Nekdanji podpredsednik FIFA obsojen na 9 let zapora

Nogomet ostalo 30. Avg 20189:28 > 9:30
Foto: Getty Images/Philipp Schmidli

Nekdanji podpredsednik Mednarodne nogometne zveze Juan Angel Napout je bil obsojen na devet let zapora zaradi lobiranja in korupcije tekom svojega mandata pri FIFA.

Juan Angel Napout je eden izmed funkcionarjev Mendarodne nogometne zveze (FIFA), ki so bili ob neverjetnih razkritjih obtoženi prevar, sprejemanja podkupnin in korupcije. Napout je bil v tistem času predsednik zveze CONMEBOL, obsodili pa so ga na sodišču v New Yorku. 

V obsodbi je navedeno, da je Napout obsojen na devel let zaporne kazni za prevaro (prvi dve točki obsodbe) in za sodelovanju v številnih primerih koruptivnih dejanj in prejemanja podkupnin. Paragvajskemu funkcionarju je bila poleg zaporne kazni naložena še finančna, plačati bo moral 4,3 milijona ameriških dolarjev.

Obsodba Napouta je prišla le malo po tem, ko je bil na štiriletno zaporno kazen obsojen tudi nekdanji predsednik brazilske nogometne zveze Jose Maria Marin, ki je bil obsojen zaradi prejemanja podkupnin pri prodaji televizijskih pravic za različne turnirje, vključno s Copa Americo.