Laboratorij v Salzburgu, v katerem nastaja slovenski fenomen

FOTO: Guliverimages.

Kakšen klub je RB Salzburg, kdo je njegov trener? Zakaj sta stadion Red Bull Arena in mladi Nemec Matthias Jaissle trenutno najboljša za razvoj največjega upa v zgodovini slovenskega nogometa? Na ta in še nekatera vprašanja skušamo odgovoriti na dan, ko bo Benjamin Šeško še drugič v svoji kratki karieri zaigral v najmočnejši nogometni ligi na svetu, Ligi prvakov.

Ko je konec aprila sloviti Bayern München naznanil, da bo z novo sezono njegov trener postal čudežni deček nemške nogometne stroke, 34-letni Julian Nagelsmann, ki je RB Leipzig v sezoni 2019/20 popeljal do polfinala Lige prvakov, so v Leipzigu potrebovali manj kot 24 ur, da so našli zamenjavo zanj. To je postal Jesse Marsch, ki je bil takrat še trener RB Salzburga.

V Salzburgu so novega trenerja imenovali še hitreje. V nekaj urah so naznanili, da bo avstrijske prvake s sezono 2021/22 prevzel Matthias Jaissle, ki je le nekaj tednov pred tem dopolnil komaj 33 let.

Pri sestrskih klubih iz Leipziga in Salzburga, za katerima stoji največji proizvajalec energijske pijače na svetu Red Bull, se tako hitro niso odzvali zato, ker bi pomembne odločitve v klubski politiki sprejemali brez premisleka, ampak zaradi tega, ker imajo vedno pripravljen natančen načrt in izdelano vizijo, ki ji sledijo že dolgo časa.

Salzburg je ena najbolj dominantnih ekip v evropskih nacionalnih ligah v zadnjem desetletju. V zadnjih osmih sezonah je bil osemkrat avstrijski prvak. Bodite prepričani, to bo junija prihodnje leto postal še devetič. Toda včasih ni bil tak. Po številu prvenstvenih lovorik sta pred njim oba dunajska kluba, Rapid in Austria.

Takratni Casino Salzburg in milanski Inter v finalu pokala UEFA leta 1994. FOTO: Guliverimages.

Zgodovina: prihod Red Bulla je spremenil vse

Današnji RB Salzburg je nastal z združitvijo dveh salzburških klubov FC Herthe in FC Rapida leta 1933. Prve avstrijske lige se je prvič dokopal šele po 20 letih obstoja, še 29 let pozneje, leta 1994, pa je v njej prvič osvojil naslov. Potem jih je do danes v 27 letih zbral še 14.

Leta 1994 je Salzburg prvič nase opozoril tudi v Evropi – najprej je v pokalu UEFA prišel do finala, potem pa se prvič v zgodovini kluba uvrstil še v Ligo prvakov –, a pravo mesto na evropskem nogometnem zemljevidu si je izboril pozneje. Z letom 2005 in prihodom novega generalnega sponzorja, ki je klubu, tako kot pravi slogan avstrijske korporacije, “dal krila”.

Ne še takoj, a pozneje, ko je Red Bull ustvaril nogometni imperij – razširil se je po vsem svetu, v ZDA (New York), Nemčijo (Leipzig) in Brazilijo -, je Salzburg postal vrhunski nogometni laboratorij, ki se v zadnjem obdobju lahko pohvali z morda najboljšo produkcijo na svetu.

RB Salzburg je v zadnjih 10 sezonah osvojil kar osem dvojnih lovorik v Avstriji. FOTO: Guliverimages.

Sedanjost: evropski Salzburg je doma brez konkurence

V Salzburgu imajo jasno začrtano vizijo dela na vseh ravneh. Na in izven igrišč. Pa tudi rezervne scenarije. Vse pa je postavljeno tako, da ustvarjajo.

Natančna in razvejana skavtska služba, ki po svetu išče največje talente. Infrastruktura in odlični pogoji za delo. Strokovnjaki, ki stavijo na sistematično delo in imajo na voljo vse, da ga v najboljši meri izvajajo.

Rezultat? Salzburg je v zadnjih desetih sezonah devetkrat postal avstrijski prvak. Osem od teh sezon je končal kot državni in pokalni prvak.

