Kdo bo najboljši: Ronaldo, Messi ali Griezmann?

FIFA Twitter

Mednarodna nogometna zveza je predstavila ožji izbor kandidatov za nogometaša leta 2016. Na njem so Cristiano Ronaldo, Lionel Messi in Antoin Griezmann.

Favorit za laskavi naziv je zvezdnik madridskega Reala Cristiano Ronaldo, ki je v letu 2016 s klubom osvojil Ligo prvakov, s Portugalsko pa naslov evropskega prvaka.

Lanski zmagovalec Messi je kljub izjemnim predstavam zbral manj lovorik, Griezmann pa je v letu 2016 z Atleticom izgubil finale v Ligi prvakov, poražen pa je bil tudi v finalu EP-ja.

Fifa bo nagrado podelila na slovesnosti 9. januarja. Po razhodu s francoskim magazinom France Football, bo krovna nogometna organizacija najboljšega nogometaša izbrala v kombinaciji glasov selektorjev in kapetanov reprezentanc ter novinarjev, prvič pa poteka tudi spletno glasovanje.

Objavljen je tudi seznam kandidatov za naj trenerja leta. Na njem so Claudio Ranieri, Fernando Santos in Zinedine Zidane.

Ranieri je z Leicesterom v lanski sezoni spisal pravljico in osvojil angleško Premier ligo, Santos je s Portugalsko osvojil evropsko prvenstvo, Zidane pa se je z Realom veselil 10. klubskega naslova v Ligi prvakov.

Na ožjem seznamu za najboljšo trenerko leta so Nemka Silvia Neid, ki je nagrado osvojila že dvakrat in je po olimpijskem naslovu v Riu odstopila s položaja, selektorica ZDA Jill Ellis in selektorica švedske nogometne reprezentance Pia Sundhage.