Marko Šuler: Naslova in znanja se ne da kupiti

Nogomet 6. Jun 202219:20 > 07. Jun 2022 0:10
Marku Šulerju v teh dneh ni lahko, a opozarja, da je do konca sezone še zelo daleč. Foto: Jure Banfi

Aktualni prvaki Prve lige Telemach po zelo kratkem oddihu nadaljujejo s pripravami na novo sezono. Športni direktor Maribora Marko Šuler je pred začetkom priprav spregovoril o izzivih, ki čakajo vijoličaste v novi sezoni, pa tudi o odhodih nekaterih ključnih igralcev, med njimi je tudi prvi strelec pretekle sezone Ognjen Mudrinski.

Marko Šuler v zadnjem obdobju zagotovo nima prav veliko prostega časa. Če so igralci imeli nekaj prostih dni, pa si tega luksuza zagotovo ne more privoščiti športni direktor Maribora. “Pestro je. Ko moraš telefon polniti dvakrat na dan, to pomeni, da delaš nekaj dobro ali nekaj zelo narobe. Čas bo pokazal, kaj delamo. Je veliko klicev, veliko se dogaja. Samo upam in želim, da se stvari postavijo čimprej na svoje mesto,” je pred začetkom priprav dejal Šuler.

Vsaj zaenkrat je nekoliko daljši seznam igralcev, ki bodo zapustili štajersko prestolnico, kot tistih, ki bodo prišli. Na uvodnem treningu tako ni bilo Ognjena Mudrinskega in Marka Alvirja, že pred dnevi pa je klub zapustil Đorđe Ivanović.

O tem je neposredno spregovoril tudi športni direktor aktualnih prvakov, ki se je dotaknil verjetnosti za ostanek igralcev na posoji. “Zelo malo (verjetno, op. p). Ivanović je že podpisal, Mudrinski se dogovarja, pri Alvirju pa so bili pogoji že na začetku težje uresničljivi. Vsi trije igralci verjetno gredo svojo pot,” je povedal Šuler in glede prvega strelca pretekle sezone dodal še: “Vseeno se bom slišal z njim, ampak mislim, da je večja verjetnost, da bo odšel drugam.”

Marko Zalokar je zaenkrat prva okrepitev Maribora. Foto: Jure Banfi

O čem je še govoril Marko Šuler:

O prihodu novih okrepitev:

“Moja želja je, da imamo do odhoda v Moravske Toplice sestavljene večine ekipe, potem bo odvisno tudi od morebitnih odhodov. Vsaj 14 dni pred prvo tekmo kvalifikacij želimo imeti sestavljenih večino stvari. Govorimo o maksimalno štirih prihodih, eden v obrambi, dva v zvezni vrsti in eden v napadu.”

O novih posojenih igralcih:

“Upam, da bo posoj čim manj, izogibam se tem idejam, čeprav brez tega tudi ne gre. Igralci, kot smo jih pripeljali lani, so realno nedosegljivi, ne le Mariboru, temveč večini klubom na tem nivoju. Položaj, ki je trenutno v Evropi, marsikateri klub ima težave plačevati pogodbe pred koronskimi časi, zato je to ena od možnosti. Igralci in klubi iščejo nove rešitve. Vemo pa, kako je s posojami, naša ideja je, da imamo v primeru posoje možnost skleniti sodelovanje za daljše obdobje.”

O manevrskem prostoru:

“Ni skrivnost, da je bil klub v reorganizaciji in racionalizaciji. Mislim, da tako ni bilo zgolj pri nas, tako je bilo tudi drugje. Maribor je Maribor, še vedno smo tukaj, čeprav so nas že nekajkrat v preteklih sezonah odpisali. Verjamem, da lahko zgodbo izpeljemo tako, kot si želimo. Res pa je, da je Maribor nekoliko drugačen od zlatih časov, kot so bili nekaj let nazaj.”

