Vojak Maribora, ki upa na življenjsko priložnost

Nogomet 27. Sep 20217:00 0 komentarjev
Radovan Karanović bi, kar je seveda pričakovano in razumljivo, rad ostal trener Maribora. FOTO: Jure Banfi.

Tega, da cilja na klop Maribora, sicer ni jasno povedal, a ni dvoma, da 52-letni Radovan Karanović, na slovenski prvoligaški nogometni sceni še neuveljavljen trener, na njej želi ostati. Po dveh tekmah v vlogi dežurnega gasilca ima za to prav gotovo argumente. Toda trenutni trener Maribora ne ve niti tega, ali bo dočakal sobotni derbi proti Olimpiji.

“Vsak trener ima visoke ambicije in visoke cilje. Jaz se ne obremenjujem s tem, kako se bodo odločili v klubu. Sem odločen, da bom delal še naprej. Jaz sem vojak kluba,” je Radovan Karanović povedal po tekmi v Domžalah, kjer je njegova ekipa remizirala, potem ko je v zaključku tekme zapravila dva gola prednosti.

V bosansko-hercegovskem Drvarju rojeni trener v Sloveniji živi in dela že tri desetletja. Pri nas je najprej igral za Željezničar, Dravo, Vevče in še nekatere druge klube, potem se je tukaj podal v trenerske vode. Več kot desetletje je vodil mlajše selekcije mariborskega nogometa, v članski konkurenci pa se je preizkusil na klopi Beltincev, kratek čas pa vodil Krško.

Pred tem je bil tam pomočnik. Tako je začel tudi svojo zdajšnjo epizodo pri Mariboru. Pred kratkim je prišel kot menjava za Aleša Kačičnika, pomočnika Simona Rožmana, ki pa je potem kmalu za tem zaradi nesoglasij in tudi slabih rezultatov odšel iz kluba. Kar naenkrat se je 52-letni trener čez noč znašel na klopi 15-kratnega slovenskega nogometnega prvaka.

Na prvih dveh tekmah je prepričal

S svojim delom je začel odlično, v četrtek je v Ljudskem vrtu z 2:0 premagal Celje. Zdelo se je, da bo zmagal tudi v Domžalah, kjer je vse do zaključka Maribor vodil s 3:1, potem pa je Maribor po posredovanju video sodnika in enajstmetrovki v 79. minuti prejel prvi, v 87. minuti pa še drugi gol.

Prvi gol na tekmi so Domžalčani, ko so v 51. minuti znižali zaostanek na 1:2, dosegli precej srečno. Predložek Emirja Alića z leve strani je nenadejano spremenil smer in končal v mreži mariborskega vratarja.

“Zadovoljen sem. Kontrolirali smo tekmo in potek srečanja vse do nesrečnega prvega gola, ki smo ga prejeli. Bili smo tudi zelo nevarni, Domžalam pa nismo dopustili niti ene priložnosti. Pozneje smo zabili še en gol in vodili s 3:1, potem pa smo prejeli gol z enajstmetrovke in tekma je šla v nepravo smer. Malce smo po nepotrebnem tudi divjali po igrišču, ampak če pogledam celotno tekmo, je okej. Tudi neodločen rezultat ni slab, čeprav bi si zaslužili zmago,” je povedal trener, ki v javnosti do zdaj ni nastopal prav velikokrat, a se pred novinarskimi mikrofoni kljub temu znajde zelo dobro.

“Žal mi je predvsem za veliko priložnost, ki smo jo imeli za vodstvo s 4:1. Takrat je Nino Žugelj slabo zaključil akcijo. Namesto da bi podal Ognjenu Mudrinskemu, je streljal. Sicer pa sem z njegovo igro zelo zadovoljen. Veliko je napredoval. Je zelo nevaren. Samo še v zaključkih akcij bo moral kdaj sprejeti kakšno drugačno odločitev. Tudi od Mudrinskega si lahko obetamo veliko. Veliko daje ekipi in se razdaja po igrišču. Bil je tako izmučen, da me je prosil za menjavo. Ko bo bolje pripravljen, bo še veliko bolj nevaren,” je 29-letnega srbskega prišleka, ki je v klub prišel pred kratkim, zadel pa še na drugi tekmi v nizu, pohvalil Karanović.

