Ne bodo se streljali, če so napake, jih bodo popravili

Nogomet 5. Sep 20236:00 2 komentarja
Miran Pavlin. Foto: Uroš Skaza

V včerajšnji oddaji Pod prečko smo gostili direktorja reprezentanc NZS Mirana Pavlina. V debati z gostom smo se dotaknili številnih odprtih tem o dogajanju v slovenskem nogometu, tudi odmevnega spora med NK Rogaška in Nogometno zvezo Slovenije, ki se v teh dneh le še stopnjuje.

Nogometna zveza Slovenija in NK Rogaška sta po kaosu na tekmi 6. kroga Prve lige Telemach vsak na svoji strani prepada. Prepada, ki se veča in veča. NZS je tekmo med Koprom in Rogaško zaradi kršenja pravil Slatinčanov registrirala s 3:0, sledile pa so javne izjave o tem, da črno-beli resno razmišljajo o izstopu iz lige. To možnost je v pogovoru za oddajo Pod prečko odprto pustil tudi športni direktor kluba Nino Ivačič.

V pisarnah na Brdu pri Kranju so bili v svojih odzivih precej bolj skopi. Zdaj pa je v kislo jabolko te vroče teme v oddaji Pod prečko vendarle moral ugrizniti direktor reprezentanc NZS Miran Pavlin. Naš nekdanji reprezentant predstavlja svoje stališče.

“Nogometna zveza ima svoje organe, ki morajo sesti za mizo, se pogovoriti in sprejeti odločitev. Pravila so jasna in dokler so takšna, se jih moramo držati. Tudi v državi imamo nekaj zakonov, ki nam morda ne ustrezajo, a se jih moramo držati. Vsi smo bili veseli, da se je Rogaška uvrstila v prvo ligo, upam tudi, da bodo kmalu lahko igrali tudi doma. Naša liga je naša liga in ni pošteno, da jo kar naprej nekdo blati. Letos smo imeli dva kluba v ‘play-offu’ za evropska tekmovanja pa ni bilo zraven Maribora. Tudi reprezentanci gre dobro. Ni vse tako slabo, kot želijo prikazati nekateri,” poudarja Pavlin.

FOTO: Uroš Skaza

To je zgolj prenašanje pravil Uefe v slovensko okolje

Gost oddaje Pod prečko poudarja, da je novo pravilo v slovenski nogomet vstopil predvsem zato, ker ga uveljavljajo in se ga držijo drugod po Evropi.

“Po okriljem Uefe je pravilo osmih doma vzgojenih igralcev jasno že 20 let ali več. V Evropi se mora ta lista oddati že pred 1. septembrom. Mi smo del Uefe in vsi živimo od Uefe, zato smo to pravilo samo aplicirali na naš prostor. Tudi, kar se tiče drugega pravila o mladih igralcih. Če pogledamo zadnjih pet let, je v ligi igralo ogromno tujcev. A niso bili vsi na nivoju tujca. Drugje vedo, da mora biti tujec boljši od domačega, sicer ne bo igral. Tudi sam sem to izkusil. In da to dosežemo oziroma da zagotovimo prednost slovenskim igralcem, je bilo enoglasno bilo sprejeto pravilo mladega igralca,” razlaga direktor reprezentanc NZS.

In dodaja.

“Noben drug klub s tem ni imel nobenega problema. Vsi se zdaj ukvarjamo z Rogaško, ki ji bomo kljub temu kot novincu želeli pomagati. V ostalih klubih po moji statistiki in informacijah s tem ni težav. Se pa pri uvedbi vsake nove stvari zgodi kakšna anomalija. Tu smo zato, da to popravimo. Ne pa da damo ‘mitraljeze ven in se streljamo’. Pogledamo, kaj je dobro in kaj ni. Klubi so v preteklosti dobili ogromno denarja za igranje mladih nogometašev, a ni bilo učinka. Zdaj smo klubom znova dali ta denar in hkrati neke stvari naredili obvezne,” razmišlja Miran Pavlin.

V nadaljevanju preverite še, o čem vse je v oddaji Pod prečko govoril Miran Pavlin, ki se je dotaknil dogajanja v Prvi ligi Telemach, seveda pa se je posvetil tudi slovenski reprezentanci, ki jo čakata izjemno pomembni kvalifikacijski tekmi za Euro 2024.

Miran Pavlin. Foto: Uroš Skaza

O čem je še govoril Miran Pavlin v oddaji Pod prečko?

