Redsi so prvaki sveta: Firmino za zgodovino Liverpoola!

Michael Regan Getty Images Sport

Nogometaši Liverpoola so prvič v bogati zgodovini postali klubski svetovni prvaki! Ekipa Jurgena Kloppa je v velikem finalu v Dohi po podaljšku premagala brazilski Flamengo. Osrednji junak zgodovinske zmage redsov je postal Roberto Firmino.

Liverpool je tako združil naziv najboljšega v Evropi in svetu. Roberto Firmino je zmagovalca odločil v 99. minuti. Redsi so postali tudi prvi angleški klub z naslovom svetovnega klubskega prvaka v novem formatu oziroma po letu 2000.

Redsi so pretili od prve minute. Poizkusil je Firmino, nato tudi Trent Alexander-Arnold, vendar sta bila premalo natančna. V prvem polčasu je imel eno resnejšo priložnost tudi Flamengo, vendar so redsi uspeli blokirati poizkus Henriquja. Firmino je v 47. minuti zadel vratnico, nato je Mohamed Salah žogo poslal mimo vrat. Svoje priložnosti so imeli tudi Brazilci, a se je ob strelu Gabriela izkazal Alisson.

V 76. minuti je Salah zatresel mrežo Flamenga, vendar je bil v prepovedanem položaju in gol je bil razveljavljen. V prvi minuti sodnikovega podaljška je sodnik po prekršku nad Sadiom Manejem že pokazal na belo točko, a po posredovanju VAR-a spremenil svojo odločitev in sledilo so podaljški.

Odločitev je padla v 99. minuti, ko je Mane povlekel v protinapad in lepo zaposlil Firmina, ki se je otresel svojega branilca in zatresel mrežo.

V tekmi za tretje mesto je mehiški Monterrey po 11-metrovkah s 6:5 premagal savdski Al Hilal.