Ljubljančan z Ljubljančani nad Mariborčana z Mariborčani

Nogomet 16. Apr 202413:47 0 komentarjev
Zoran Zeljković in Ante Šimundža
Foto: Jure Banfi

Jutrišnji večni derbi med Olimpijo in Mariborom bo hkrati tudi dvoboj Ljubljančana, ki sedi na klopi ljubljanskega kluba, in Mariborčana, ki sedi na klopi štajerskega ponosa.

Tokratni večni derbi med Olimpijo s sabo nosi precej jasen naboj. Tisti, ki bo dvoboj dobil, bo imel precej lepe možnosti, da sezono konča pred velikim rivalom.

Še posebej velik rezultatski motiv imajo Ljubljančani, ki sramežljivo še vedno pogledujejo proti vrhu lestvice, kjer se na ostale tekmece navzdol ozirajo Celjani. Mariborčani po drugi strani zagotovo ne bi imeli prav nič proti, če bi bili ravno oni tisti, ki bi zmajem dokončno razblinili sanje o tem, da ubranijo lanskoletno lovoriko.

Maribor - Olimpija
Pred nami je tretji večni derbi v tej sezoni. FOTO: Jure Banfi

Ljubljančan proti Mariborčanu, bolj izjema kot pravilo

Bo pa tokratni derbi znova prinesel nekaj, česar v zadnjih letih na slovenskih zelenicah ne vidimo prav pogosto. Med seboj se bosta namreč udarila trenerja, ki prihajata iz mesta, katerih barve zastopata njuna kluba.

Ljubljančan Zoran Zeljković in Mariborčan Ante Šimundža sta se na derbiju sicer med seboj udarila že jeseni. Takrat je bil v Ljudskem vrtu s 3:1 boljši Šimundža. Pred tem pa se kar nekaj časa ni zgodilo, da bi na nasprotnih straneh derbija stala Ljubljančan in Mariborčan.

Pravzaprav je Šimundža edini Mariborčan, ki se je na klopi štajerskega ponosa v zadnjih dvajsetih letih udaril z Ljubljančanom na klopi Olimpije. Na petih večnih derbijih se je namreč med majem 2014 in aprilom 2015 pomeril z Darkom Karapetrovićem in trikrat zmagal ter dvakrat remiziral. Skupno je torej Šimundža z ljubljanskimi trenerji zmajev odigral šest derbijev, poraza ne pozna.

Darko Karapetrović
Darku Karapetroviću ni uspelo ugnati Anteja Šimundže na klopi Maribora. Foto: SPS

To pa je tudi bolj ali manj to, kar je dvobojev mariborskih in ljubljanskih trenerjev na obeh straneh večnega derbija v zadnjih dveh desetletjih. Jasno, Maribor je v tem obdobju dolgo časa vodil Primorec Darko Milanič, pred Šimundžo je bil zadnji Mariborčan na klopi vijolic pravzaprav Matjaž Kek.

Brez dvoboja z Mariborčanom na klopi Maribora so kot ljubljanski trenerji Olimpije ostali Safet Hadžić, Luka Elsner, Ermin Šiljak, Goran Stanković (ta se je sicer enkrat pomeril s Sašo Gajserjem, ki prihaja iz okolice Kidričevega) in Dušan Kosić.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!