Na Balkanu sanje, v Belgiji in na Nizozemskem resničnost

Nogomet 17. Mar 202116:31 0 komentarjev
Club Brugge
Club Brugge

Sanje o regionalni ligi na Balkanu so daleč od uresničitve, v Belgiji in na Nizozemskem pa so zelo blizu skupni ligi.

Belgijska Pro League je na torkovi skupščini sprejela zelo pomembno odločitev, ki ne odmeva le v Belgiji, ampak po celi Evropi.
Lahko se namreč zgodi, da bo “da” belgijskih klubov za formiranje t. i. BeNeLige skupaj z nizozemskimi klubi odprl vrata podobnim idejam tudi drugod po Evropi. Belgijski klubi, podpise je dostavilo 25 klubov, se zanimajo za vstop v skupno ligo s svojimi nizozemskimi sosedi.
Razlogi za željo po ustanovitvi skupne lige, ki bi bila verjetno močnejša in marketinško bolj zanimiva od obeh državnih prvenstev, so tekmovalni in finančni. Klubi iz Belgije in Nizozemske namreč vse težje držijo stik z elito iz Lige prvakov in najmočnejših evropskih lig, zato so prepričani, da bi bila združitev v interesu vseh vpletenih.

Pogovori o formatu skupne lige potekajo že več mesecev, končni predlog pa javnosti, med katero je kar nekaj zaskrbljenih posameznikov in skupin (predvsem navijačev), še ni bil predstavljen. Pričakovati je, da bo novoustanovljena liga zagotavljala finančno stabilnost tudi tistim klubom, ki v njej ne bodo igrali, temveč bodo igrali v državnih ligah.

Lansko leto so v Belgiji poročali, da izračuni kažejo dobre finančne obete v primeru formiranja skupne lige. Projekt naj bi bil težak 400 milijonov evrov.

Podobno zamisel o skupni “ex-Yu” ligi imajo klubi in nogometne zveze s področja nekdanje Jugoslavije že nekaj časa, vendar je zadeva še precej daleč od realizacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!