O Aluminiju

Res igrajo dobro. Včasih kaznujejo sami sebe, malce so neizkušeni, zato manjkajo točke. Po mojem mnenju bodo letos stabilen prvoligaš. V nogometu se v 36 tekmah vse poravna. Trener dela dobro delo in upam, da bodo v upravi vztrajali z njim.

O Bravu

Lahko jih samo pohvalimo. Vzgajajo ogromno mladih igralcev in naši selektorji lahko na ta klub vedno računajo. Tudi trener Arnol je sezono začel odlično. Morda je Evropa zanje malce previsok cilj. Sredine lestvice pač, tam so že danes.

O Kopru

Ne govorimo več o trojčku za naslov, ampak o četvorčku. Koper ni prišel v Evropo in verjetno so morali malce zmanjšati proračun, zato smo v boju za naslov bolj razmišljali o drugih. A Koper je dokazal, da se bo boril za vrh. Če sta Domžale in Mura razočaranje začetka sezone, je Koper prijetno presenečenje.

Foto: Aleš Fevžer

O izjavi športnega direktorja Rogaške o balkanskih poslih na NZS

To je bila njegova vroča glava, vsi smo po tekmi že rekli nekaj, za kar nam je bilo žal. Imamo ene najboljših sodnikov v Evropi, VAR je naredil nogomet pravičen, sive cone več ni. Vsi delamo napake, verjetno jo je kdaj tudi ta gospod. Moramo pa potem te napake popraviti. Pravila pa je potrebno spoštovati.

Izjava Nina Ivačiča

O vpoklicu Aljoše Matka v slovensko reprezentanco

Še en dokaz dobrega dela v Celju, mislim, da je samo vprašanje, kdaj bo prišel še kakšen igralec Celja, Zabukovnik, Zec. Igrajo sreda sobota in na visokem nivoju.

O menjavi trenerja v Celju pred sezono

Lani so Celjani odigrali številne mučne tekme, a vseeno zmagovali z 1:0 ali 2:1, toda vseeno končali kot drugi. Zdelo se mi je, da bo prejšnji trener ostal. A nekdo v klubu se je odlično odločil, da je zamenjal trenerja. In pripeljal odličnega trenerja. Radi gledamo tekme, na katerih pade veliko golov in to zdaj imamo.

O Albertu Rieri

Za vse nas je super, da se v Celju vzgajajo in razvijajo slovenski fantje. Igralci verjamejo trenerju in dokler je tako, piramida deluje in tu so rezultati. Ko to ne ‘štima’, ko zadeve niso prave, se lahko hitro poderejo stvari. O Rieri, ki so delali z njim, govorijo dobre stvari. Tudi nogometaši Olimpije. Ima nekaj, kar ga bo daleč pripeljalo.

Albert Riera; FOTO: Jure Banfi

O Damirju Krznarju

Selekcije ne dela samo trener. Krznar je prišel, ko so je bil Maribor zadnji in pripeljal ga je v Evropo. Moramo biti potrpežljivi. Mediji imate, da se ves čas nekaj dogaja, tisti, ki odločajo, pa morajo biti včasih bolj premišljeni in potrpežljivi.

O želji Olimpije in Celja, da ne igrata prvenstvene tekme med Evropo

V mojih časih smo bili vsi smo veseli, ker nam v takšnem ritmu tekem ni bilo potrebno trenirati. Igrati tekme je najlažje. Poglejmo denimo Premier ligo. Na tem področju imamo v Sloveniji še kar nekaj prostora v razmišljanju.

O konkurenci v slovenski reprezentanci

Konkurenca je razširjena na 17 ali 18 igralcev in selektor bo imel težko nalogo sestaviti začetno enajsterico. Tudi slovenska liga je pokazala, da je odlična liga in selektor črpa igralce iz nje, ti pa dokazujejo, da lahko igrajo na višjem nivoju. Mi pa smo tako ali tako najboljši takrat, ko tudi fantje s klopi naredijo razliko. In proti Severni Irski bomo potrebovali 16, 17 pravih fantov.

FOTO: Aleš Fevžer

O tem kako so pripravljeni nogometaši na reprezentanco

Fantje so pripravljeni. Nase bodo nadeli zobe ‘Drakule’, že na treningih dajejo vse od sebe. Idila pri nas nikoli ni dobra, verjamem pa, da si fantje ne želijo, da se ponovi situacija, kakršna je bila sredi lige narodov pred tekmo z Norveško.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje