SUPER novice iz Španije – Jan Oblak bo znova treniral!

La liga 4. Maj. 202017:26
Delite:
Getty Images/Angel Martinez

V Španiji se pripravlja teren za povratek nogometa. Vsi nogometaši v španski prvi in drugi ligi bodo ta teden opravili testiranje na novi koronavirus, že konec tega tedna pa bi jim lahko bila omogočena tudi posamična vadba v klubskih prostorih.

Španski premier Pedro Sanchez je v nedeljo odgovornost za odločitev o nadaljevanju nogometnega prvenstva preložil na špansko nogometno zvezo in vodstvo La Lige, španski urad za šport pa je skupno 42 nogometnim klubom v prvi in drugi ligi prižgal zeleno luč za postopno vrnitev v trenažni proces po skoraj dvomesečnem prisilnem premoru po izbruhu pandemije novega koronavirusa.

Največji španski mediji poročajo, da bodo vsi nogometaši v obeh najmočnejših ligaških tekmovanjih tovrstna testiranja opravili sredi tega tedna, po 48 urah pa bodo znani rezultati testov.

Vsi, ki bodo po opravljenem testiranju negativni na novi koronavirus, bodo lahko pričeli z vadbo v klubskih prostorih. V času trenažnega procesa bodo morali nositi rokavice in biti vsaj dva metra oddaljeni od svojih soigralcev. Klub bodo morali poskrbeti za razkuževanje klubskih prostorov pred začetkom treningov.

Vsi v Španiji se s povratkom nogometa seveda ne strinjajo. Del zdravniške stroke je po rahljanju ukrepov in vnovičnem zagonu treningov španskih nogometnih ekip izrazil zaskrbljenost in dvom v etičnost testiranja nogometašev na novi koronavirus. Načrtovana testiranja naj bi ustvarjajo “pravni in etični problem”. Združenje zdravnikov v španskih klubih zato od španskega državnega urada za šport terja natančna navodila glede samega protokola testiranja nogometašev na COVID-19.

V Španiji, kjer so doslej potrdili več kot 216.000 okužb, umrlo pa je že več kot 25.000 ljudi, vsak dan opravijo okoli 50.000 testiranj na COVID-19.

La Liga je prekinjena od srede marca, do konca pa je preostalo še enajst krogov. Na prvem mestu je Barcelona, ki ima pred drugim Realom dve točki prednosti. Atletico Madrid, kjer igra slovenski reprezentant Jan Oblak, je trenutno na šestem mestu in za Barco zaostaja za 13 točk. Za četrtim mestom, ki še vodi v ligo prvakov, colchonerosi trenutno zaostajajo za točko.

Mediji predvidevajo, da se bo La Liga nadaljevala junija.