Nekdanji zmaj: Po klicu Maribora nisem več razmišljal

Nogomet 27. Jan 20227:00 > 9:28 7 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

Najprej so se razširile govorice. "Dorđe Ivanović je tarča Maribora." Sledile so debate med nogometnimi navdušenci. Ena stran je poudarjala, da v Ljudski vrt ne more zaradi vezi z Olimpijo, spet drugi so menili, da ima v Belorusiji predobre pogoje za vrnitev v Slovenijo. Tretji pa so vendarle prikimali in dejali – Ivanović bi bil prava okrepitev vijolic.

In res, pogovori so se začeli, Maribor je pokazal interes, da nekdanjega napadalca zmajev vrne v Slovenijo, Belorusi so iskali rešitev, kako se znebiti njegove plače. Vmes so se pojavljali snubci iz Bolgarije, a vijoličasti so vztrajali. In na koncu dobili tisto, kar so si želeli. Đorđe Ivanović bo (vsaj) do konca sezone del ekipe iz štajerske prestolnice.

“Prvi vtisi so zelo dobri. Ekipa je prava, dejstvo pa je, da sem prišel zaradi tega, ker ima Maribor vedno visoke ambicije. Cilj je naslov in upam, da bom ekipi pomagal pri izpolnitvi tega cilja. Kar se tiče kluba, tu dvoma ni, Maribor je velik klub, dobro organiziran, tako da za zdaj so vtisi zares pozitivni,” pogovor v preddverju čudovitega hotela Susesi, kjer v Beleku biva Maribor, začne nova okrepitev ponosa Štajerske.

V Maribor je prišel z enim samim ciljem – osvojiti državni naslov. Foto: Uroš Skaza

Čez teden, dva bo že pravi Đorđe Ivanović

Ekipi se je pridružil neposredno v Antalyji, oddelal nekaj treningov in dobil tudi nekaj minut na tekmi z LASK-om. A njegova raven pripravljenosti še ni na želenem nivoju, zato je izpustil naslednji dve preizkušnji – torkovo proti Crveni Zvezdi in včerajšnjo, ko so se rezervisti Maribora pomerili z Voždovcem.

“Mislim, da ne potrebujem veliko časa, da se vrnem v pravi ritem treningov in tekem. V Belorusiji se je sezona zaključila konec novembra, zato je bilo odmora res veliko. Potrebujem teden ali dva, nato pa bom znova tisti pravi. Ko se začne drugi del sezone, se takoj želim pokazati v najboljši luči,” odločno poudarja nogometaš, ki je pred dobrimi štirimi leti na prijateljski tekmi z Južno Korejo vpisal za zdaj edini nastop v majici srbske reprezentance.

Ivanović je prepričan, da bo kmali na pravem nivoju. Foto: Uroš Skaza

Za Olimpijo je vedno dal vse od sebe, tako bo tudi v Mariboru

V slovenskem nogometnem prostoru je nogometaš, ki se dobro znajde v različnih napadalnih vlogah na igrišču, največji pečat pustil v majici ljubljanske Olimpije. Za zmaje je v lanski sezoni na 39 tekmah dosegel 13 zadetkov. Je imel zaradi dejstva, da je pravzaprav še nedavno nosil zeleno-beli dres kaj pomislekov glede tega, da se pridruži največjemu rivalu prvoligaša iz slovenske prestolnice?

“Iskreno, na to gledam nekoliko drugače. Sem profesionalec, v Olimpiji pa nisem bil recimo desetletje, da bi se na klub pretirano emotivno navezal. Ko sem dobil klic Maribora, nisem več razmišljal. Priznam, najprej mi je bilo celo nekoliko čudno. Kdo kliče, Maribor? To bo pomota (smeh). Imel sem še določene druge ponudbe, ampak nemudoma sem se odločil za Maribor,” priznava naš sogovornik.

“Že ko sem bil v Olimpiji, sem slišal precej o tem, da je Maribor organiziran klub, da je veliko ime v tem nogometnem prostoru. Ne vem, kar se tiče Olimpije in rivalstva, morda na to gledam drugače, ker nisem rojen v Sloveniji. V Ljubljani sem živel leto dni, profesionalno oddelal svoj posel. Tako kot sem dal vse od sebe za Olimpijo, bom dal svoj maksimum tudi za Maribor.”

