Vroči grof sanja o Euru, njega pa sanjajo evropski snubci

Nogomet 16. Apr 202410:01 0 komentarjev
Aljoša Matko
Aljoša Matko. Foto: Aleš Fevžer

Potem ko je njegov jesenski vzpon ustavila poškodba, se je pomladi Aljoša Matko na zelenice Prve lige Telemach vrnil še močnejši. Nekdanjo vijolico in zmaja, ki blesti v dresu grofov, zdaj lovijo eminentni snubci iz tujine.

V tej sezoni je odigral le osem prvenstvenih tekem, ko se ni vpisal med strelce ali asistence. In trinajst takšnih, ko je zadel ali podal, pri čemer je petkrat v svojo statistiko dodal (vsaj) dva nova vpisa.

Ko bomo vlekli črto pod sezono, bomo ob vprašanju, kdo je najboljši posameznik lige, verjetno izbirali le med njim in njegovim klubskim soigralcem Žanom Karničnikom. Če pa bi Aljoša Matko odigral celotno sezono oziroma ne bi sredi nogometne jeseni utrpel zloma stopalnice, potem prave konkurence v tem boju niti ne bi imel.

Dobre predstave Matka v nogometnem svetu niso ostale neopažene. Po naših informacijah se je tako za Belokrajnca v zadnjih tednih resno ogrel Slovan iz Bratislave, kjer imajo s Slovenci zelo dobre izkušnje. V slovaški prestolnici je pred leti blestel Andraž Šporar, ta konec tedna je z rdeče-belimi državni naslov slavil Kenan Bajrić. 

Andraž Šporar
Andraž Šporar je bil ljubljenec navijačev Slovana. Foto: Profimedia

Matko želi v tujino, Celjani ga ne dajo

Slovan je imel sicer v preteklosti nekaj težav z nogometnimi oblastmi, Fifa mu je naložila celo kazen prepovedi podpisovanja novih nogometašev, ki pa je medtem postala preteklost. Vseeno pa moštvo iz Bratislave niti slučajno ne čaka lahka naloga pri tem, da s Celjani dosežejo dogovor, po katerem bodo grofje v njihove vrste ‘izpustili’ tako pomembnega nogometaša.

Slovan iz Bratislave je v svoji zgodovini najvišjo odškodnino plačal v sezoni 2017/2018, ko je za Ibrahima Rabiuja belgijskemu Gentu odštel okrogel milijon evrov. Če si želijo v svoje vrste pripeljati Matka, bodo morali Slovaki krepko podreti svoj klubski rekord.

Moštvo iz knežjega mesta namreč živi v drugačni finančni realnosti kot ostali prvoligaši, predsednik kluba Valerij Kolotilo pa je nedavno znova poudaril: “Naš cilj ni prodaja igralcev. Naš cilj je, da sestavimo ekipo, ki bo sposobna tekmovati v Evropi. In če bo ekipa napredovala v Evropi, ne vidim razloga, zakaj bi nekdo šel stran. Moštvo želimo zadržati in čim dlje priti v Evropi. Nekaj povpraševanja je, ampak poudarjam, prodaje trenutno niso naša prioriteta.”

Valerij Kolotilo
Valerij Kolotilo ima po naslovu s Celjem tudi resne evropske ambicije. Foto: Uroš Skaza

Grofje bodo tako Matka skušali zadržati v svojih vrstah a slednji je večkrat odkrito priznal, da ga znova vleče v tujino. To je izpostavil tako v nedavnem Sportklubovem intervjuju kot tudi ob gostovanju v oddaji Pod prečko.

“Za zdaj je moj cilj ostati zdrav in uspešno končati sezono, potem pa bomo videli, kaj se bo dogajalo na poletni nogometni tržnici. Moja želja ostaja, da se še enkrat preizkusim v tujini. V Celju pa mi nič ne manjka, tako da bi me prepričala le ponudba kluba, ki bi ga sam ocenil kot dobrega za korak naprej v karieri. To je v vsakem primeru zadeva, ki jo bo predsednik reševal z mojim agentom,” je poudarila celjska sedmica.

Ne lovijo ga le Slovaki

Luksuz Celjanov, da si lahko privoščijo zadržati najboljše posameznike, bo v vsakem primeru to poletje na veliki preizkušnji. Tudi v primeru Aljoše Matka, kajti kot zatrjujejo naši viri, 24-letnika ne lovi samo Slovan iz Bratislave.

Krilnega napadalca naj bi tako spremljali tudi švicarski prvoligaši, omenja se celo Basel. Tamkajšnji velikan je v tej sezoni sicer daleč od vrha domačega prvenstva, v naslednji sezoni pa si želi znova na pota stare slave. Bo na tej poti računal tudi na Aljošo Matka?

Z vidika kariere Belokranjca se lahko marsikaj spremeni tudi v primeru, da ga selektor Matjaž Kek znova povabi v izbrano vrsto in morda celo vzame s seboj na Euro 2024. S tem prestižnim dodatkom v življenjepisu bo morda Matko postal zanimiv še kakšni večji nogometni ‘ribi’ …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!