Naslov, ki je Italijana zapisal med nesmrtne

La liga 3. Maj. 202212:00
Delite:
Foto: Susana Vera/Reuters/Guliverimage

S prepričljivo zmago proti Espanyolu s 4:0 v 34. krogu španskega prvenstva so se nogometaši Reala Madrida razveselili svojega 35. naslova državnega prvaka. Med nesmrtne se je z uspehom vpisal trener kraljevega kluba Carlo Ancelotti, ki je postal prvi nogometni strokovnjak v zgodovini z vsaj enim osvojenim naslovom v Angliji, Franciji, Italiji, Nemčiji in že omenjeni Španiji.

Šest naslovov državnega prvaka, trije v ligi prvakov, dva na svetovnem klubskem prvenstvu … Carlo Ancelotti je v svoji trenerski karieri, ki jo je pričel že v minulem stoletju, osvojil že 22 lovorik. Zadnjo prav pretekli konec tedna, ko je z Realom Madridom štiri kroge pred koncem slavil v španski La Ligi.

Priljubljenemu Carlettu zbiranje srebrnine nikoli ni bilo tuje. Te je osvajal že kot igralec Rome in Milana, s katerima je osvojil tri Scudette. Zadnja dva v sezonah 1987/88 in 1991/92 z rdeče-črnimi, s katerimi je stkal tesne vezi. Te so postale še tesnejše, ko je 12 let pozneje, takrat že v trenerski vlogi, moštvu s San Sira pomagal do 17. naslov italijanskega prvaka.

Leta 2009 je sledila prva selitev v tujino. Na čelu Chelseaja je še isto sezono pokoril Anglijo, tri leta pozneje je dosežek ponovil s PSG v Franciji, v sezoni 2016/17 pa je bil najboljši tudi z Bayernom Münchnom v Nemčiji.

Vse do sobote se mu je je izmikal le naslov v Španiji, kjer je moral v svojem prvem poskus v dveh sezonah na klopi Reala premoč priznati Atleticu Madridu (2014) in Barceloni (2015). “Navdušen sem, opravili smo, kar smo si zadali. Sezona, ki smo jo imeli v ligi, je bila spektakularna. Bili smo dosledni in stabilni,” je po zmagi proti Espanyolu v zadnjem prvenstvenem krogu dejal 62-letnik, ki je z uspehom podrl tudi kar nekaj mejnikov.

Vse trenerske lovorike Carla Ancelottija:

3x Liga prvakov, 2x svetovno klubsko prvenstvo, 3x svetovni klubski pokal, 1x Ipokal Intertoto, 1x španski pokal, 1x angleško prvenstvo, 1x italijansko prvenstvo, 1x francosko prvenstvo, 1x nemško prvenstvo, 1x španski pokal, 1x angleški pokal, 1x italijanski pokal, 1x španski superpokal, 1x angleški superpokal, 2x italijanski superpokal, 2x nemški superpokal.

Po Fabiu Cappelu je šele drugi Italijan, ki se je razveselil naslova s kraljevim klubom, a prvi, ki je z njim osvojil prav vse najpomembnejše lovorike. A nemara je še bolj impresiven podatek, da je kot prvi trener slavil v vseh petih najmočnejših ligah na svetu.

“To me navdaja z velikim ponosom. Všeč mi je, kar delam. Naslovi v petih osvojenih ligah dokazujejo, da sem opravil dobro delo. Ponosen sem, da sem v Real Madridu in da s to ekipo osvajam pokale. To bi rad počel še naprej,” je nad doseženim ponosen Ancelotti.

Medtem ko je Ancelotti glede osvojenih naslovov v največjih evropskih ligah razred zase, pa je še vedno kar nekaj izjemno uspešnih trenerjev, ki bi lahko njegov dosežek pred upokojitvijo izenačili ali celo izboljšali:

Pep Guardiola

9 naslovov državnega prvaka

Premierliga: 3 (Manchester City)

La Liga: 3 (Barcelona)

Bundesliga: 3 (Bayern München)

Jose Mourinho

6 naslovov državnega prvaka

Premierliga: 3 (Chelsea)

Serie A: 2 (Inter Milan)

La Liga: 1 (Real Madrid)

Massimiliano Allegri

6 naslovov državnega prvaka

Serie A: 6 (Juventus, AC Milan)

Antonio Conte

5 naslovov državnega prvaka

Serie A: 4 (Juventus, Inter Milan)

Premierliga: 1 (Chelsea)

Roberto Mancini

4 naslovi državnega prvaka

Serie A: 3 (Inter MIlan)

Premierliga: 1 (Manchester City)

Jürgen Klopp

3 naslovi državnega prvaka

Bundesliga: 2 (Borussia Dortmund)

Premierliga: 1 (Liverpool)

Komentari

Vaš komentar