Z Mariborom je premagal Celje z 2:0 in remiziral v Domžalah s 3:3. FOTO: Jure Banfi.

Z Markom Šulerjem o svoji usodi še ni govoril

Zdaj Maribor čaka odštevanje do sobotnega derbija. V Ljudski vrt prihaja Olimpija. Vprašanje pa, kdo bo sedel na domači klopi.

“Do nadaljnjega bo moštvo vodil Karanović,” je pred dnevi, ko je Maribor menjal trenerja, povedal športni direktor Marko Šuler in dodal, da kandidatov še nima. Ali jih je od takrat dobil, Šuler še ni povedal. Tega, ali je med njimi tudi Karanović, prav tako ne.

“S Šulerjem se o moji usodi še nisva pogovarjala. Enostavno ni bilo časa. S tem se niti najmanj ne obremenjujem,” Karanović daje vtis, da ga odločitev ljudi, ki vodijo politiko kluba, ne zanima preveč. Je pa dal z naslednjimi besedami vedeti, da je v resnici verjetno drugače.

“Kar nekaj časa sem delal pri NK Maribor. Vem, za kaj se gre. Vem, kaj klub potrebuje in kako funkcionira. Mislim, da to ni naloga, ki ji ne bi bil kos. Prišel sem v trenutkih, ko je bilo težko. V klubu je bilo ogromno negativnih stvari. Slabi rezultati, ni bilo sreče. Vem pa, da so fantje dobro delali. Tudi prejšnji trener je delal maksimalno. Po dveh tekmah sem s tem, kar je pokazala ekipa, lahko zadovoljen, pa čeprav me danes rezultat ni zadovoljil,” je dal Karanović vedeti, da bi bil mariborski izziv zanj vsekakor zanimiv.

V opremi NK Krško, na klopi katerega je tri tedne sedel ob koncu leta 2018.

Tega, ali bo dočakal sobotni derbi, ne ve

“Ne vem pa, ali bom v soboto trener na derbiju. Tega vam res ne znam povedati,” je trener Maribora, ki pravi, da se je po zmagi v Celju vzdušje v klubu močno popravilo, ostal brez besed, ko smo ga povprašali o njegovi nadaljnji usodi. Toda dokler bo uradno trener Maribora se bo tako seveda tudi obnašal.

Tako, kot se je, ko je spregovoril o sobotnem zelo pomembnem prvenstvenem obračunu proti Olimpiji, ki je po enajstih tekmah dve točki pred vijoličastimi.

“O tej tekmi se do danes nismo pogovarjali, zdaj pa se bomo. Čaka nas derbi, igramo doma, pred našim občinstvom, ki bo naš 12. igralec. Prepričan sem, da bomo odigrali odlično tekmo,” je povedal Karanović, ki po gostovanju v Domžalah ostaja pri dveh zmagah v prvi ligi. V njej je do zdaj vodil le pet tekem. Tri na klopi Krškega in dve v vlogi trenerja Maribora.

Še nedavno širši javnosti povsem neznani Karanović ima zdaj življenjsko priložnost, da postane trener najuspešnejšega slovenskega nogometnega, če ne kar športnega kluba na sploh. Jo bo dobil?

Vsi zadetki s tekme Domžale – Maribor:

Zadetek Blaža Vrhovca za 0:1:

Zadetek Nina Žuglja za 0:2:

Zadetek Enesa Alića za 1:2:

Zadetek Ognjena Mudrinskega za 1:3:

Zadetek Senijada Ibričića za 2:3:

Zadetek Zenija Husmanija za 3:3:

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!