Na Hrvaškem zavrela nova nogometna afera

Nogomet 28. Feb 202410:15 2 komentarja
Hajduk - Varaždin tekma
Foto: Željko Hajdinjak/ CROPIX/Guliverimage

Posnetki pogovora med glavnim sodnikom in sodniki v sobi za VAR na sobotni prvenstveni tekmi Varaždina in Hajduka so zakuhali novo nogometno afero na Hrvaškem.

Tekma med Varaždinom in Hajdukom, ki se je končala z remijem 1:1, na Hrvaškem dviga ogromno prahu. Obračun je namreč postregel s kar nekaj spornimi situacijami. Prva je bila domnevni prekršek nad Marko Livajo ob zadetku Varaždina, sledila je nedosojena enajstmetrovka za Splitčane zaradi igranja z roko domačega igralca v kazenskem prostoru, nazadnje pa je bil zaradi predhodnega prepovedanega položaja razveljavljen še gol Livaje za 2:1.

Ob omenjenem zadetku se je glavni sodnik Fran Jović posvetoval s sodniki v sobi za VAR, do posnetka pogovora pa se je nato ekskluzivno dokopal Dalmatinski portal in ga objavil na svoji spletni strani. Pozneje so v javnost ušli tudi posnetki pogovorov pri ostalih spornih situacijah, na podlagi katerih je Hajduk poslal pismo predsedniku Hrvaške nogometne zveze in predsedniku sodniške komisije, v katerem je zahteval dodatna pojasnila.

“Prosimo za nujno razjasnitev situacije pri zadetku Varaždina v 40. minuti tekme in situacije iz 61. minute, kjer je vidno, da se igralec Varaždina z roko dotika žoge v dvoboju z igralcem Hajduka Rokasom Pukštasom. Glede na to, da je komunikacija med sodniki pri vseh treh spornih situacijah prišla v javnost, vas prosimo za čimprejšnjo izjavo predsednika komisije nogometnih sodnikov HNS,” so zapisali pri Hajduku.

soba za VAR
Fotografija je simbolična; Foto: Guliverimage

Kako so posnetki sploh uspeli uiti v javnost?

Afera “VARleaks” kot so jo poimenovali na Hrvaškem, je dodobra pretresla sodniško komisijo Hrvaške nogometne zveze, kjer se sprašujejo, kako so posnetki sploh uspeli uiti v javnost. Da je zadeva še toliko bolj resna, so se sedaj v javnosti pojavili še posnetki komunikacije iz sobe za VAR z nedeljske tekme med zagrebškim Dinamom in Rijeko, kjer je do sporne situacije prišlo v 26. minuti, ko je vratar Dinama dobil rumeni karton zaradi domnevnega prekrška nad Franjom Ivanovićem, ki je padel, čeprav do kontakta ni prišlo.

Pri Hrvaški nogometni zvezdi so zaradi uhajanja posnetkov že sklicali izredno novinarsko konferenco, ki se bo odvila danes ob 11. uri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje