Ponudb ne manjka, a Maribor zahteva (pre)več denarja

Nogomet 15. Jun 202220:30 > 16. Jun 2022 14:33
Antoine Makoumbou po enem letu zapušča NK Maribor. FOTO: Uroš Kokol.

Reprezentant Konga Antoine Makoumbou, ki je bil med bolj vidnimi nogometaši Maribora v prejšnji sezoni, je trenutno najbolj zanimiv prodajni eksponat slovenskega prvaka. Toda za zdaj športni direktor Maribora Marko Šuler za 23-letnega vezista ponudbe, ki bi ga zadovoljila, kljub zanimanju še ni dobil.

Šampionski Maribor 2021/22 je že izgubil nekaj pomembnih posameznikov. Od Ljudskega vrta so se poslovili najboljši strelec slovenskega prvenstva Ognjen Mudrinski, krilni napadalec Đorđe Ivanović in ofenzivni vezist Marko Alvir. Najboljši strelec v zgodovini kluba in slovenske lige Marcos Tavares se je upokojil.

Radovan Karanović trenutno z ekipo, ki je sredi drugega tedna priprav na novo sezono, ne more biti najbolj zadovoljen. Morda bo v prihodnosti še manj, lahko se namreč zgodi še kak odhod.

Gregor Sikošek je nase opozoril z dobrimi igrami v reprezentančnem dresu, zato se spogleduje z odhodom, tujim klubom morda najbolj zanimiv nogometaš Maribora pa je še vedno Antoine Makoumbou.

V Mariboru pričakujejo, da se bodo približali rekordu

Od 23-letnega afriškega osrednjega vezista, ki si je ceno nedavno dvignil tudi z golom za zmago Konga nad Togom v kvalifikacijah za afriški pokal, si v Ljudskem vrtu obetajo ogromno.

To je pred tremi meseci v intervju za Sportklub povedal tudi športni direktor Marko Šuler, ki je dejal, da zanj pričakujejo številke, kot jih je Maribor v preteklosti že izposloval, morda pa gredo lahko tudi čez njih.

Vijoličasti so do zdaj največ iztržili za Jana Mlakarja, za katerega je Brighton leta 2019 plačal tri milijone evrov. Josip Iličić je leta 2010 v Palermo odšel za 2,3, Jean-Claude Billong leta 2017 v Benevento za 2,1, Petar Stojanović v Dinamo Zagreb leta 2015 za okrogla dva milijona evrov … Prav to pa so tudi približne številke, ki jih danes v Mariboru zahtevajo za Makoumbouja.

Veliko zanimanja, a (pre)malo denarja

Zanj vlada veliko zanimanja. Sprva so se pojavila namigovanja o zanimanju RB Salzburga, pri katerem so ga spremljali nekaj časa, a ponudbe za zdaj niso poslali in vprašanje, ali jo sploh bodo. Za njihov način igre namreč ni najbolj primeren.

FOTO: Jure Banfi.

Precej resnejše je po naših informacijah zanimanje z Otoka, kjer ga opazujejo nekateri tamkajšnji drugoligaši. Zanimiv je tudi nekaterim italijanskim prvoligašem, s katerimi je Maribor v preteklosti večkrat že sodeloval. Klici prihajajo tudi iz prve nemške lige, najresnejši snubec med vsemi klubi, ki zaradi Makoumbouja pogledujejo proti Mariboru, pa naj bi bil velikan belgijskega nogometa Anderlecht.

Toda za zdaj so tudi ponudbe najbolj trofejnega belgijskega kluba v Mariboru naletela na gluha ušesa. V Ljudskem vrtu zanj zahtevajo več, kot so Belgijci in tudi preostali zainteresirani klubi ponudili.

Ob tem velja omeniti, da bo z morebitno prodajo Makoumbouja nekaj denarja zaslužil tudi Tabor, iz katerega je visokorasli in z nogometno žogo spretni vezist pred enim letom prišel v Maribor. Sežančani so ob prestopu izposlovali še manjši odstotek nadaljnje prodaje.

Tudi nad tem, če bi ostal, se ne bi pritoževal

Makoumbou ima še veliko časa, da začrta svojo prihodnost, tudi nad tem, da bi še pol leta ali pa tudi več ostal v Mariboru, s katerim ima pogodbo do leta 2024, pa naj se ne bi preveč pritoževal. Ne nazadnje sezona 2022/23 prinaša lepe možnosti za evropsko jesen.

Makoumbou je do zdaj za Maribor v vseh tekmovanjih odigral 35 tekem. Pred tem jih je za Tabor, h kateremu je prišel iz druge ekipe nemškega Mainza, zbral 24.