Mladi slovenski vratarski up blizu debija za Everton

Nogomet 22. Mar 20218:23 0 komentarjev
Everton
John Clifton/Sportimage

Samir Handanović in Jan Oblak v zadnjih letih skrbita, da smo Slovenci redno med državami z najboljšimi vratarji na svetu, več kot očitno pa se nam tudi za prihodnost ni potrebno bati.

Med tistimi mladimi slovenskimi vratarji, ki počasi trkajo na velika vrata je tudi Žan Luk Leban. Komaj 18-letni nogometaš je član Evertona in mlade slovenske reprezentance do 21 leta starosti. Leban je bil na četrtfinalni tekmi Pokala FA proti Manchester Cityju celo blizu debija za člansko ekipo Evertona, potem ko je Carlo Ancelotti zaradi odsotnosti prvih dveh vratarjev, Jordana Pickforda in Robina Olsna, v moštvo vpoklical dva mlada vratarja. Sloviti Italijan je nato v prvo postavo uvrstil tri leta starejšega Portugalca Joaa Virginia, a brez dvoma tudi trenutek, ko bo svojo prvo priložnost dobil Luk Leban ni več daleč.

Kot poroča Nogomania, je Leban rojen v Trbovljah, kasneje pa se je z družino že zgodaj preselil na Poljsko, kjer je tudi opozoril nase. Nogometno znanje je nabiral v podružnici akademije slovite španske Barcelone na Poljskem z imenom FCB Escola. Nase je prvič opozoril pri 15-letih, k Evertonu pa se je preselil leta 2019 in trenutno brani v mladinski ekipi do 18 let.