janković (VIDEO)

Nogomet 5. Jul 202214:05 > 15:05 4 komentarji
Zoran Janković
Foto: Aleš Fevžer

Burnega dogajanja pri Olimpiji pozorno ne spremlja le nogometna javnost, temveč tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je v teh dneh odigral pomembno vlogo pri pomiritvi razvnetih strasti med vsemi akterji v zmajevem gnezdu.

Za nogometnim klubom Olimpijo je izjemno burno obdobje. Ljubljanski prvoligaš je minuli teden odpustil športnega direktorja Mladena Rudonjo in trenerja Roberta Prosinečkega, včeraj pa za naslednika Hrvata imenoval Alberta Riero. Celotno dogajanje je nato začinila še navijaška skupina Green Dragons, ki se ne strinja s potezami vodstva, svoje nestrinjanje pa je znova izrazila na ponedeljkovi predstavitvi španskega stratega.

“Vse skupaj mi je nerazumljivo in vsi bodo morali stopiti korak nazaj,” je na vprašanje Sportkluba, kako komentira dogajanje pri Olimpiji, na današnji novinarski konferenci uvodoma dejal ljubljanski župan Zoran Janković. Sledil je izčrpen, več kot desetminutnem monolog, v katerem je podrobno pojasnil in razkril svojo vpletenost pri razreševanju nastalega položaja pri ljubljanskem prvoligašu.

Odloča tisti, ki ima denar

Kot je zatrdil, je še v petek dobil zagotovilo Prosinečkega, da ostaja v klubu in da bo odvodil tudi četrtkovo evropsko tekmo. “Zame je bila stvar zaključena, pozneje pa sem prišel v pisarno in na telefonu videl sporočilo, da je Prosinečki odšel. V soboto sem se iz spoštovanja do njega z njim dobil. V tistem trenutku je bil namreč največja blagovna znamka Olimpije,” je dejal ljubljanski župan in pristavil: “Bilo mi je zelo hudo. Poskušal sem iskati rešitev, da ostane, a odloča tisti, ki ima denar.”

Robert Prosinečki

A to je bil za Jankovića šele začetek napornega konca tedna, saj sta dan pozneje sledila še dva sestanka.

“Najprej sem se sestal s kapetanom Timijem Maxem Elšnikom in Mustafo Nukićem. Dobili smo se ob 11. uri in sedeli skoraj uro in pol. Prosil sem ju, da tekmo proti Luksemburžanom ne glede na dogajanje odigrajo tako, kot se spodobi, saj v treh dneh noben trener ne more veliko spremeniti. Moram priznati, da me je s svojim zrelim razmišljanjem izjemno pozitivno presenetil kapetan. Nukić je Ljubljančan in ima Olimpijo rad,” je nadaljeval Janković, ki se je nato v večernih urah srečal še z vodstvom zeleno-belih – predsednikom Adamom Deliusom, podpredsednikom Christianom Dollingerjem in direktorjem Igorjem Barišićem.

Predsednik NK Olimpije Adam Delius

“Pred tem sem igralce še povprašal, ali imajo redne plače in dobil negativen odgovor. Moj nasvet vodstvu je bil, da so v klub vložili sedem milijonov evrov, a medijsko zgodbo ne morejo dobiti na kratek rok. Osnovna naloga je, da plače izplačujejo redno in da poplačajo dolgove za nazaj. Druga stvar je rezultat, za kar rabijo čas. Razšli smo se z njihovo obljubo, da bodo plače izplačali,” je pojasnil župan.

Trenutno dogajanje in iskanje krvi ne pelje nikamor

Prav izplačilo neporavnanih obveznosti naj bi bil tudi razlog, da so pri Olimpiji včerajšnjo tiskovno konferenco prestavili z 11. ure na 18.

“Predlagal sem, da prestavijo novinarsko konferenco na popoldne, da nogometaši normalno opravijo trening in dobijo denar. Poklical sem tudi direktorja banke, ki mi je zagotovil, da je denar šel iz računa,” je povedal Janković, ki je imel v ponedeljek še četrti sestanek, tokrat z navijaško skupino Green Dragons.

Sportklub Slovenija

“Rekli so mi, da bodo prišli na novinarsko konferenco. Dvajseterica je nato res prišla, povedala svoje in odšla. Pri tem bi pohvalil predsednika, ker je ohranil mirnost in jih poslušal,” je poudaril, ob tem pa pripomnil: “Narediti razdor je zelo enostavno, veliko težje je stvari sestaviti. A odgovornost je sedaj na vodstvu, da zagotovi denar in red, igralcem ter trenerju pa prepustiti, da opravijo svoje delo.”

Za konec se je ozrl še na prihajajočo kvalifikacijsko tekmo za konferenčno ligo, ki jo bo Olimpija odigrala proti Differdangu. Kljub težavam Janković verjame v zmago s 3:0, hkrati pa je še pristavil: “Želim si, da bo Olimpija prvak tudi v domačem prvenstvu, stvari pa da se pomirijo. Trenutno dogajanje in iskanje krvi ne pelje nikamor.”

Celoten odgovor Zorana Jankovića na dogajanje pri NK Olimpiji: