Ljubljančan, ki je na vrh odpeljal slovenske Italijane

Nogomet 5. Okt 202110:57 > 22:58 1 komentar
Foto: Uroš Skaza

Če kje, potem so v Kopru lahko zelo zadovoljni z začetkom sezone. Ekipa, ki si je lani šele v dodatnih kvalifikacijah zagotovila obstanek v prvi ligi, je pred drugim letošnjim reprezentančnim premorom (še vedno) na vrhu prvenstvene lestvice. Pred dvotedensko pavzo smo tako na klepet povabili trenerja kanarčkov Zorana Zeljkovića in se z njim pogovarjali o razlogih za koprski uspeh, razmerah v slovenskem nogometu, specifičnosti Obalnega okolja, pa tudi o družbenih spremembah, ljubljanski Olimpiji in kravatah ...

Nismo prav veliko ovinkarili, takoj smo želeli od stratega Koprčanov slišati, v čem je skrivnost uspeha Kanarčkov v letošnji sezoni. “Iskreno mislim, da je skrivnost našega uspeha v tem, da smo poiskali in pripeljali prave igralce, ki želijo narediti nekaj v svoji karieri. Vedno, ko pride nov veter, s seboj prinaša ogromno energije, umetnost je v tem, da to energijo ohranimo čim dlje,” razmišlja Zoran Zeljković.

V zaključku lanske sezone je Zeljković s Krko skorajda izločil Koprčane iz prve lige. Danes sedi na klopi primorskega prvoligaša in domuje na vrhu prvenstvene lestvice, na igrišču pa blestita njegova nekdanja varovanca Kaheem Parris in Luka Vešner Tičič, še lani drugoligaška nogometaša. Če temu dodamo še Žana Beširja, ki je lani del sezone preživel v Dekanih, Stjepana Oštreka, ki je prišel iz Nafte, in na žalost poškodovanega Luko Kambiča, se enostavno moramo vprašati, ali je druga liga po moči zelo podobna elitnem razredu slovenskega nogometa?

Lanskoletni izplen Zorana Zeljkovića in Krke v specifični “korona” sezoni druge lige: 22 tekem, 13 zmag, 6 remijev, trije porazi, 45 točk, pet za prvaki iz Radomelj.

“Dobro poznam naš nogomet in vedno sem trdil, da je v drugi ligi nekaj nogometašev, ki ne samo, da lahko igrajo v prvi ligi, ampak lahko na trenutke delajo tudi razliko. Lani je bila druga liga bližje prvi ligi kot letos, ker je bila prva liga nekoliko slabša. Letos je nekaj najboljših igralcev iz druge lige prišlo v prvo, tako da bo spet minilo nekaj časa, preden se bodo v drugi ligi v ospredje prebili novi mladi nogometaši.”

Lani je bila prva liga nekoliko slabša kot letos. Foto: Uroš Skaza

Čeprav je koprska sezona za zdaj izvrstna, brez nihanj ni šlo, izstopata predvsem domača poraza proti Aluminiju in Bravu. Eno izmed vodil Zorana Zeljkovića je, da so uspešne ekipe tiste, ki hitro popravljajo napake. “Dobre ekipe odlikuje igra na rezultat, a včasih se načrt pred tekmo poruši že po nekaj minutah. Proti Bravu nikakor nismo uspeli realizirati svojih priložnosti. Tako pač je v nogometu, najtežje je zabiti gol. Proti Aluminiju pa smo bili kaznovani za 10-minutni mrk, potem pa znova nismo uspeli premagati nasprotnikovega vratarja. Kaznovani smo bili za vsako napako.”

»V nogometu si vedno tam, kjer si zaslužiš. Ko je odigranih 36 tekem, je lestvica realna,« poudarja strateg vodilne ekipe Prve lige Telemach.

Zagovornik napadalnega nogometa, a še bolj rezultata

Primorsko nogometno okolje je specifično. NK Koper je v zadnjih letih doživel številne vzpone in padce ter je bil na nek način precej zaprta primorska nogometna skupnost, v kateri so priložnost dobivali nogometni strokovnjaki z Obale in tuja trenerska imena. Zadnji Slovenec, ki ni iz primorskega okolja in je sedel na klopi kanarčkov, je bil Primož Gliha (2010-2011).

“Malce v šali pravim, da so Koprčani slovenski Italijani. Vedno, ko sem prišel na Obalo, me je tu pričakal nekoliko bolj zaprt nogomet. Sam si želim to spremeniti, ker imam ekipo fantov, ki imajo ambicije po igranju v tujini in z napadalnim nogometom se njihove možnosti za preboj povečajo. Tudi gledalci imajo raje odprt nogomet, zato težimo k temu. A ne smemo pozabiti, da je rezultat vedno najpomembnejši.”

Rezultat je vedno najpomembnejši. Foto: Uroš Skaza

Ko govorimo o stvareh ob robu igrišča in v pisarnah, v Kopru pravega miru pravzaprav nikoli ni. Kako to doživlja novinec v tem nogometnem okolju? “Vedno se skušam osredotočiti na pozitivne stvari. Koper je tisti, ki mi je dal priložnost v prvi ligi in zato sem jim hvaležen. Želim poskrbeti za to, da bo klub rasel,” diplomatsko odgovarja nekdanji trener Ilirije in Krke.

Dovolj kvalitetni, da se lahko borijo za najvišja mesta

Koprska slačilnica je sestavljena iz zelo različnih profilov nogometašev – izkušenih staroselcev, novincev iz različnih družbenih in kulturnih okolij, pa mladih talentov, ki vstopajo v nogometni svet. Kako Zeljkoviću uspeva to raznolikost povezovati v homogeno celoto? “Tudi to je zagotovo ena od nalog trenerja, ki mora nogometaše opominjati, da je klub nad njimi oziroma nad vsemi nami. Z igralci se veliko pogovarjam in trenutno po mojem mnenju delujemo kot skupina posameznikov, ki resnično živi za klub. Na koncu vedno zmaga in izgubi ekipa, imamo še veliko prostora za napredek, hkrati pa dovolj kvalitete, da smo se zmožni boriti za najvišja mesta.”

7 zaporednih zmag Kopra (od 2. do 8. kroga) in 8 tekem brez poraza (od 1. do 8. kroga) sta najdaljša niza pozitivnih rezultatov v Prvi ligi Telemach.

Že v lanski sezoni je bil Koper v prvem delu sezone nekaj časa celo na vrhu prvenstvene lestvice, a je nato v nadaljevanju sledil strm padec, ki se je končal z “odrešenjem” šele v dodatnih kvalifikacijah za obstanek med elito. Zoran Zeljković takrat seveda še ni bil v klubu, a se dobro zaveda, da v mesecu oktobru kljub dobrim rezultatom nihče ni državni prvak.

“Ob mojem prihodu smo dobro, s predsednikom vred, analizirali lansko sezono. Verjamem, da se bomo iz tega nekaj naučili. Letos smo šele začeli z neko novo zgodbo in želimo ostati realni, ciljati na Evropo, ampak vse, kar se nam bo ponudilo, bomo skušali vzeti,” ambicij ne skriva 41-letni strokovnjak.

Vse, kar se nam bo ponudilo, bomo skušali vzeti. Foto: Uroš Skaza

Liga je izenačena zaradi padca Olimpije in Maribora

5 tekem, 5 remijev. V letu, ko tako ali tako vsi razmišljamo o izenačenosti slovenske nogometne lige, se zgodi zares edinstven 12. krog Prve lige Telemach. “Liga je res izenačena, vsak lahko premaga vsakega. Ne želim biti nepravičen do nikogar, ampak eden od glavnih razlogov, da je liga tako izenačena, je padec Maribora in Olimpije v zadnjih letih,” se z ugotovitvami slovenske nogometne javnosti strinja Zeljković.

Vrhunci tekme med Koprom in Celjem (2:2)

Leta 2012 je Zoran Zeljković nogometne čevlje obesil na klin. Kaj vse se je od takrat, ko se je Ljubljančan med drugim po nogometnih zelenicah podil v majicah Interblocka, Olimpije, Domžal in Krke, spremenilo v slovenskem nogometu?

“Tu sem težko objektiven, ker vendarle vse skupaj gledam iz svojega vidika. Zdi se mi, da mlajši nogometaši danes lažje dobivajo priložnost, kot smo jo dobili ob mojih začetkih. Po drugi strani je nogomet danes drugačen, več se teče, napredovala je tehnologija, še več je poudarka na analizah in posledično taktiki. Zagotovo se je v zadnjih letih precej spremenilo.”

Enkrat je v svoji karieri Zoran Zeljković oblekel dres slovenske reprezentance. Maja 2008 je v zaključku tekme vstopil v igro na prijateljskem obračunu s Švedsko (0:1). Tako kot danes je tudi takrat reprezentanco vodil Matjaž Kek.

Z razmahom tehnologije se je povečala tudi uporaba družbenih omrežij, ki močno zaznamujejo življenja nogometašev. Kako na te, ne samo nogometne, ampak tudi družbene spremembe, gleda naš sogovornik? “Nisem policist, gre za zaupanje. S fanti se pogovarjam o tem, da morajo biti osredotočeni na igrišče in na tekme. Takrat pametnih telefonov seveda ni. Pogosto pa debatiramo o tem, da so lahko družbena omrežja določena reklama za nogometaša, po drugi strani pa moteč dejavnik.”

Mandarić je Olimpijo dvignil na višji nivo, a klubu tudi škodoval

Zoran Zeljković je Ljubljančan in njegovo življenje je bilo v dveh obdobjih tesno povezano z ljubljansko Olimpijo. V času Izeta Rastoderja je bil eno sezono nogometaš Olimpije, a se je zaradi različnih pogledov z vodstvom kluba hitro poslovil. Pozneje je bil v eri Milana Mandarića trener kadetske ekipe. Izkoristili smo priložnosti in trenerja nove generacije vprašali, kakšno je njegovo mnenje o vseh spremembah, s katerimi se sooča ljubljanski prvoligaš.

Eno sezono je Zoran Zeljković preživel pri ljubljanski Olimpiji. Prišel je iz Cipra, odšel na Madžarsko.

“Bral sem o prihodu novih lastnikov. Srčno upam, da se bodo stvari izboljšale, a v nogometu in življenju je vedno tako, da lahko gredo stvari na bolje, lahko pa tudi na slabše. Ne glede na vse, je Milan Mandarić klub dvignil na višji nivo, a po drugi strani dobronamerno storil tudi veliko škode. Sploh ko govorimo o mlajših igralcih, ki si niso zaslužili takšnega statusa, kot so ga imeli. Iskreno, ne vem, kdo zdaj prihaja v Olimpijo, ampak upam, da bo zgodba uspešna. Slovenska liga in slovenska reprezentanca sta lahko močni le takrat, ko sta močna Olimpija in Maribor.”

Že takoj v prvem krogu nove sezone je Zoran Zeljković zbudil pozornost slovenske nogometne javnosti. Ne toliko zaradi remija proti Aluminiju ob debiju na klopi Koprčanov kot zaradi puloverja z motivom Disneyjeve Miki miške. Kje je ta kos oblačila danes, ko je Koper na vrhu lestvice? “Vedno se oblečem tako, da se dobro počutim. Ne maram oblek in zato jih ne nosim. A če je kravata garancija za to, da bo Koper prvak, jo bom nosil ves drugi del sezone,” v sproščenem duhu pogovor zaključuje trener vodilne ekipe na lestvici Prve lige Telemach.

“Če je kravata garancija za to, da bo Koper prvak, jo bom nosil ves drugi del sezone,” obljublja Zoran Zeljković.