Rivalstva Maribora in Olimpije ne dojema na takšen način kot tistega med Zvezdo in Partizanom. Foto: Uroš Skaza

Edini klub, za katerega ne bi mogel igrati, je Crvena Zvezda

Glede Maribora torej ni bilo pomislekov, kaj pa igranje za Crveno Zvezdo, glede na to, da je tri sezone nosil dres Partizana? “To je povsem drugače. To niti ne pride v poštev. Zdaj bodo ljudje rekli – tudi ko si bil v Olimpiji, bi rekel, da nikoli ne bi igral za Maribor, ampak ni tako. V Olimpiji mi je bilo lepo, tam sem dobil otroka, imam lepe spomine, ampak tega rivalstva tako zelo ne občutim. Tu sem, da delam svoj posel in to je to.”

Nekoliko smo se skozi pogovor torej že dotaknili rivalstva med Crveno Zvezdo in Partizanom, v naslednjih mesecih pa bo “Partizanovec” Ivanović v napadu Maribora sodeloval z zapriseženim “Zvezdašem” Ognjenom Mudrinskim. A to pravzaprav niti ne bo njuna prva skupna nogometna epizoda, v preteklosti sta bila namreč oba v istem obdobju nogometaša Spartaka iz Subotice.

“Res je, pred približno šestimi leti sva bila skupaj pri Spartaku. Ognjen je res zelo dober napadalec, hkrati pa je tudi izjemen karakter. Nasploh sem dobil takoj po prihodu v Maribor zares dober občutek, da gre za pravo ekipo. Zasedba je mlada, a zelo motivirana. Verjamem, da bomo v tej sezoni osvojili naslov prvaka.”

Prav lahko se zgodi, da bosta Mudrinski in Ivanović kmalu tvorila “ubijalski” tandem vijolic. Foto: Uroš Skaza

Ob dejstvu, da je Ognjen Mudrinski nesporno prva “špica” NK Maribor, se poraja vprašanje, kakšno vlogo bo imel na igrišču Đorđe Ivanović. Že v svojem obdobju pri ljubljanski Olimpiji je dokazal, da se dobro znajde na različnih položajih v napadu.

“To so stvari, ki se jih bom dogovoril s strokovnim štabom. Lahko sem “pol-špica”, klasični napadalec, levo krilo, desno krilo, igral bom tisto, kar bodo želeli in potrebovali. Kar reče »šef«, tako bo. Jaz sem mu absolutno na voljo,” o svoji vlogi razmišlja novi napadalec vijolic.

Ker se dobro znajde v različnih vlogah, bo zagotovo dodana vrednost napada Mariborčanov. Foto: Uroš Skaza

Čeprav se njegovo obdobje pri Mariboru šele začenja, bo pol leta zelo hitro mimo. Že kaj razmišlja tudi o svoji prihodnosti, kakšni so njegovi načrti?

“Nogomet je čudna zadeva. Nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. Mi bo ustrezala ta sredina, se bom našel tu? Najprej moram oddelati svoje, tisto kar pričakujejo od mene, nato pa bomo videli. Najbolj pomembno je, da vzamemo naslov, potem pa, če bomo vsi zadovoljni, je vse odprto.”

“V Belorusiji imam trdno pogodbo, do poletja pa se lahko zgodi še marsikaj. V resnici še niti ne razmišljam o tem. Želim se osredotočiti na to, da izpolnim pričakovanja. To je trenutno tisto, kar imam pred očmi,” zaključuje Đorđe Ivanović.


Vsekakor navijači Maribora držijo pesti, da bo na ustreznem nivoju pripravljenosti že sredi februarja, ko vijolice začenjajo drugi del sezone. Na sporedu bo namreč nov večni derbi, ki bi takoj lahko znova premešal karte pred nadaljevanjem sezone. Trenutno se zdi, da ima najboljše adute v rokah vodilna ekipa Prve lige Telemach, ki v nogometno pomlad vstopa tudi s čisto pravim “jokerjem”.

Sredina video zgodba iz Beleka

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje