V Braziliji korak v pravo smer v boju proti rasizmu

La liga 7. Jun 202313:52 0 komentarjev
Vinicius Jr.
Foto: profimedia

Brazilska zvezna država Rio de Janeiro je potrdila predlog zakona, ki predvideva prekinitev nogometnih tekem v primeru rasističnega obnašanja navijačev. Gre za prvi ukrep na tem področju v Braziliji po novih žalitvah, ki jih je konec maja v Španiji doživel brazilski zvezdnik Vinicius Junior.

Besedilo, predloženo državni zakonodajni skupščini, določa, da se “v primeru pritožbe ali dokazanega rasističnega obnašanja” tekme lahko prekinejo za obdobje, ki ga določi organizator dogodka, ali popolnoma odpovejo, če se incidenti ponavljajo. Vsakdo lahko oblastem prijavi domnevno rasistično obnašanje.

Predlog zakona sledi novemu valu rasističnih napadov na brazilskega igralca Real Madrida Viniciusa mlajšega, ki je bil konec maja tarča rasnih žaljivk med tekmo španskega prvenstva proti Valencii.

Primer je povzročil škandal, za seboj potegnil več aretacij, ki so jih spremljale visoke kazni, in spodbudil glasne kritike španske nogometne zveze RFEF, da stori premalo na področju boja proti rasizmu in diskriminaciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Foto: profimedia

Polemika je “okrepila potrebo po oblikovanju politike, ki spodbuja spoštovanje, kot je protokol za boj proti rasizmu na stadionih”, je dejal poslanec in avtor predloga zakona Josemar.

Še posebej, ker so se v Braziliji pritožbe zaradi rasizma na stadionih leta 2022 povečale za 40 odstotkov, glede na predhodne podatke observatorija za rasno diskriminacijo v nogometu.

Foto: profimedia

Ukrep, ki ga je odobrila zvezna država Rio, je tako del “politike Vini Jr – boja proti rasizmu”. Načrtuje tudi predvajanje kampanj osveščanja med polčasom nogometnih tekem in zagotavljanje pomoči žrtvam rasističnih dejanj.