Legendarni Hrvat se s stereotipom o Slovencih ne strinja

Nogomet 18. Sep 202317:00 3 komentarji
Davor Šuker
Foto: Uroš Skaza

Na dobrodelni tekmi za žrtve avgustovskih poplav v Stožicah ni manjkal nit eden najboljših hrvaških nogometašev vseh časov Davor Šuker. Z nekdanjim članom Seville, Reala Madrida in Arsenala smo obujali spomine na goreče sosedske obračune s slovensko vrsto, sijajne uspehe bronaste hrvaške generacije in zgodovinske podvige Luke Modrića ter njegovih soigralcev v zadnjem obdobju.

Na povabilo prvega moža Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandra Čeferina za udeležbo na dobrodelni tekme so se množično odzvale tudi hrvaške nogometne legende. V Stožicah so med drugim zaigrali Zvonimir Boban, Mario Mandžukić, Ivica Olić, Dario Srna Vedran Ćorluka in tudi Davor Šuker, ki tudi dve desetletji po slovesu od nogometnih igrišč s 45 zadetki na 68 uradnih tekmah ostaja prvi strelec hrvaške reprezentance.

“Mi, ki smo rabili uro, uro in pol iz Zagreba, nam res ni bilo težko priti. Veseli me, da lahko sodelujem na takšnem dogodku, saj vem, da bomo lahko nekomu pomagali, kar je tudi najpomembneje,” je pred petkovo tekmo, na kateri je bilo za žrtve avgustovskih poplav zbranih več kot 3,5 milijona evrov, dejal Davor Šuker.

Danes 55-letni nekdanji napadalec se lahko pohvali z zavidanja vredno kariero, v kateri ni navduševal le v reprezentanci, s katero je leta 1998 na mundialu v Franciji osvojil tretje mesto, temveč tudi v številnih klubih. Največji pečat je pustil pri Sevilli in slovitem Realu iz Madrida, za katerega je nastopal med letoma 1996 in 1999 in v slovitem belem dresu zabil 38 golov na 86 tekmah, osvojil pa tudi ligo prvakov.

Foto: Guliverimage

“Od tega je minilo že veliko časa. Prejšnji teden sem obiskal Madrid in videl sliko Pedje Mijatovića pred 27 leti. Znova se mi je zavrtel film iz tistega obdobja in sem se spomnil vseh tekem, našega prijateljstva, vseh preživetih karanten. Prav prijateljstva, ki so se spletla med nami, zame predstavljajo največje bogastvo,” je poudaril Šuker, ki je v tistem obdobju preglavice povzročal tudi Slovencem.

Tekme proti Sloveniji vselej polne naboja

Reprezentanci sta se namreč v takratnem obdobju srečali tako v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 1996 kot svetovno dve leti pozneje. “Vsi smo se borili za svoje barve in grb. Nekateri smo imeli več, spet drugim manj sreče. To so bile zelo dobre tekme, polne naboja. Na nekaterih sem tudi zabil, kar je bila nenazadnje tudi moja naloga,” je čas v preteklost zavrtel Šuker.

Takrat nogomet v Sloveniji še zdaleč ni dosegal priljubljenosti, ki jo dosega danes, tudi sicer pa se je Slovencev v državah nekdanje Jugoslavije držal sloves naroda, ki je uspešen predvsem v smučanju. “Niso vsi tako govorili. Morda vaši novinarji, ki bi hoteli, da bi imeli vaši nogometaši takšen sloves. Imel sem veliko slovenskih prijateljev, s katerimi sem pred tem igral v mlajših in smo dosegali zavidljive rezultate. Ko na koncu pogledate izide takratnih medsebojnih tekem, lahko vidite, da je bilo zelo izenačeno. Da ste dobri, ste dokazali z odhodom tako na evropsko kot svetovno prvenstvo in naredili velik preskok. Na koncu je vedno tako, da se ti vrne toliko, kolikor vložiš,” se je razgovorila hrvaška legenda, nato pa pogled usmeril tudi v neverjetne uspehe zdajšnje hrvaške reprezentance.

Davor Šuker
Foto: Profimedia

Hrvaška lahko premaga kogarkoli

Ta je z drugim mestom na mundialu v Rusiji leta 2018 in tretjim v Katarju lani še presegla dosežke generacije, ki jo je leta 1998 vodil zdaj že pokojni Miroslav Blažević. “Moram biti iskren in priznati, da sem mislil, da dosežek naše generacije nikoli ne bo presežen. A imel sem srečo, da sem kot predsednik Hrvaške nogometne zveze doživel zgodovinski uspeh na svetovnem prvenstvu v Rusiji. Nikoli ne smeš v življenju reči, da se nekatere stvari ne bodo več ponovile in da si lahko še boljši. Hvala bogu, da smo bili po letu 1998 na mundialu drugi in nato znova tretji. Spektakularno. Lahko se le zahvalimo nogometašem in vsem trenerjem, ki stojijo za kamerami in so pomagali ustvariti igrače, kot so Luka Modrić, Zvonimir Boban, Alen Bokšić, Marcelo Brozović, Ivan Perišić …,” je našteval Šuker, ki je Hrvaško nogometno zvezo vodil od leta 2012 pa do predlani, ko ga je na položaju nasledil Marijan Kustić.

Davor Šuker
Foto: Aleš Fevžer

Pa je po mnenju Šukerja sedaj napočil čas, da sosedi stopijo še korak naprej in prihodnje leto na evropskem prvenstvu v Nemčiji napadejo zlato? “Ko sem bil predsednik zveze, sem vedno govoril, da moramo biti ponižni. Nimamo pravice, da bi govorili, jutri bomo prvi, dan pozneje pa izgubili. Moramo iti iz tekme v tekmo. Najpomembneje je, da se uvrstimo na prvenstvo in napredujemo iz skupinskega dela. Res pa je, da lahko premagamo kogarkoli. Spomnim se, da smo v mojih časih premagovali Italijo in Nemčijo. Tako je tudi danes. V športu je zelo pomembno, da si ponižen in ne, da se širokoustiš v medijih. Nihče ni še dosegel zmage pred tekmo, priboriti si jo moraš na igrišču,” je še pristavil Šuker.