Mesto Mohammedov pričakuje dvoboj Oblak – Haaland

Liga narodov 9. Jun 202210:48 > 11:24 0 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

Slovensko nogometno reprezentanco nocoj na stadionu Ullevål v Oslu čaka tretja tekma junijskega ciklusa Lige narodov. Specifiko štirih obračunov v desetih dneh je še dodatno zapletlo dejstvo, da je slovensko letalo z letališča Brnik odletelo brez slovenskega selektorja Matjaža Keka. Daleč na severu Evrope pa iščemo odgovor na vprašanje - ali bodo naši fantje vendarle pokazali in dokazali, da jim je mar za slovenski nogomet.

Če bi slovenskim reprezentantom pred letom v Oslo povedali, da pravzaprav prihajajo v mesto Mohammedov, bi vas verjetno le debelo pogledali. A kot večina evropskih prestolnic, je tudi norveška preplet različnih ras, kultur in ver. Tretjina prebivalstva v mestu, v katerem, če prištejemo še okolico, živi slab milijon ljudi, je priseljencev. Največ je Pakistancev, Somalijcev, Poljakov in Švedov. Najpogostejše ime pa ni Olaf, Jon ali Arne, kot smo zmotno mislili, ampak, kot menda tudi v Londonu, Mohammed.

Foto: SK

A vrnimo se na teme, ki so za slovensko nogometno reprezentanco ob gostovanju na Norveškem bolj pomembne. Novica včerajšnjega dneva je ta, da je zaradi pozitivnega testa na koronavirus v domovini ostal selektor Matjaž Kek. V luči dejstva, da bo zaradi izolacije najverjetneje izpustil tudi nedeljsko tekmo s Srbijo, se marsikdo sprašuje, ali ga bomo sploh še videli na slovenski klopi. Po bolečem porazu v Beogradu je namreč Mariborčan deloval precej obupano nad trenutno situacijo in vse več je tistih, ki počasi že razmišljajo oziroma razmišljamo o njegovem nasledniku.

FOTO: Uroš Skaza

Ko bi le igrali tako, kot si želi kapetan

Selektorski debi na klopi Slovenije, čeprav v vlogi namestnika, bo dočakal Boštjan Cesar. Ta je “podedoval” precej razbito slačilnico in skrhane odnose med reprezentanti. Pretvarjati se namreč, da so po dveh porazih stvari znotraj reprezentance idealne, nima smisla. Sestanki po tekmi s Srbijo naj bi bili sicer zelo konstruktivni in bodo, tako so prepričani v strokovnem štabu reprezentance, pozitivno vplivali na podobo reprezentance na Norveškem.

Tako meni tudi kapetan Jan Oblak, ki je na včerajšnjem druženju z mediji poudaril: “Želja ni dovolj, potrebno jo je dokazati na igrišču. Vsako tekmo moramo odigrati, kot da nam je zadnja.” Za prvega moža slovenske reprezentance četrtkova večerna tekma prinaša dvoboj z Erlingom Haalandom, enim izmed najboljših napadalcev na svetu. A zato, da bo vratar madridskega Atletica zmogel izziv norveške “nogometne zveri”, bo potreboval bistveno več pomoči soigralcev, kot jo je imel v Beogradu.

Oblak takoj požel zanimanje, a ne Norvežanov

Že na letališču je Jan Oblak počel stvari, ki jih je vajen z vseh letališč sveta. Z nasmeškom na obrazu je poskrbel za to, da so mimoidoči v svoje pametne telefone ujeli neprecenljiv spominek. A poziranja z nogometnim super zvezdnikom si niso zaželeli norveški navdušenci na okroglim usnjem, ampak člani mlade reprezentance Azerbajdžana, ki se bodo v torek merili s svojimi tukajšnjimi vrstniki.

Kakšna bo podoba slovenske reprezentance?

Tokratno gostovanje slovenske reprezentance je specifično v vseh pogledih. Slovenija je te dni brez selektorja, pa tudi brez treninga na prizorišču tekme – stadionu Ullevål, ki naj bi bil nocoj razprodan. Zadnji trening pred tekmo so Kekovi izbranci opravili včeraj na Brdu pri Kranju. O tem, kakšna bo podoba slovenske reprezentance lahko tako zgolj ugibamo.

Veliko presenečenje bo, če mesta na levi strani obrambe ne bo znova zasedel Gregor Sikošek, ko razmišljamo o spremembah pa lahko v napadu verjetno znova pričakujemo Žana Celarja. In ko smo pri spremembah – pravzaprav bo veliko presenečenje, če po porazni tekmi s Srbijo ne bo prišlo do spremembe v obrambni trojki Blažič-Biljol-Mevlja.

Foto: Uroš Skaza

A bolj kot spremembe v taktični postavitvi bi bile dobrodošle spremembe v odnosu. Odnosu do reprezentance, državnega grba in tistih, ki imamo iskreno radi slovenski nogomet. Upamo, da je blamaža v Beogradu vendarle prebudila pozitivno jezo, žar in bes v slovenskih reprezentantih. Če namreč nocoj ne bo dodatne energije, borbenosti in “grizenja trave”, potem se bo po tekmi še kako smejalo fantu, o katerem tako ali tako govori celoten nogometni svet.

Verjemite, Erling Haaland je lačen novega dokazovanja in lačen novih zadetkov. Ko bi se le te lakote nalezli njegovi slovenski nogometni vrstniki …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!