KOMENTAR: Ker žoga miruje, so izgube ogromne

Nogomet ostalo 29. Mar 202022:02 > 22:18
Pixabay

Zgolj v petih najmočnejših nogometnih prvenstvih bi v primeru, da se sezona ne konča v celoti, minus po prvotnih in tudi najbolj optimističnih ocenah znašal ‭slabe 3 milijarde evrov. ‬‬‬In to je zgolj groba ocena.

Mike Hewitt Getty Images Sport

Začeli bomo pri za nekatere najmočnejši, a finančno najbogatejši ligi na svetu. Angleška Premier liga bi utegnila utrpeti največjo finančno izgubo. Deficit bi znašal prek milijarde evrov od tega klubi prejmejo 800 milijonov evrov zgolj z naslova TV pravic. In to je zgolj, ko govorimo o prvoligaškem nogometu. Prva stvar, ki so jo klubi lahko začeli sprejemati, da bi omilili posledice, je znižanje plač. Toda za tak ukrep se kot prvi niso odločili pri klubih iz Premier lige ampak pri klubih, ki igrajo v Championshipu (2. angleška liga). Najprej so se z igralci za nižjo plačo sporazumeli pri Leedsu in Birminghamu.

Kasneje so se po poročanju medijev enako odločili pri klubih iz Premier lige potem, ko so se sestali vodilni možje lige, angleške nogometne zveze ter EFL. Je pa že zdaj jasno, da bodo morali v Angliji poseči po drastičnih ukrepih, če ne bodo želeli, da pride do finančnega kolapsa. Jasno je tudi, da se nogomet na otoku ne bo igral najmanj do 30. aprila. Pri Manchester Unitedu je Richard Arnold eden izmed vodilnih mož v odboru dejal, da so navijačem pripravljeni vrniti denar za sezonske vstopnice. Prav tako pa so v teh težkih časih pozabili na rivalstvo in skupaj z Manchester Cityem odprli inicativo »A City United« ter donirali 100.000 funtov, ki so jih namenili za hrano ljudem, ki so zaradi virusa v stiski. Pri Newcastlu so se kot prvi izmed angleških prvoligašev morali odločiti, da nekatere delavce pošljejo na čakanje. Enako so storili prejšnji teden pri tretjeligašu Sunderlandu. Pri Tottenhamu pa so sporočili, da so njihovi objekti na voljo kot začasno skladišče za medicinsko opremo.

David Ramos – Velo/Getty Images

Če bi šli po lestvici finančne izgube, bi na drugem mestu pristala Španija oziroma tamkajšnja La Liga. Zgolj prvoligaši bi bili prikrajšani za okrog 600 milijonov evrov. Jasno je, da si vodilni, tako kot povsod po Evropi, želijo, da se sezona izpelje do konca, ko bodo to dopuščale okoliščine. Tudi tam je že prišlo do prvih ukrepov. In tudi tam so najprej posegli po plačah. Kot prvi so plače znižali pri Atleticu iz Madrida in Espanyolu. Tudi pri Barceloni pa so nogometaši nekoliko z zamikom pristali na to, da se jim za časa krize plača zniža za 70 odstotkov. Glede znižanja je njihov kapetan Lionel Messi dejal, da dogovor o nižji plači nikoli ni bil pod vprašajem. Pri Realu se zaenkrat za takšen ukrep (še) niso odločili. So pa svoj stadion Santiago Bernabeu posodili kot začasno skladišče medicinskih potrebščin in drugih donacij v boju proti koronavirusu.

Predsednik španske nogometne zveze Luis Rubiales pa se je medtem že pozanimal o možnosti, da bi si od države izposodil 500 milijonov evrov. Poleg tega pa so na zvezi že ustvarili fond v višini 4 milijone evrov, ki je namenjen klubom, ki niso na profesionalni ravni. Morda bo nogomet v Španiji rešil prav izjemno strog takoimenovani finančni “fair-play”. Prav zaradi tega so po klubih dobro pripravljeni tudi, ko pride do vprašanja glede upada prihodkov. Pred sezono morajo namreč klubi v prvi in drugi španski ligi predstaviti finančno projekcijo, dana pa jim je tudi omejitev kar se tiče višine mesečne plače.