O morebitnih dodatnih odhodih:

“Trenutno potekajo pogovori za tri igralce. Res je, da zdaj malo čakamo, ker se nekatere stvari dogajajo, je pa možnost odhodov.”

O kvalifikacijah za Ligo prvakov:

“Ne samo mi, marsikdo si želi, da ga malo sreča poboža oziroma spremlja. V teh žrebih je kar nekaj ekip, ki so zelo nehvaležne, ne bom rekel, da so nepremagljive. Upam, da nam gre žreb vsaj malo na roko, ker bo potem pot nekoliko lažja, toda Maribor ima v prvem krogu vedno težkega nasprotnika.”

O besedah Zlatka Zahovića, da je vsaka evropska tekma tekma sezone za Maribor:

“Vsaj meni je ideja, da fantje to začnejo razumeti, danes. Z začetkom priprav, razumevanje, da je to drugačna zgodba kot prvenstvo, ki je tek na dolge proge. V kvalifikacijah ni popravnih izpitov. Enostavno se je treba pripraviti maksimalno, sta dve tekmi, potem pa dalje. Meč je vedno dvorezen. Do katere mere tvegati? Potrebno je, drugače se ne da, vendar verjamem v to pot. Že v minuli sezoni je bilo precej dvomov, če lahko s tem kadrom pripeljemo naslov nazaj v Maribor. Uspelo nam je, fantje v veliki meri razumevajo, kaj je želja Maribora in koliko lahko naredimo s trdim delom. Vsega se ne da, naša naloga je, da najdemo igralce, ki bodo dodana vrednost. Luksuza, ki smo ga imeli nekaj let nazaj, pa žal ni, iz več razlogov. To ni skrivnost in to sem vzel v zakup, ko sem prišel v klub. Verjamem, pa da bomo znova kmalu na podobni poti, kot smo že bili. So pa dosežki, ki so bili takrat doseženi, skoraj misija nemogoče.”

O kvaliteti v Prvi ligi Telemach in ali bo Mariboru lažje?

“Vedno je težje, ko osvojiš naslov. Postal si plen, ostali te lovijo. Vemo, da trenutno nekateri operirajo z drugačnimi financami. Maribor trenutno nima nikogar, ki bi odprl ‘pipico’. Toda sam vedno pravim, da se naslova in znanja ne da kupiti. To je nekaj enostavno kar imaš ali nimaš. To je tisto, kar dela Maribor drugačen. Lažje sigurno ne bo. Vemo, kje je prioriteta, in to je slovenska liga.”

O novi vratarski okrepitvi:

“Vse je povezano s poškodbo Ažbeta Juga, ki bo odsoten še kar nekaj časa. Izgledali bi zelo ne resno, če bi šli v kvalifikacije z dvema mladima vratarjema. Maribor tu ne prepušča stvari slučaju. Verjamem, da smo dobili kvalitetnega vratarja.”

O evropskih uspehih:

“Brez tega enostavno ne gre. Evropa je tista, ki daje mesto, ki te oceni, in ti na koncu koncev da finance. Vemo, da je pri nas s financami povezano ogromno.”

O spremembi pravila gola v gosteh:

“To spremeni ogromno. Vemo, da Maribor je bil mogoče mojster v teh stvareh, da je enostavno znal izkoriščati te stvari. Enako nalogo imamo sedaj, enostavno se moramo prilagoditi sistemu, načinu, ki je malo drugačen. Vse je stvar priprave. Na koncu gre za dve tekmi, na katerih moraš biti nekako boljši.”

O Simonu Rožmanu:

“Nekako se ponavlja zgodba. Zanimivo. Se mi zdi, da sem bil kar jaz tarča, zaradi katere naj bi se neke stvari dogajale, a zdaj se dogaja nekaj podobnega, ustvarja se nek vzorec. Ne vem, kaj reči, ne dajem toliko pozornosti in je nočem dajati drugam, a ko se ponavljajo neki vzorci, zelo hitro vidiš, kaj se dogaja.”

Komentari

Vaš komentar