Uefa sprožila preiskavo proti Barceloni

La liga 23. Mar 202315:58
Josep Maria Bartomeu. Foto: AP Photo/Manu Fernandez via Guliverimage

Katalonski nogometni velikan Barcelona se je znašel pod drobnogledom krovne evropske zveze Uefe. Ta je sprožila preiskavo, s katero želi ugotoviti morebitne kršitve finančnih in pravnih pravil.

Špansko tožilstvo je nedavno Barcelono obtožilo korupcije zaradi izplačil podjetju nekdanjega vodje sodnikov. Obtožena sta tudi prejšnja predsednika kluba Josep Maria Bartomeu in Sandro Rosell ter nekdanji nogometni sodnik Jose Maria Enriquez Negreira. Obtožbe se nanašajo na domnevna plačila, ki naj bi jih Barcelona plačala Negreiri, nekdanjemu podpredsedniku tehničnega odbora za sodnike, da je katalonskemu klubu zagotavljal ustne nasvete o temah, povezanih s sodniki.

Domnevna sporna plačila med letoma 2001 in 2018, zneski naj bi znašali 7,3 milijona evrov, so v Španiji dobili ime primer Negreira. Zdaj se je v zgodbo vključila še Uefa, ki je sklenila preiskati dogajanje.

Krovna evropska zeva je sporočila, da je njena etična in disciplinska komisija danes uvedla preiskavo zaradi domnevnih kršitev nogometnega kluba Barcelona na področju pravnih okvirjev delovanja. Preiskava se nanaša na takoimenovan primer Negreira, so še dodali pri Uefi.

V katalonskem klubu so sicer priznali, da so nekdanjemu vodji sodnikov plačevali za nasvete in ocene, zanikali pa, da je šlo za podkupovanje oziroma kupovanje ugodnejšega sodniškega kriterija. Zaradi primera Negreira so se močno poslabšali tudi odnosi med večnima tekmecema na Pirenejskem polotoku, med drugim predsednik madridskega Reala Florentino Perez v nedeljo ni odpotoval v Barcelono na derbi španskega prvenstva, ki ga je z 2:1 dobil katalonski klub.