Getty Image / Giorgio Perottino

Kot tretji na lestvici po denarni izgubi so v Italiji. Serie A, ki je imela kot prva v Evropi težave zaradi koronavirusa bi v primeru, da se sezone ne dokonča utrpela izgubo v višini približno 450 milijonov evrov. Po nekaterih podatkih pa bi lahko le-ta narasla tudi do 800 milijonov evrov. In tudi v Italiji so se za kot prvi ukrep odločili znižati plače. Pri Juventusu paso se celo odločili za drastičen ukrep in sicer so s privolitvijo nogometašev in tudi trenerja Maurizija Sarrija enostavno zamrznili plače. S tem ukrepom bodo pri Stari dami privarčevali približno 90 milijonov evrov. Toda vsi niso »Cristiano Ronaldo« je opozoril vratar Citadelle (kluba iz druge lige) Alberto Paleari, ki je seveda s tem opozoril na to, da se bo mnogim nogometašem nižja plača finančno in življenjsko precej poznala. V Serie A pa po poročanju nekaterih medijev obstaja tudi možnost, da bi se plače zamrznile v celoti za obdobje naslednjih treh mesecev. Več bo znanega 3. aprila, ko se bodo sestali vodilni možje lige in Italijanske nogometne zveze.

Sebastian Widmann/Getty Images

Kot četrti z največjo finančno izgubo bi bili v Nemčiji oziroma tamkajšnji Bundesligi. Po nekaterih ocenah bi minus znašal približno 400 milijonov evrov. In tudi tam so se najprej odločili za nižje plače. Kot prvi so to storili pri Borussiji iz Mönchengladbacha. S tem bo klub po nekaterih ocenah na mesec privarčeval več kot milijon evrov. Zgledu so kasneje sledili pri Werderju, Schalkeju ter pri Bayernu, ki je svojim nogometašem plače znižal za 20 odstotkov. Nekaj več dela z varčevanjem so imeli pri Borusiji iz Dortmunda, kjer pa so se na koncu glede plač vendarle uspeli dogovoriti. Pri prvoligašu Unionu iz Berlina pa so se nogometaši v celoti odpovedali plači.

Morda dobro rešitev za nastalo situacijo in da ne pride do bankrota finančno šibkejših klubih so nakazali pri Bayernu, Borusiji Dortmund, Leipzigu in Bayerju iz Leverkusna. Omenjeni klubi so namreč skupaj ustvarili fond v višini 20 milijonov evrov iz katerega bodo lahko črpali klubi iz prve in druge nemške lige, ki jih je kriza finančno najbolj prizadela. Morda rešitev, ki pride v poštev tudi za vse ostale lige po Evropi? Jasno pa je že zdaj, da prestopov v vrednosti prek 100M€ nekaj časa zagotovo ne bo. Kot zanimivost in tudi mogoče delno za primerjavo koliko časa bi se lahko nogomet finančno »pobiral« po krizi je naslednja zgodba. V Nemčiji je leta 2002 prišlo čez noč do finančnega zloma nekaterih klubov zaradi TV pravic. Leta 2001 so klubi skupaj zapravili 183,2 milijona evrov. Da so ta znesek v naslednjih letih presegli pa so potrebovali šest v celoti odigranih sezon. Šele leta 2007 so namreč ta znesek presegli, ko so zapravili 272,8 milijona evrov. Povedano drugače. V tem obdobju je Bundesliga finančno zabeležila 50 odstotni padec.

Getty Images / Dean Mouhtaropoulos

V francoski Ligue 1 bi odpovedana sezona prinesla finančno izgubo v višini 200 milijonov evrov. Tam bi se lahko celo zgodili črni scenariji, ko bi nekateri klubi razglasili bankrot, v kolikor bo kriza trajala več kot 6 mesecev. Takšno napoved je podal predsednik nadzornega odbora pri Saint-Etiennu in prvi človek združenja klubov v Ligue 1 Bernard Caiazzo. Dodal pa je tudi, da so doslej klubi v petih najmočnejših ligah skupno že izgubili prek 4 milijarde evrov, od tega v Franciji med 500 in 600 milijoni evrov. Trenutno klubi zaradi neigranja na mesec izgubijo približno 250 milijonov evrov. Če se sezona želi rešiti je treba tekme odigrati do konca junija. Obstaja pa seveda možnost, da se bo nogomet, ne samo v Franciji ampak tudi po Evropi igral še v juliju in avgustu. V Franciji pa trenutno velja, da nogometa ne bo vsaj do 15. junija.

Dejstvo je, da v trenutnem stanju klubi finančno izgubljajo. Še nikdar v zgodovini pa nismo bili priča temu, da bi se nogomet po celotnem svetu (z izjemo nekaj držav) popolnoma ustavil. Treba pa je pomisliti še na eno stvar. Na to stvar pa je opozoril član sindikata združenja nogometašev v Angliji Gordon Taylor, ki je dejal da ne smejo dovoliti, da bi nekateri klubi nižali plače brez vsakršne osnove. 

Po trenutni pandemiji, ki smo ji priča, v svetu nogometa vsaj za nekaj časa ne bo več tako kot je bilo v zadnjih letih.