Nazaj h koreninam? Selektor se spogleduje z veliko spremembo

Nogomet 26. Mar 20228:00 > 9:28
FOTO: Guliverimages.

Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 15. uri odigrala prvo letošnjo tekmo, v Dohi se bo pomerila proti Hrvaški. Selektor Matjaž Kek razmišlja, da bi se svetovnim podprvakom po robu postavil z novo taktično inačico, s tremi osrednjimi branilci v zadnji vrsti. To je postavitev, v kateri Slovenija ni igrala že dolgo časa, se je pa z njo začela prva slovenska nogometna pravljica. Zanimivo, prav takšen eksperiment je že nekaj dni pred tekmo napovedal tudi selektor Hrvaške Zlatko Dalić.

Če je vratar Hrvaške Dominik Livaković pred tokratno tekmo dejal, da se bo s soigralci Slovencem skušal oddolžiti za lanskoletni marčevski poraz ob začetku kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022, je jasno, iz kje lahko motiv za čim boljšo igro vlečejo najboljši slovenski nogometaši.

Septembrski poraz z 0:3 v Splitu, kjer je Slovenija izgubila možnosti za zimski odhod v Katar v vlogi pravih gostov, ne pa kot spomladanski povabljenec na eno izmed mnogih generalk pred največjim nogometnim spektaklom, ki bo na tukajšnjih tleh ob koncu letošnjega leta.

Slovenija je v Doho pripotovala v skorajda popolni zasedbi, če izvzamemo njenega najboljšega reprezentanta Josipa Iličića, ki je pri Atalanti iz znanih razlogov že dlje časa izven pogona.

Tudi zadnji trening pred prvo tekmo na katarskih tleh je minil brez težav, le Jon Gorenc Stanković je imel manjše, a naj bi bil nared. Trenirali so vsi. Tudi Petar Stojanović, ki je v Katar zaradi bolezni prišel malce pozneje.

Matjaž Kek: Lepa priložnost, da naredimo korak naprej

“Te priprave v Katarju so lepa priložnost za priprave v nekoliko drugačnem ambientu, kot smo ga bili vajeni v zadnjem času. Na treningih smo se lahko pripravljali, da odigramo kakovostno tekmo proti nasprotniku, ki spada v vrh svetovnega nogometa. Pričakujem, da pokažemo dobro igro in naredimo korak naprej v pripravi na junijski termin, ko nas čakajo štiri tekme lige narodov,” je dan pred tekmo s Hrvaško povedal Matjaž Kek.

“Končno imamo na voljo kak trening več kot v prejšnjih terminih. Jasno je, da fantje prihajajo iz različnih koncev in v različni formi. Nekateri tudi že pogledujejo proti junijskemu prestopnemu roku. Reprezentanca je bila za marsikoga že ničkolikokrat dobra odskočna deska, ampak mene to ne zanima. Zanima me samo ekipa. Kako bo, ko se začne igrati. Takrat morajo dati vse od sebe. Jaz od fantov kljub sproščenemu vzdušju pričakujem dovolj agresivnosti in predvsem več kakovosti v trenutkih, ko imamo žogo,” je še povedal.

“Vsekakor takšna akcija daje možnost, da razmišljaš o novih stvareh, ki bi ti lahko prinesle pozitiven rezultat. O načinu in imenih ne bi. Nekaj stvari smo preizkusili, včasih te tudi nasprotnik prisili v spremembo. Nekaj imen in nekaj razmišljanj glede pristopa in postavitve pa je prisotnih seveda že zaradi tekme v Splitu, kjer se nismo dobro odzvali na njihovo postavitev,” je pred prvo letošnjo tekmo govoril selektor Kek.

Edina slovenska zmaga pred skorajda natanko enim letom

Slovenija in Hrvaška se bosta danes pomerili še 11. Dozdajšnji sosedski obračuni so močno na strani Hrvatov.

Slovenija je šest od desetih tekem izgubila, trikrat remizirala in le enkrat zmagala. Skorajda natanko eno leto nazaj, 24. marca lani.

Prvič s tremi v obrambi?

Njegov kolega na hrvaški strani Zlatko Dalić je dan pred tekmo odprl vse karte in zdrdral enajsterico, s katero se bo pomeril proti Sloveniji. To, da bo eksperimentiral in šele drugič v svojem mandatu zaigral s tremi branilci, je hrvaškim novinarjem razkril že pred časom.

S slovenskim je precej drugače. Tako, kot je v navadi, na novinarski konferenci pred tekmo ni razkril prav ničesar. Tega, s kakšno postavo bo igral, ni povedal niti nogometašem. Verjetno zaradi tega, ker tega ni vedel niti sam. Kaj je prinesla prespana noč, bomo in bodo ugotovili danes.

Smo pa izvedeli, da Kek razmišlja o igri s tremi branilci, kar bi bila zanj pravcata revolucija. Do zdaj, ne v zdajšnjem in ne v prvem mandatu, s tremi osrednjimi branilci namreč ni zaigral še nikoli. Morda se bo tako odločil zaradi tega, da se prilagodi Hrvaški, morda pa je o tem razmišljal že prej. Glede na to, da je na tokratni zbor povabil pet osrednjih branilcev, prav mogoče.

Prvi imeni slovenske obrambe sta v zadnjem času sicer Miha Mevlja in Jaka Bijol, ki je iz začetne enajsterice izrinil prej standardnega Miho Blažiča. Ob njimi sta zraven še Žan Karničnik in debitant David Brekalo.

Bosta Jaka Bijol in Miha Mevlja, v zadnjem času standardna branilca Slovenije, dobila družbo? FOTO: Guliverimages.

Zastarela formacija, ki se počasi spet vrača v modo

Spomnimo, s tremi branilci je Slovenija v prvem mandatu Srečka Katanca poskrbela za prvo nogometno pravljico, uvrstitvi na evropsko prvenstvo 2000 in svetovno prvenstvo 2002.

Potem je Katanec s to postavitvijo, ki ni trend današnjega nogometa, a bi lahko v prihodnosti to spet postala (med “žive” jo je na najvišji ravni vrnil Antonio Conte), začel svoj drugi selektorski mandat, a jo že po eni tekmi opustil. Od takrat Slovenija igra s štirimi branilci. Bi se to utegnilo v prihodnosti spremeniti?

Kakorkoli že, selektor Kek to idejo v glavi nosi že nekaj časa, na treningih jo je na prejšnjih akcijah že nekajkrat preizkušal, a je potem nikoli ni uporabil.

Kdaj, če ne zdaj, ko sta na sporedu ne preveč pomembni tekmi pred novim obdobjem, ima najlepšo priložnost, da jo. Če dvakrat v nizu v kvalifikacijah s štirimi branilci ni šlo, je morda res čas, da se preizkusi nekaj novega …

Predvidena postava Slovenije:

Oblak; Brekalo, Bijol, Blažič; Karničnik, Balkovec; Gnezda Čerin, Kurtić; Lovrić, Zajc, Šporar.

Komentari

Vaš komentar