Luka Elsner navdušuje v Franciji

Nogomet 12. Sep 202218:00 > 18:07 0 komentarjev
Luki Elsnerju gre na klopi Le Havra za zdaj odlično. FOTO: Guliverimages.

Slovenski trener Luka Elsner na klopi francoskega drugoligaša Le Havra v zadnjem času navdušuje. V zadnjih petih tekmah je zbral 13 točk in je trenutno celo na mestu, ki ob koncu sezone vodi v prvoligaško druščino. Dobro gre v Bolgariji tudi Anteju Šimundži in na Cipru Darku Milaniču.

Luka Elsner, nekdanji trener Domžal in Olimpije, še šesto sezono zapovrstjo trenira v tujini. Potem ko je delal na Cipru (Pafos), v Belgiji (Union SG, Kortrijk in v prejšnji sezoni Standard Liege), eno sezono pa bil celo trener v prvi francoski ligi (Amiens), se je poleti vrnil v Francijo, a v drugoligaško konkurenco.

Ljubljančan, ki je pred mesecem dni praznoval okroglih 40 let, je junija letos postal trener Le Havra in v novo sezono ni krenil najbolje. V prvih treh prvenstvenih tekmah je osvojil le dve točki. Toda potem je prišlo do velikega preobrata, v naslednjih petih tekmah je ob štirih zmagah in remiju zbral 13 točk.

Po osmih krogih je s 15 točkami celo na drugem mestu prvenstvene razpredelnice, ki ob koncu sezone prinaša napredovanje v elitno francosko Ligue 1. Za vodilnim Sochauxom zaostaja le za točko. Le Havre je pod Elsnerjevim vodstvom v zadnjih treh tekmah nanizal tri zmage. S 3:1 je v gosteh premagal Leval, potem z 2:1 doma odpravil Caen in v soboto z 1:0 v gosteh še Niort.

Le Havre je v francoski prvoligaški druščini do zdaj sicer zbral 14 sezon, a nazadnje v njej sodeloval zdaj že daljnega leta 2009.

Šimundža vodilni, tudi Milaniču ne gre slabo

Odlično gre v Bolgariji tudi Anteju Šimundži, ki je v prvih osmih krogih tamkajšnje prve lige, v kateri z Ludogorcem brani naslov, izgubil le dve točki. V nedeljo je s 4:0 v gosteh premagal Botev Vratso, nekdanji trener Mure, Maribora in Aluminija pa je navdušil tudi v Evropi in v prvem krogu skupinskega dela Lige Europa premagal Romo Joseja Mourinha.

Ante Šimundža je premagal velikega Joseja Mourinha. FOTO: Guliverimages.

Še en slovenski trener, ki deluje v tujini, Darko Milanič, je z Anorthosisom po treh tekmah ciprske prve lige pri šestih točkah in na četrtem mestu. V zadnjem prvenstvenem krogu je v petek z 2:0 zmagal v gosteh pri Karmiotissi.