Čeferin: Sram me je zaradi rasističnih izpadov

Getty Images/Milos Bicanski

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je na konferenci v Londonu v sklopu projekta Equal Game poudaril, da ga je sram rasističnih izpadov, ki so v tej sezoni omadeževali nogomet.

Včeraj se je na tekmi med Juventusom zgodil nov rasistični izpad domačih navijačev Cagliarija. Predsednik UEFE Aleksander Čeferin pa kar ne more verjeti, da se tovrstne zadeve še naprej dogajajo. Ne dolgo nazaj so bili tarče zbadljivk tudi angleški zvezdniki Raheem Sterling, Danny Rose in Callum Hudson-Odoi med kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2020 proti Črni gori.

“Sram me je, da moramo leta 2019 imeti konferenco za promocijo enakosti. Prav tako je zaskrbljujoče, da svetovni voditelji in politiki zmanjšujejo pomen teh rasističnih in diskriminatornih incidentov,” je dejal Čeferin in nadaljeval:

“Mislim, da bi v trenutku, ko bi bila tekma ustavljena, 90 odstotkov ljudi brcnilo v zadnjico tiste idiote, ki so poskrbeli za izpade. Smo leta 2019 in ne sto let nazaj. Znova se bomo pogovorili s sodniki in jim naročili, naj bodo samozavestni in naj se ne bojijo ukrepati.”

Letos so bili zaradi rasističnih izpadov navijačev kaznovani že Inter, Dinamo Zagreb in Dinamo Kijev.Rasizem je velika težava, ne le na Balkanu ali vzhodni Evropi. Tu je tudi Italija, ki ima enega največjih problemov z rasizmom, seksizmom in homofobijo. Pa tudi v Angliji imate te težave. Toda to so težave netolerantnih ljudi, ne težave narodov,” je še dodal prvi mož UEFE.