V tem času se je kar sedemkrat uvrstil v izločilne dele Lige Europa in v njej v sezoni 2017/18 prišel vse do polfinala. Brez polfinala je ostal po porazu po podaljških proti Marseillu.

Le dvakrat v zadnjem desetletju Salzburg ni zaigral v skupinskem delu katerega od dveh evropskih pokalov. V Ligi prvakov, ki jo je začel z remijem v Sevilli, je v tej sezoni tretjič.

Zadnjih deset evropskih sezon RB Leipziga:

2020/21 – Liga prvakov: skupinski del. Liga Europa: 1/32 finala.
2019/20 – Liga prvakov: skupinski del. Liga Europa: 1/32 finala.
2018/19 – Liga prvakov: 3. krog kvalifikacij. Liga Europa: 1/16 finala.
2017/18 – Liga prvakov: 3. krog kvalifikacij. Liga Europa: polfinale.
2016/17 – Liga prvakov: play-off. Liga Europa: skupinski del.
2015/16 – Liga prvakov: 3. krog kvalifikacij. Liga Europa: play-off.
2014/15 – Liga prvakov: play-off. Liga Europa: 1/32 finala.
2013/14 – Liga prvakov: 3. krog kvalifikacij. Liga Europa: 1/16 finala.
2012/13 – Liga prvakov: 2. krog kvalifikacij.
2011/12 – Liga Europa: 1/32 finala.

V sedmih letih 300 milijonov evrov dobička

Še precej boljši pa je rezultat, ki ga v Salzburgu kažejo finančne bilance. V zadnjem času pa sploh.

Od poletja 2014, ko se je njihov izkupiček na nogometni tržnici močno nagnil na zeleno stran, so v blagajnah serijskega avstrijskega prvaka s prodajami in nakupi igralcev ustvarili krepko čez 300 milijonov evrov dobička.

Za nakupe so porabili nekaj več kot 107 milijonov evrov, z naslova prodaj pa dobili prek 430 milijonov.

Erling Haaland iz časov, ko je gole zabijal v Salzburgu. FOTO: Guliverimages.

Za zambijska nogometaša Patsona Dako in Enocka Mwepuja so pred štirimi leti v Salzburgu skupaj odšteli približno 300 tisoč evrov. Letos poleti so ju v Leicester City oziroma Brighton prodali za 30 oziroma 23 milijonov evrov.

Senegalec Sadio Mane je leta 2012 v klub prišel za štiri, dve leti pozneje pa se je v Southampton prodal za 23 milijonov evrov. Njegov rojak, s katerim zdaj skupaj igrata pri Liverpoolu, Naby Keita, je leta 2014 prišel za vsega 1,5 milijona evrov, potem pa leta 2016 odšel v Leipzig za 30 milijonov evrov. Še dve leti pozneje je Liverpool Leipzigu zanj plačal kar 60 milijonov evrov.

Najžlahtnejši od številnih produktov salzburškega nogometnega laboratorija, ki bi jih lahko naštevali še nekaj časa, je seveda Erling Haaland. Norvežan je za osem milijonov evrov leta 2019 prišel iz Moldeja, potem pa že leto pozneje za 20 milijonov evrov prestopil v Borussio Dortmund.

Danes je jasno, da so ga v Salzburgu prodali precej pod ceno. Norveški stroj za gole je po Kylianu Mbappeju trenutno drugi tržno najbolj cenjeni nogometaš na svetu. Transfermarkt ocenjuje, da je njegov par nog vreden kar 130 milijonov evrov.

Bilanca RB Salzburga na tržnici v zadnjih sezonah:

2021/22: +55,3 milijona evrov (-13,5 nakupi/+66,8 prodaja)
2020/21: +20,1 milijona evrov (-12,9 nakupi/+33 prodaja)
2019/20: +83,8 milijona evrov (-33,9 nakupi/+117,7 prodaja)
2018/19: +45,5 milijona evrov (-16,2 nakupi/+61,6 prodaja)
2017/18: +15,2 milijona evrov (-1,8 nakupi/+17 prodaja)
2016/17: +72,6 milijona evrov (-9,4 nakupi/+82 prodaja)

Pet najdražjih prodaj RB Salzburga:

30 milijonov evrov – Patson Daka (v Leicester City leta 2021, prišel za 250 tisoč evrov)
29,75 milijona evrov – Naby Keita (v RB Leipzig leta 2016, prišel za 1,5 milijona evrov)
23 milijonov evrov – Enock Mwepu (v Brgihton leta 2021, prišel za 30 tisoč evrov), Sadio Mane (v Southampton leta 2014, prišel za 4 milijone evrov)
22 milijonov evrov – Dominik Szoboszlai (v RB Leipzig leta 2020, prišel za 500 tisoč evrov)
20 milijonov evrov – Erling Haaland (v Borussio Dortmund leta 2020, prišel za 8 milijonov evrov)

Benjamin Šeško: naslednji Salzburgov superzvezdnik?

Precej manj denarja je Salzburg odštel za Benjamina Šeška. Toda poleti 2019 je marsikdo vseeno privzdignil obrvi, ko je Domžalam nakazal 2,5 milijona evrov za takrat 16-letnega nogometaša, ki je sezono 2018/19 resda končal z 21 goli v 23 nastopih. Ampak v konkurenci svojih vrstnikov v kadetski ligi v Sloveniji.

Danes, ko o komaj 18-letnemu najbolj nadarjenemu nogometašu v zgodovini slovenskega nogometa govorijo ogledniki z vsega sveta, se to seveda zdi prekleto malo.

Benjamin Šeško je z golom in asistenco na Danskem Salzburgu prinesel Ligo prvakov. FOTO: Guliverimages.

Pravili “kupuj poceni, prodajaj drago” in “hitro, močno, energično, inovativno”, na kateri prisegajo v Salzburgu, sta se v čudežnem dečku iz Radeč prekrili, da se bolje ne bi mogli.

Podobno veliko oziroma še večje je sožitje 194 centimetrov visokega slovenskega napadalca in njegovega zdajšnjega trenerja. Jaissle je namreč človek, ki je v veliki meri poskrbel za njegov meteorski vzpon.

Do januarja letos, ko je začel sodelovati z njim, je Šeško za Liefering v 27 nastopih dosegel štiri gole. Od trenutka, ko je razvojno ekipo Salzburga iz druge avstrijske lige prevzel mladi Nemec, je bilo golov na vsega 17 tekmah kar 18.

Šeško je pod njegovim vodstvom zablestel, zato ne čudi, da ga je Jaissle s seboj letos poleti zvlekel tudi med člane RB Salzburga, pri katerih veliki up slovenskega nogometa z dolgimi koraki nadaljuje svojo pot.

V tej sezoni je Šeško za Salzburg nastopil na vseh 14 tekmah v vseh tekmovanjih. Le na petih tekmah ga ni bilo v začetni enajsterici. Ne zaradi tega, ker bi bil slab, ampak zato, ker ga Jaissle ne želi preutruditi.

Naveza Jaissle-Šeško odlično deluje. Najstnik, ki je ekspresno postal tudi napadalec številka ena selektorja Matjaža Keka, je v tej sezoni dosegel že sedem golov in prispeval tudi tri asistence.

Najbolj se je izkazal na morda celo najpomembnejši tekmi sezoni. Pri zmagi na odločilni tekmi za uvrstitev v Ligo prvakov. Na povratni tekmi play-offa proti danskemu Brondbyju je pri zmagi z 2:1 asistiral in zadel.

Statistika Benjamina Šeška v tej sezoni:

Liga prvakov: 1 tekma (67 minut), brez gola in asistence.
Kvalifikacije za ligo prvakov: 2 tekmi (148 minut), 1 gol in 1 asistenca.
Prvenstvo: 9 tekem (413 minut), 3 goli in brez asistence.
Pokal: 2 tekmi (110 minut), 3 goli in 2 asistenci.
Skupaj: 14 tekem (738 minut), 7 golov (gol na vsakih 105 minut) in 3 asistence.

Ekipa: izkušene preštejemo na prste ene roke

Zanimivo pa je, da v zdajšnji ekipi Salzburga, ki je v novo sezono krenila z devetimi zmagami na devetih prvenstvenih tekmah (v vseh tekmovanjih je pri učinku 12 zmag in remija, izgubila pa še ni), s svojo mladostjo Šeško ne izstopa tako zelo, kot bi si verjetno mislili.

