Nenavadna nogometna zgodba junaka večnega derbija

Nogomet 15. Feb. 202214:11 > 14:35
Delite:

Pred tremi leti je Mustafa Nukić zaključeval študij, hodil v službo in popoldan bolj za šalo kot zares igral nogomet. A ta čudoviti šport je še enkrat pokazal svojo nepredvidljivost ter spisal navdihujočo športno zgodbo. Nukić je namreč danes priimek, ki ga opevajo navijači ljubljanske Olimpije, saj gre za nogometaša z zelenim srcem, ki je odločil večni derbi v Stožicah.

Nedeljski derbi Prve lige Telemach med Olimpijo in Mariborom je postregel samo z enim zadetkom. Pod njega se je v 72. minuti podpisal Mustafa Nukić, ki je realiziral najstrožjo kazen, dosojeno po igranju z roko mariborskega branilca Maxa Watsona in intervenciji VAR-a. Junak večnega derbija je gostoval tudi v ponedeljkovi oddaji Pod prečko.

Maribor je bil bolje pripravljen, mi pa smo igrali bolj pametno

“Celotna tekma je bila zelo naporna za nas. Maribor je kvalitetna ekipa, mi pa smo se na njih dobro pripravili. Po tekmi z Muro smo bili fizično in psihično precej iztrošeni, a smo se dobro prilagodili na okoliščine. Moram priznati, da je bila enajstmetrovka precej nepričakovana, bil sem precej nervozen, a hkrati sem se zavedal, da takšne priložnosti ne smem zapraviti,” poudarja Mustafa Nukić.

“Maribor je bil tekalno dobro pripravljen, igriv. Vedeli smo, da se ne smemo z njimi spustiti v divji dirko, ker so imeli več časa za pripravo, mi smo igrali še tekmo z Muro. Pametno smo čakali na svoje priložnosti in na koncu osvojili tri točke, kar je tudi najbolj pomembno. Ob dobrih rezultatih se ekipa dviguje in prepričan sem, da bomo v prihodnosti igrali tudi bolj atraktivno. Ampak samo rezultat dela ekipo.”

Foto: Uroš Skaza

Odgovoril na provokacijo in poskrbel za delirij navijačev

“Podpora navijačev je bila prava, moral sem zadeti in prepričan sem bil, da če bom udaril tako, kot sem želel, vratar tega ne bo mogel ubraniti. Že vnaprej sem vedel, kam bom streljal, mislim pa, da je to vedel tudi nasprotnikov vratar Ažbe Jug, ker me je ves čas provociral. Dejal sem mu – če si tako prepričan, kam bom udaril, potem pa ubrani,” zanimivo ozadje odločilnega trenutka tekme razkriva gost oddaje Pod prečko.

Ljubljančanovo veselje ob zadetku je bilo zares čustveno. Nobena skrivnost ni, da ima Nukić “zeleno srce”, tudi navijači pa so dokazali, kako zelo cenijo njegov odnos do grba zmajev.

“To je bilo obdobje, ko se je tekma lomila, na stadionu se je čutila napetost, ki jo je ta zadetek sprostil. Nekako sem začutil, da moram ta zadetek proslaviti kar se da čustveno in mislim, da mi je uspelo.”

Foto: Uroš Skaza

Pred tremi leti v službi, danes junak derbija

Knjiga Nukićeve nogometne kariere ima res zanimiva poglavja. 31-letnik je še pred nekaj leti nogomet igral na amaterski ravni. Tudi sam dolgo časa na nogomet ni gledal kot na najpomembnejšo stvar v življenju, čeprav ga je imel od nekdaj iskreno rad.

“Ta oddaja je prekratka, da bi pojasnil vse okoliščine moje kariere. Nikoli se nisem obremenjeval s tem, kje igral, enostavno sem želel uživati v nogometu, kar se vidi še danes. Ničesar ne obžalujem, vse se zgodi z razlogom. Enostavno uživam v nogometu.”

Če bi mu nekdo pred tremi leti dejal, da bo odločil večni derbi, kaj bi odgovoril?

“Pred tremi leti sem bil v redni službi, popoldne pa igral v tretji ligi. O tem niti nisem razmišljal, posvečal sem se šoli, končal fakulteto. Moje življenje je šlo v popolnoma drugo smer. Ključni korak se je zgodil s prestopom v NK Bravo, kjer sem dobil res dober občutek in z dobrim delom smo z ekipo veliko dosegli. Zares sem hvaležen za to obdobje,” priznava napadalec ljubljanske Olimpije.

Mustafa Nukić je v dresu Brava nase opozoril nogometno javnost.

Zlatko Zahović o Mustafi Nukiću: “Zelo dober nogometaš. Všeč mi je, ker oddela tekmo. Igralci na njegovem položaju so radi bolj svobodni, on pa gara 90 minut. Tehnično je dober nogometaš in te njegove predstave niso slučaj.”

Na Koper nima lepih spominov

Del kariere je napadalec preživel tudi v Kopru, a na to obdobje nima pretirano lepih spominov. Pri Radolfu Vanoliju namreč kljub dobrim predstavam ni dobil prav veliko priložnosti.

Dušan Kosić me je iz četrte lige v viški Svobodi pripeljal v Triglav, verjel vame in mi dal priložnost, ki sem jo izkoristil. Obdobja pri Kopru pa pravzaprav niti nisem najbolje razumel. Želeli so me v svoji ekipi, dobro sem oddelal priprave in na njih dosegal zadetke. Potem pa se je začelo prvenstvo in nisem dobil prave priložnosti. Težko je, ko trener ne verjame vate. Sem igralec, ki mora začutiti trenerja. Če mi je zaupal, sem mu vračal trikrat več,” ta del svoje zgodbe pojasnjuje 31-letni napadalec.

Za ekipo stopi tudi v vrata

Mustafa Nukić je na začetku sezone pod vodstvom Sava Miloševića igral kot klasičen napadalec, s prihodom Dina Skendra se je pomaknil na pozicijo za napadalcem. Je to nekako njegov “naravni položaj na igrišču”?

“Mislim, da sem v svoji karieri igral na vseh pozicijah, nisem bil samo še bočni branilec in vratar. Nekako se res najbolje počutim na položaju drugega napadalca, ampak ustreza mi igranje na katerem koli položaju v napadu. Kar trener zahteva, to odigram. Če je potrebno, za ekipo stopim tudi v vrata,” svoj karakter še enkrat več dokaže Mustafa Nukić.

Lahko Nukić postane celo “kralj strelcev”?

Z osmimi zadetki je zdaj Nukić prvi zasledovalec Maksa Barišića (11) na vrhu lestvice strelcev Prve lige Telemach. Lahko v nadaljevanju sezone ogrozi izvrstnega nogometaša Kopra in mu vzame naziv “kralja strelcev”?

“Koper ima res izvrsten napad, vsi trije nogometaši so močni in hitri. Vsaka ekipa v ligi bo imela z njimi veliko težav. Sicer pa se ne obremenjujem z zadetki, nikoli se nisem. Naj bo Barišić prvi strelec prvenstva, Olimpija pa prvak. Takoj podpišem,” pogovor zaključuje ljubljenec ljubljanskih navijačev.

Celoten pogovor z Mustafo Nukićem v oddaji Pod prečko

Komentari

Vaš komentar