Sodnik zagrozil: "Če govoriš baskovsko, boš izključen!"

La liga 20. Feb 201810:27 > 10:44
Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images

Kot poročajo španski mediji, je tekmo nižjeligašev Elgoibara in Idiazabala zaznamoval grd dogodek, v katerem je v glavni vlogi sodnik. Ta je igralcem grozil z rdečim kartonom, če bodo govorili svoj materni jezik.

Autonomna skupnost Baskija na severu Španije se že desetletja bori za neodvisnost in samostojnost. Napetosti med Baski in španskimi oblastmi segajo globoko v prejšnje stoletje, pogosto se to odraža tudi v športu. Eno izmed spornih vprašanj predstavlja tudi baskovski jezik, ki je v evropskem in svetovnem merilu posebnost.

Na tekmi dveh baskovskih petoligašev so nogometaši uporabljali svojo standardno govorico, vse dokler…dokler jih ni prekinil sodnik in jim zagrozil z izključitvijo. “Mimo tega ne moremo kar tako. Takšni dogodki ustvarjajo samo še manjše spoštovanje do jezika in premostitev težav,” je ob tem povedal baskovski minister za kulturo in šport, Denis Itxaso.

Španski mediji poročajo, da se je sodnik, ki ne razume baskovsko, s tem želel le izogniti neprijetni situaciji, ko bi mu na primer ušla kakšna žalitev nogometašev. V španski La Ligi letos sicer igrajo kar štiri ekipe. Ob Eibarju, Alavesu in Sociedadu je tu seveda še Atletic iz Bilbaa, kjer se še zmeraj držijo politike angažiranja le nogometašev baskovskega porekla.