Verjeli ali ne, povprečna starost enajstih nogometašev, ki so v tej sezoni pri Salzburgu zbrali največ minut igre, znaša vsega 22,1 leta. Če med njimi ne bi bilo 35-letnega Andreasa Ulmerja, ki je v klubu že 13. leto, bi bila še precej nižja.

Med to enajsterico sta ob Šešku še dva najstnika. Hrvaški vezist Luka Sučić in mladi nemški, po novem pa tudi članski reprezentant Karim Adeyemi, ki je letos poleti v Stožicah postal evropski prvak, imata 19 let.

Ne samo to, v tej sezoni so za Salzburg zaigrali še kar štirje 18-letniki, Maurits Kjaergaard, Daouda Guindo, Mamady Diambou in Bryan Okoh.

Karim Adeyemi, 19-letni nemški napadalec, je po oceni Transfermarkta vreden 20 milijonov evrov. FOTO: Guliverimages.

Potem so tu še številni mladi nogometaši, tudi 20-letni Brenden Aaronson, ki že nekaj časa igra za ameriško člansko reprezentanco, pa leto starejša malijska reprezentanta Mohamed Camara in Sekou Koita, ki nase opozarjata že nekaj časa, ter še nekaj drugih.

Ob kapetanu Ulmerju sta v ekipi le še dva nogometaša, ki sta starejša od 30 let. Trenutno poškodovani Zlatko Junuzović, ki jih šteje 34, in rezervni vratar, 38-letni Alexander Walke, ki je staroselec. V klubu je že več kot desetletje.

Od 28 nogometašev, na katere v tej sezoni računa trener Salzburga, je le peterica starejša od 25 let.

Trener: občudovalec Guardiole in učenec Rangnicka

Hitrost, avtomatizem in enostavnost v tranziciji so zakonitosti, na katere prisega trener Salzburga Jaissle. Pri iskanju idealne igre in taktike se žene do skrajnosti, kar niti ne čudi. Njegov trenerski vzor je namreč Pep Guardiola.

Verjetno ne naključno. Ravno nekje takrat, ko je sloviti Španec delal v Münchnu in v Nemčiji širil svoj trenerski vpliv, je Jaissle namreč začel svojo trenersko pot.

Nekdanji branilec Hoffenheima, s katerim je iz tretje prišel v prvo nemško ligo in bil v njej v sezoni 2007/08 član nepozabne ekipe, ki je kot novinka v ligi prezimila na prvem mestu, je bil na trenersko pot prisiljen stopiti zelo kmalu. Po hudi poškodbi je kariero končal leta 2014, ko je bil star vsega 26 let.

Tudi po zaslugi svojega nekdanjega trenerja Ralfa Rangnicka, s katerim sta sodelovala pri Hoffenheimu, je Jaissle potem takoj stopil na novo pot in se nemškemu nogometnemu vizionarju priključil v Salzburgu. Rangnick je bil namreč do letos poleti, ko je odšel v moskovsko Lokomotivo, športni direktor Salzburga.

Trener RB Salzburga, 33-letni Matthias Jaissle, daje navodila slovenskemu najstniku. FOTO: Guliverimages.

Jaissle je svojo trenersko pot pri Salzburgu začel kot asistent glavnega trenerja mladinske ekipe, vmes med letoma 2017 in 2019 kot pomočnik deloval v članski ekipi danskega Brondbyja, potem pa se vrnil v mladinski pogon Salzburga.

Tokrat kot glavni trener. Tako je bilo vse do januarja letos, ko je Danec Bo Svensson ob ponudbi nemškega prvoligaša Mainza seveda zapustil Liefering in izpraznil njegovo klop.

Prišel je Jaissle in ekipo takoj spravil na višjo raven. Z goli Šeška je zmagal na prvih 12 tekmah, ki jih je odigral, še bolj kot z rezultati pa je navduševal z igro. Z vsem znanjem, ki ga je pokazal, in predvsem vizijo, ki jo ima, je vodilne v klubu takoj prepričal.

Odločitev je padla: “On bo naš naslednji trener.” Potem je bilo treba le še počakati, kdaj bo v Red Bullovem nogometnem imperiju kakšna izmed trenerskih kart izpadla, in to je tudi postal. Šeškova vrata do nogometnih zvezd pa so se odprla na stežaj …