Bojan Krkić se vrača v Barcelono

La liga 23. Nov. 202118:10 > 18:382 komentarja
Delite:
Bojan Krkić v dresu Barcelone leta 2010. Foto: AP Photo/Alberto Saiz via Guliver

Naslednik Lionela Messija. Verjetno oguljena fraza, a pred več kot desetletjem je bil prav Bojan Krkić označen za Messijevega naslednika. Messi igra na najvišjem nivoju še danes, osvojil je ogromno ekipnih in individualnih lovorik, njegov nesojeni naslednik pa je bil še najdlje član Stoke Cityja. Sedaj pa se vrača tja, kamor se je vse začelo. V Barcelono. Ne kot igralec ampak kot komentator za Barça TV+.

Bojan Krkić Perez je za člansko ekipo Barcelone debitiral s 17 leti in 19 dnevi. S tem je prevzel rekord, ki ga je pred tem držal Lionel Messi. In zdelo se je, da je poskrbljeno za simbolično predajo – prišel je Messijev naslednik. Vendar nadaljevanje kariere je bilo vse prej kot pravljično.

Na reprezentančnem nivoju sta se zanj zanimala tako Španija kot tudi Srbija. Krkić se je odločil, da bo nastopal za La Furio Rojo. Gledano z današnje perspektive, bi bilo verjetno bolje, da bi se odločil za Srbijo.

Z velikimi pričakovanji pride tudi velika odgovornost in pritisk, ki ga Krkić ni prenesel dobro. Vpoklican je bil tudi v špansko reprezentanco za Euro 2008, vendar se je nastopu odpovedal. Po njegovih besedah je bil fizično in čustveno izčrpan.

Od Barcelone do dežele vzhajajočega sonca

“Le malo je igralcev, ki imajo čaroben dotik, in Bojan je eden izmed njih,” je pred leti izjavil trenutni trener Manchester Cityja Pep Guardiola. In res, prva sezona za člansko ekipo Barcelone (2007/08) je bila izjemna. Zbral je 48 nastopov in dosegel 12 zadetkov v vseh tekmovanjih. Takrat so za Barcelono nastopala imena kot so Ronaldinho, Thierry Henry in Samuel Eto’o.

Kljub vsemu pa je bila to njegova najboljša sezona pri Barceloni, ki je ni uspel nadgraditi. Po štirih letih v Kataloniji so sledila obdobja selitev. Sprva v večno mesto, kjer je nastopal za Romo. Iz Rima se je preselil k drugemu velikanu italijanskega nogometa AC Milanu. Sledila je še ekspedicija pri Ajaxu preden je za dalj časa postal član Stoke Cityja.

V le nekaj letih je šel od igranja z Iniesto, Xavijem in Messijem do igranja z Ryanom Shawcrossom, Stephenom Irelandom in Charliejem Adamom.

Leta 2016 je poskušal “prestopiti” nazaj v Srbijo. Njegova prošnja je bila zavrnjena, saj je odigral vsega 25 minut za Španijo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo.

Njegova kariera se je nadaljevala v Kanadi, kjer je nastopal za Montreal, nazadnje pa se je znašel na Japonskem, kjer igra skupaj z nekdanjim soigralcem Andresom Iniesto za Vissel Kobe. Sedaj pa se bo preizkusil tudi v vlogi komentatorja za klubsko televizijo Barcelone, saj se bo sezona v japonskem prvenstvu končala 4. decembra. Na Japonskem je že znan prvak, lanski naslov je ubranil Kawasaki Frontale. Vissel Kobe pa bo sezono najverjetneje končal na tretjem mestu.

 

Komentari

Vaš komentar