Vinicius bo moral izpiliti tehniko strela!

La liga 2. Mar 202016:49 > 17:35
David Ramos/Getty Images

Na začetku lanske sezone je Real Madrid Flamengu za Viniciusa Juniorja odštel 45 milijonov evrov. Ne glede na vrtoglave zneske v moderniziranem nogometu, je bil vložek galaktikov v takrat sedemnajstletnega Brazilca zelo velik.

19-letni Vinicius je včeraj dosegel vodilni zadetek za Real na El Clasicu in s tem Barcelono spravil na kolena. Na tekmi vseh tekem se je včeraj videlo, kako hiter je Brazilec in kako dobro zna preigravati. Hkrati je Vinicius ponovno dokazal, kaj je njegova rak rana. Že vrabčki na veji čivkajo, da krilni napadalec še ni izpilil tehnike udarca in zaključka. Včeraj bi Ter Stegen njegov strel v 71. minuti ubranil, če ne bi z drsečeim štartom posredoval nesrečni Pique, ki ni sicer nič storil narobe, a boginja Fortuna ni bila na njegovi strani.

Glede na to, da je Vinicius včeraj dosegel šele svoj 4. zadetek v La ligi, se verjetno vsi strinjate, da ga za zdaj še ne moremo uvrščati med najboljše napadalce. Poskušal vam bom pojasniti, kaj je morda razlog za njegovo nekonkretnost ob zaključku akcij.

Gremo na začetek – Vinicius Junior se je rodil v predmestju Ria de Jeneira – v Sao Goncalu. Živel je v faveli, kjer sta bila nasilje in kriminal del njegovega vsakdana. Uspeh v nogometu mu je omogočal izhod iz bede:

13 let sem živel v Sao Goncalu. Vem, kako težko je živeti tam. Slišal sem veliko streljanja. Zelo sem se bal za svojega brata. Sanjal sem, da bi se nekoč z družino preselili v kraj, kjer bi bili varni,” je dejal Vinicius, po podpisu pogodbe z belim baletom. Njegov primarni cilj je že bil izpolnjen.

Njegova pot je bila izjemno težka. Vinicius se je zavedal, da mora z žogo preživeti kar se da veliko časa, če želi uspeti. Strast do nogometa je bila tako močna, da ga danes gledamo v dresu najuspešnejšega kluba na svetu.

Vinicius je prve nogometne korake napravil pri Flamengu, ko je bil star 10 let. “Vinicius je bil vedno za razred boljši od svojih vrstnikov. Neverjetno je bilo, s kakšno lahkoto je fant preigraval nasprotnike. Treniral je z vsemi našimi selekcijami. Nikoli se ni utrudil,” je povedal Cacau, Brazilčev trener v Flamengovi nogometni šoli.

Mnogi trenerji, ki so skrbeli za razvoj Viniciusa so izpostavljali, kako zlahka je dosegal zadetke na račun svoje hitrosti in zmožnosti preigravanja.

Prav te kvalitete, ki mu jih je dala mati narava, so lahko razlog za to, da ni izpilil tehnike udarca in zaključka.

Pomislite … Zakaj bi nekdo poizkušal vratarja premagati z velike razdalje, če pa je sposoben preigrati vse nasprotnikove branilce, nato pa na zadnjo plat položiti tudi vratarja?

Takšne vragolije so bile zanj del vsakdanjika v Braziliji. Verjetno zaradi tega nikoli ni razvil močnega strela – enostavno tega ni potreboval, saj je zadetke dosegal na svojevrsten način, a po prihodu v Evropo je naletel na višji nivo. Najboljši branilci, ki igrajo v Evropi, napadalcem pri zaključku dopuščajo le delček sekunde časa. Tudi vratarji pokrijejo velik del vrat, kar Viniciusu predstavlja ne malo težav.

19-letnega fanta, ki prihaja iz favele nedvomno čaka še ogromno dela, če želi postati napadalec najboljšega kakovostnega razreda. Zagotovo bo moral Vinicius izboljšati tehniko udarca. Včerajšnja tekma pa mu je gotovo dala veter v jadra.

Tim Obrez