VAR v Ligi Europa in na EURU 2020

Nogomet ostalo 18. Feb 202015:59 > 17:48
Michael Regan Getty Images Sport

UEFA je sporočila, da je prezadovoljna z uvedo VAR sistema v Ligi Prvakov in dodala, da se mora uporabljati samo za jasne in več kot očitne napake, ne pa za kontroverzne situacije. Zato VAR vstopa tudi v Ligo Europa in na EURO 2020.

UEFA je potrdila, da se bo po Ligi Prvakov VAR začel uporabljati tudi v Ligi Europa in sicer že od 20. februarja, ko se začnejo izločilni dvoboji. Odločitev je bila sprejeta že v septembru, sodniki pa so se se zanj usposabljali tudi na trening kampu na Mallorci. 

Predsednik Odbora za sodnike na UEFARoberto Rosetti pravi, da se je VAR pokazal kot izjemno dober sistem.

Verjamemo, da je VAR izjemno pomemben projetk za nogometno prihodnost in vesel sem, da bo sodnikom v pomoč tudi v Ligi Europa, kjer bodo težje sodniške odločitve postale nekoliko lažje, predvsem pa pravilne.”

Rosetti dodaja, da so v UEFA“zelo zadovoljni s pridobljenimi podatki in analizami v skupinskem delu Lige Prvakov”.

Na 108 srečanjih je s pomočjo VAR 27 napačnih sodniških odločitev popravljenih v pravilne, kar pomeni, da se je v povprečju to zgodilo na vsaki četrti tekmi – to kaže tudi kvaliteto sojenja. Pomembno pa je tudi to, da so sodniki za popravo svoje odločitve porabili v povprečju minuto in pol, kar pomeni, da ne odžirajo igralnega časa”, je dejal Roberto Rosetti.

Predsednik Odbora za sodnike na UEFA je še enkrat spomnil namen uporabe VAR:

Potrebno ga je uporabljati samo za jasne in več kot očitne napake, ne sme se zlorabljati za kontroverzne odločitve. Nogometu so potrebni dobri sodniki i močne osebnosti – nogometni delavci s pravim karakterjem na igrišču in izven njega, ki prinašajo pogumne in predvsem pravilne odločitve”, je poudaril Rosetti.

VAR sistem bodo sodniki začeli uporabljati tudi na prihajajočih tekmah dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na EURO in sicer 26. marca na tekmi med Norveško in Srbijo. Kasneje se bo uporabljal tudi na Evropskem prvenstvu poleti tega leta.

Izvršni odbor UEFA se je odločila, da ga uvede tudi v kvalifikacijah za SP 2022, a čaka končno odločitev FIFA.